Skocz do zawartości

silnik od E36 do E46???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chciałbym włożyć do E46 2.0i(1999r) silnik od E36 2.3(1999r), czy będzie pasował? jeżeli nie to co trzeba przerobic?? no i czy taka zmiana będzie odczuwalna(chodzi o moc) :D bardzo prosze o rade!!!

pzDr

Opublikowano
witam

chciałbym włożyć do E46 2.0i(1999r) silnik od E36 2.3(1999r), czy będzie pasował? jeżeli nie to co trzeba przerobic?? no i czy taka zmiana będzie odczuwalna(chodzi o moc) :D bardzo prosze o rade!!!

pzDr

Skąd wziąłeś takie auto jak E36 z 1999 roku z silnikiem 2.3 :lol: Chyba coś ci się pokiełbasiło...

Opublikowano
w compactach byl silnik 2,5 oznaczany jako 323i...wiem tylko ze mial mniejsza moc i wiekszy moment niz 325...
Opublikowano
cosik mi niepasuje były takie silniki jak 2,3 w e 36?? :doh:
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
Do dzieciak- będzie pasował. odczujesz lepsze przyspieszenie, większy moment obr. ale jak już sie bawić w swapa to na 2,8.
kocham moją bejke!!!!!!!!!!
Opublikowano

no Panowie znawcy BMW...nie wiecie ze takie BMW bylo???ma je nawet nasz kolega z forum LAbrador ( 323Ti E36 Compact 2.5L R6 24V 98r

) :norty:

pozdrassyyy

Opublikowano
Nie wiem czy to nawet na tym forum nie czytałem o tym że silnik ten był zrobiony specjalnie na rynek niemiecki aby mieścił się on w niższych stawkach OC.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano

IMO szkoda roboty z tego typu przekladka. Nic wiele to nie da.

Rozumiem kogos kto ma silnik 1.8 i chce przelozyc 2.5 albo 2.8 ewentualnie 3.0

Zmiana z nowoczesnego 2.0 na mniej nowoczesny 2.5 troche nie ma sensu.

Tyle pracy dla kilkudziesieciu HP?

Opublikowano
Dokładnie zyskasz 20hp 323 ma 170 KM więc to raczej mało sensowne jak coś to zakladaj 2.8.
Opublikowano
  • Autor

wiem że 20hp to prawie nic, ale ten silnik świeci sie jak psu jaj... :D ma przejechane 29tys, gdzie moja E46 około 160tys, no i druga sprawa że dostaje go za darmo, więc zapłace tylko za przełożenie

a komputer?? zostaje czy trzeba zmienic??

pzDr

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Komputer do wymiany, zdziwiłbym się jak by poszedł sinik na inny kompie. Całe wiązki pewnie też. Nie wspomnę o liczniku a i może nawet stacyjka (nowszy immobilajzer) - w E46 informacja o przebiegu przechowywana jest w 3 miejscach: kluczyk, szafa i sterownik - gdzieś będzie indziej i nie pojedzie.

A ten Twój obecny jest coś z nim nie tak??

Już to widzę jak zmienisz ten silnik - no ofence.

EDIT: umyj silnik i już. Zawsze zostaje wiarygodność przebiegu tego 323.

Opublikowano
  • Autor
denerwuje mnie ten moj silnik, wymieniałem już 2razy czujniki położenia wałka rozrządu i wału korbowego, padła mi sonda lambda, no i coś nie jedzie, bardzo ciężko sie rospędza od 120w góre ciężko idzie!!!
Opublikowano
uroki dwulitrowek co 3 -cia sztuka słabo jezdzi powyzej 100 - 120, ja na twoim miejscu zastanowiłbym sie czy odrazu nie kupic 3.0 , moc sporo wieksza a przerobka podobna a nawet łatwiejsza. jak chcesz od e36 to musisz miec instalke do takiego silnika tylko ze od e46 + komputer + przepływka, zdjac musisz ewsa z kompa, osprzet silnika tez rozni ,duzo kombinacji. kup odrazu na gotowo 3.0 24v od 330i cały kompletny. taka jest moja rada.
jak ja kocham m-powery !!
Opublikowano
330i hmm licz się z tym że musisz tez powymieniać półosie,chyba piasty i nie wiem czy nie amortyzatory napewno inny drazek stabilizacyjny z tyłu napewno by się coś jeszcze znalazło.