Skocz do zawartości

320i Jaka predkosc ,przy jakich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie .. 320i Jaka powinna byc predkosc np. przy 2tys/obr na 1 biegu 2,3,4,5 . Bo moja bunia na 5 ma 2tys. i tylko 85km/h .. Czy to sprzegło Siada ? Czy poprostu tak ma byc ?

Ps. Jesli post umiescilem w zlym miejscu prosze o przeniesienie go do poprawnego dzialu . Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano

tak się sprzęgła nie sprawdza. Piąty bieg, gaz w podłogę i rozpędzasz się. Nieadekwatny wzrost obrotów w stosunku do wzrostu prędkości wskazuje na ślizgające się sprzęgło.

Ja mam 2900RPM przy 100kmh. Most ori 3.45.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz dać filmik, ale jak akurat kojarze prędkości zawsze przy 3 tyśiacach i dlatego o to pytałem. Jeśli przy tych 3 tyś masz ok 115-120 to jest wszystko ok. Jeśli poniżej 100 to masz jakiś krótki most....

PZDR>

Opublikowano

Dzis bede jechac do pracy to sprawdze ile jest obrotow przy 100 km/h na 5-biegu i jak wroce to napisze.

O a moze ja mam szpere i nie wiem :shock: ? Bo czytalem ze lepsze odejscie jest :) ale predkosc na kazdym biegu spada okolo 10-15 km/h :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz wszystko dobrze, ja w swoim m40 mam przy 2 tyś prawie 80km/h, wiec w Twoim mocniejszym aucie, możesz mieć trochę wiecej. Masz wszystko dobrze, wiec nie masz się co martwić, chyba ze czujesz ze ślizga się w czasie jazdy.

PZDR>

Opublikowano (edytowane)

Wstawilem filmik na yt nie zwracajcie uwagi na glosy w tle to chorzy ludzie :) 30 sek. po skonczeniu nagrania wybiegl mi pies na jezdnie (duzy) :) ale na jego szczescie wychamowalem ... i przy okazji zobaczylem ze mam biedna wersje bez abs-u :(. No i bunia ma 100 km/h przy 3 tys/obr to chyba jednak cos jest nie tak . Predzej jezdzilem omega 2.0 16v 136 km miala tylko i jakos na 5biegu przy 3 tys to ja mialem 120-130 km/h a tu jest 150km i tylko 100 km/h przy 3 tys :(

Link do filmiku

Sory ale jakos cos grzebalem i takie spowolnione sie wszystko wydaje na tym filmiku :) Jaka stabilizacje obrazu wlaczylem Edytowane przez dobrylek
  • 5 miesięcy temu...
  • 2 lata później...
Opublikowano
A przy 160-170km/h jakie mogą być obroty silnika? Swoim obecnym Clio II 1.2 16V jechałem ostatnio autostradą to aby utrzymać prędkość w tym przedziale silnik musiał pracować na 5-5,25tyś. RPM co przy dłuższej jeździe powodowało że wskaźnik paliwa leciał w dół z minuty na minutę... ;) Podejrzewam, że silnik 320i w E46 rozpędzi auto do takiej prędkości na mniejszych obrotach?
Opublikowano
obroty silnika przy danej predkosci nie zależa od mocy silnika. Zależy od przelozenia 5 biegu zazwyczaj i przelozenia dyfra. Możesz miec dyfer z diesla i bedziesz miał mniej obrotów, a możesz mieć jakiś dyfer o przelozeniu ponad 4 i przy 160 możesz miec 7tys obrotów i koniec :D
szukam
Opublikowano
musiałbyś poszukać bo 320 jest przedlift i polift a to inne silniki. Oba r6 ale jeden 2.0 a drugi 2.2. Do tego najmłodsze e46 mogą już mieć skrzynie 6 biegową wiec wtedy przy danej predkości bedą niższe obroty.
szukam
Opublikowano
Z tego co ja miałem E36 to przełożony dyfer na krótszy, dzięki czemu auto lepiej przyśpiesza a ma mniejszy V-max to raczej był standard jak ktoś się chciał ścigać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A przy 160-170km/h jakie mogą być obroty silnika?

Nie wiem jaki to ma sens, ale...

DSC_1327.jpg

M52B25

ec2Wze6.jpg