Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
od e46 2.0d 150 km nie pasuje bo mechanik sprawdzał bo ma taki na sprzedaż , więc zostaje albo nowy ,albo używka z allegro która może pochodzić jeszcze krócej niż twój . Krótko mówiąc przerąbane z tymi 2.0d :mad2: A załatwianie drugiego słupka do tego jeszcze pewnego pochodzenia to nieprosta sprawa i nie tania :duh:
  • Odpowiedzi 185
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
ale ok czyli wadliwe waly maja tylko te 136konne ?
Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdarzają się w m47n, ale w porównaniu z m47 to jednostkowe przypadki, chyba :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

To moze sprzedac to..:( i wrocic do 4kolek...:/

yhhh....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja już raczej nie zmienię marki :wink: prowadzenie dla mnie nieporównywalne, ale kwestia gustu :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też się właśnie nad tym zastanawiam, ale może dam jeszcze ostatnią szansę m57 :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja jakbym się zdenerwował na moje m47n (chociaż złego słowa nie mogę powiedzieć :P) to przytuliłbym 320i 170km lub 328 :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Hmmm.... Kurcze najgorsze jest to ze sie wyjedzie w trase i nie wiadomo jak sie to skonczy skoro takie buble sa z tych e 46....

Mam nadzieje ze mi sie to nie trafi z tym walem ale zaczalem intensywnie myslec czy nie pozbyc sie 320d i nie kupic czegos gdzie bede mogl spac spokojnie..;/

Opublikowano
Hmmm.... Kurcze najgorsze jest to ze sie wyjedzie w trase i nie wiadomo jak sie to skonczy skoro takie buble sa z tych e 46....

Mam nadzieje ze mi sie to nie trafi z tym walem ale zaczalem intensywnie myslec czy nie pozbyc sie 320d i nie kupic czegos gdzie bede mogl spac spokojnie..;/

Ja własnie tak zrobiłem i kupiłem 323 i spie spokojnie :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja jakbym się zdenerwował na moje m47n (chociaż złego słowa nie mogę powiedzieć :P) to przytuliłbym 320i 170km lub 328 :8)

W tym rzecz ,że ja też nie mogłem nic złego powiedzieć . Silniczek pracował ,palił i w ogóle chodził jak nówka . Mogłem spodziewać się wszystkiego ,ale nie pęknięcia wału . Już byłem nawet gotowy wymieniać kompletne sprzęgło przez te delikatne drgania przy ruszaniu i już nie dojechałem do mechanika :evil:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I może tu jest pies pogrzebany..jazda na wywalonym dwumasie :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
...Ciekawe co będzie pękać w 2.0d 163/177km :D

Póki co wiadomo już, że ten drugi ma problemy z rozrządem.

Mojemu koledze pękł wał w 2.0d 163 KM :shock: viewtopic.php?f=73&t=196595&p=1431936#p1431936

Edytowane przez guzior2
Opublikowano
więc sprawa jest prosta , jak diesel to tylko 3 litry ... u mnie zaczęło trochę drgać ale nawet nie wymieniam dwumasu , jak strzeli wał kupuje całe 330d i leci przekładka ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

w automatach też pękały :(

TC dobrze mówi jak pęknie to wstawi sie m57 i po sprawie :cool2: ja na swoje m47 też nie moge narzekać 60tkm zrobiłem sam i zawsze dowiozło do domu :) pali mało a po chipie jedzie dość zwinnie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie nie kolego ,właśnie że mechanik opuścił skrzynie bo miałem nadzieję że może to się właśnie dwumas się rozsypał albo sprzęgło , lecz po obejrzeniu stwierdził ,że jest jeszcze w dobrym stanie tak samo jak i sprzęgło :?

Opublikowano

nie nie kolego ,właśnie że mechanik opuścił skrzynie bo miałem nadzieję że może to się właśnie dwumas się rozsypał albo sprzęgło , lecz po obejrzeniu stwierdził ,że jest jeszcze w dobrym stanie tak samo jak i sprzęgło :?

mnie też mechanik powiedział że dwumasa ok

Opublikowano

u mnie padnięty był dwumas, wymieniłem na drugi używany, który okazał się jeszcze bardziej dobity, zamówiłem nowy wraz z dociskiem i tarczą, nie doczekałem się wymiany, bo parę dni po założeniu tego używanego dwumasa podczas redukcji z 3 na 2 ukręcił się wał, przeanalizowałem różne opcje, remont silnika, wymianę bloku, bloku z głowicą, silnika z osprzętem, wybrałem to ostatnie, czyli wymiana kompletnego silnika, tzw. plug & play, kupiłem rozbitka w cenie nie wiele wyższej niż sam kompletny silnik, wymieniłem kompletny silnik wraz ze skrzynią, sprzedałem części z rozbitka i osprzęt z silnika z ukręconym wałem, na dzisiaj nie jestem na tym stratny a jestem do przodu parę tys, no i jeszcze sporo części mi zostało ;)

ja na twoim miejscu szukałbym kompletnego silnika m47

Opublikowano
a ja bym obstawiał dodatkowo "pierdyknięcie" przy gaszeniu... dwumas wraz ze sprzęgłem jest bardzo ciężki a podczas gaszenia bardzo mocno oddziaływuje na wał (silnik gaśnie i musi zatrzymać rozpędzone kolo zamachowe) m47 nie ma przepustnicy pozwalającej łagodne wygaszanie wiec podczas przekręcania kluczyka w pozycje off i tak silnik zasysa powietrze które ulega sprężeniu przez co silnik zatrzymuje sie gwaltownie i tak samo gwaltownie musi zatrzymać sie dwumas ze sprzęgłem... coś musi ucierpieć ...
Opublikowano
a ja bym obstawiał dodatkowo "pierdyknięcie" przy gaszeniu... dwumas wraz ze sprzęgłem jest bardzo ciężki a podczas gaszenia bardzo mocno oddziaływuje na wał (silnik gaśnie i musi zatrzymać rozpędzone kolo zamachowe) m47 nie ma przepustnicy pozwalającej łagodne wygaszanie wiec podczas przekręcania kluczyka w pozycje off i tak silnik zasysa powietrze które ulega sprężeniu przez co silnik zatrzymuje sie gwaltownie i tak samo gwaltownie musi zatrzymać sie dwumas ze sprzęgłem... coś musi ucierpieć ...

to też może być przyczyną, m47n mają w kolektorze ssącym klapki odpowiedzialne za łagodne wygaszanie a w nich chyba również często pękają wały, wiem, że pękają gdy długo się jeździ na walniętym dwumasie, ale są też tacy, którym pękł wał i twierdzą że dwumas mają w 100% sprawny, ktoś gdzieś kiedyś napisał, że nawet padnięte koło pasowe potrafi wykończyć wał w m47*

Opublikowano
gutek0001 klapki w kolektorze m47n nie służą do łagodniejszego gaszenia ale wydaje mi sie ze i tak m47n łagodniej gaśnie..
Opublikowano
gutek0001 klapki w kolektorze m47n nie służą do łagodniejszego gaszenia ale wydaje mi sie ze i tak m47n łagodniej gaśnie..

aha to byłem w błędzie, no to nie wiem do czego one służą, mógłbyś napisać ;)

sorry za robienie off top'a

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL