Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od tygodnia jestem szczęsliwym posiadaczem BMW 316 Compact. Jest to moj drugi samochód w życiu a pierwszy tej marki:). Jestem nim zachwycony, ale chciałbym sie jeszcze od was kilku rzeczy dowiedzieć!

1. Po przekreceniu kluczyka zapala się napis oil service apod nim jednen prostokącik czewrony a jeden zółty. Co to oznacza???

2. Obok tego jak sie przyjrze widze napis inspection czy cos takiego ale on nie zapala si w ogole. Co to jest???

3. Co pokazuje ten zegarek: godzina, temperatura na zew, spalanie i pozniej jakoms ilosc kilometrów i jakomś prędkość. Co to jest te 2 ostatnie???

4. Elektryczny szyberdach. Na jeden guziczek wysuwa sie cały i jest wwszystko ok a na ten drugi unosi sie delikatnie(tak około 2 cm.) i ten material wysuwa sie tylko na 3-4 cm. Czy nie powinien bardziej sie podnosic a ta zasłona cała nie powinna sie chowac???

5. Albo mi sie wydaje albo przy tylnym napedzie jest jakas przekładnia! Raz ciagnie bardziej na lewe koło a raz na prawe? Czy tak powinno być?

Sorki ze zadaje takie pytania. Ale chciałbym jak najwiecej dowiedziec sie o tym aucie:D. Wszystki którzy mi odpowiedzzą bardzo dziekuje.........

Opublikowano

Witam.

1) Oil Service oraz żółta i czerwona kontrolka to nic innego jak serwis olejowy. Czeka Cię wymiana oleju, do tego celu służą kontrolki. Po wymianie powinny zapalic sie zielone podczas przekręcenia i zgasnąć.

2) Inspection, są to przeglądy okresowe. Zapali się w momęcie nadejścia terminu przeglądu okresowego.

3) brak

4) brak

5) Prawdopodobnie masz SZPERĘ, czyli mechanizm różnicowy, z tego co pamiętam mogą wystąpić podobne objawy, możliwe że masz uszkodzoną.

6)Użyj opcji :search:

Na dobry początek E-30 stka 1.6 M40...
Opublikowano
mechanizm różnicowy to masz napewno(dlatego raz zawija jedno a raz drugie). szpere to raczej nie bo wtedy to by brały oba laczki tak samo. wymień olej filtr oleju i wykonaj czynność kasowania inspekcji. szybrem to nie wiem ale napewno gdzieś można znaleść odp ewntualnie udaj się do firmy która robi szybry (chyba jaan.pl) się tym zajmuje
Opublikowano

Odpowiedz na pytanie 3.

1.temperature na zewnątrz

2.średnie spalanie na 100km (w rzypadku wyzerwania pokazuje spalanie chwilowe) zerujemy przyciskiem S/R

I te dwie ostatnie o które ci chodzi to :

3.pokazuje zasięg na benzynie pozostającej w baku.

4.oraz srednią odległość w kilometrach na /h jaką można przejechać jadąc z tą prędkością.

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano
1. Po przekreceniu kluczyka zapala się napis oil service apod nim jednen prostokącik czewrony a jeden zółty. Co to oznacza???

Może doprecyzuję.

Żółtą i czerwoną diodą przy jednoczesnym wyświetlaniu "oil-service" twój samochód żąda NATYCHMIASTOWEJ wymiany oleju. Czyli, według wskazań komputera, termin / przebieg wymiany oleju w silniku jest przekroczony :!: *

Sama dioda żółta jest żądaniem wymiany oleju w najbliższym czasie (nie później niż za 2-3 tys. km).

________

* Ale, ale...

Podczas wymiany oleju w silniku należy kasować pamięć oil-service, za pośrednictwem wtyczki diagnostycznej. Jeżeli to nie zostało zrobione, komputer "nie wie", że wymiana oleju została dokonana i żąda jej.

Zwyczaje "oil-service" i "inspection" poznasz wklepując je jako hasła w wyszukiwarce na forum (Szukaj)

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Dzieki wszystkim!!!!

Jutro wstawiam auto! Beda wymieniac olej (mam nadzieje ze beda umieli zresetowac ten oil service:))i malowac progi i zderzaki na kolor auta:) Zostawiam tylko czarne listwy i srodek zderzaków czarne.

Dzieki!

Opublikowano

Moje BMW jest czerwone. Ale zderzaki progi lusterka i klamik ma czarne:(:(:(:(. dzisiaj rano byłem u znajomego lakiernika, który jest bardziej mechanikiem niz lakiernikiem i powiedział ze on by to wszystko zostawił czarne tylko lusterka by pomalował bo tam nisko to ta farba bedzie odchodziła i teraz nie wiem co robic:(:(:( Jak ktos wie jak to zrobić niech napisze.

I jeszcze jedno pytanko:

mam ten samochó od kilku dni i dzisiaj przykra niespodzianka. Wjechałem tylnymi kołami w maleńską zaspe (letnie opony) i przez to że samochód ciagnie na jedno koło juz z niej nie wyjechałem bez pomocy 2 chłopa:(. czy to normalne??

Opublikowano

Kornelio:

Tak na marginesie to to auto kupiłem chyba w czwartek w Gorzowie Wlkp.

I jeszcze dwa pytanka:

Nie mam z tyłu wycieraczki ani miejsca na nią. Czy to normalne???

Jak jest z halogenami! czy można ich używać zimą zamiast świateł? Czy można w normalnych warunkach jeździc i na światłach i na halogenach??

Opublikowano
Kornelio:

Tak na marginesie to to auto kupiłem chyba w czwartek w Gorzowie Wlkp.

I jeszcze dwa pytanka:

Jak jest z halogenami! czy można ich używać zimą zamiast świateł? Czy można w normalnych warunkach jeździc i na światłach i na halogenach??

:duh: :nienie: nie na swiatlach przeciwmglowych jezdzimy tylk o i wylacznie w warunkach zmniejszonej przejrzystosci powietrza :!: :!: :!:

......a juz bron boze na swiatlach pozycyjnych i przeciwmglowych :nienie: :nienie: :nienie: ----bez lanserki :mrgreen:

PS bo piszac halogeny chodzilo ci chyba o przeciwmglowe przednie :?: :roll2:

...kwintesencja piękna i harmonia ksztaltów E36..:)

http://tygra85.w.interia.pl/szablon_obrazki/okopt.JPG

Opublikowano

I jeszcze dwa pytanka:

Często się zdarza, że w compactach nie ma tylniej wycieraczki, nie wiem, od czego to zależy, czy od daty produkcji czy tez wycieraczka tylniej szyby występowała jako opcja wyposażenia dodatkowego. A z tego, co widzę po sobie to jest to bardzo przydatna rzecz. Jakiś czas temu miałem tą wycieraczkę zepsutą i bardzo mi to przeszkadzało.

Opublikowano
Moje BMW jest czerwone. Ale zderzaki progi lusterka i klamik ma czarne:(:(:(:(. dzisiaj rano byłem u znajomego lakiernika, który jest bardziej mechanikiem niz lakiernikiem i powiedział ze on by to wszystko zostawił czarne tylko lusterka by pomalował bo tam nisko to ta farba bedzie odchodziła i teraz nie wiem co robic:(:(:( Jak ktos wie jak to zrobić niech napisze.

I jeszcze jedno pytanko:

mam ten samochó od kilku dni i dzisiaj przykra niespodzianka. Wjechałem tylnymi kołami w maleńską zaspe (letnie opony) i przez to że samochód ciagnie na jedno koło juz z niej nie wyjechałem bez pomocy 2 chłopa:(. czy to normalne??

Nie słuchaj lakiernika,nic nie bedzie odchodziło jeśli elementy plastikowe zostaną odpowiednio przygotowane do lakierowania.

A poza tym uwierz że z pomalowanymi zderzakami i progami bedzie o wiele ładniej wygladał :cool2:

Opublikowano

Nie słuchaj lakiernika,nic nie bedzie odchodziło jeśli elementy plastikowe zostaną odpowiednio przygotowane do lakierowania.

A poza tym uwierz że z pomalowanymi zderzakami i progami bedzie o wiele ładniej wygladał :cool2:

No właśnie - jak dokladnie wyglada takie odpowiednie przygotowanie do lakierowania?

Zakladam, ze lakiernik wie co z tym zrobic ale roznie to bywa a chcialbym miec to zrobione porządnie. Stosuje sie jakis podklad (jesli tak to jaki?), maluje kilka warstw itp.?

Z góry dzięki za rady.

pozdrawiam,

t.o