Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znalazłem nic w internecie, więc pytam tutaj.

Dla mnie dziwna sytuacja, ponieważ w żadnym innym samochodzie nie spotkałem się z czymś takim. Po skończonej trasie i wyłączeniu silnika... włącza się nawiew! Dmucha do kabiny... wg. mnie kompletnie nieregularnie. Raz się włączy, dmucha 6 sekund, wyłączy na 2, włączy na 10 sekund, wyłączy na 15 i znowu włączy...

To jest celowe rozwiązanie czegoś (czego?) BMW czy właśnie znalazłem przyczynę notorycznie rozładowującego się akumulatora w samochodzie?

Jeżeli jesteśmy już przy "dmuchawie"... przy zapaleniu samochodu działa on bardzo nieregularnie. Słyszałem wersję, że komputer go "ustawia". To prawda czy po prostu mam nowy problem do rozwiązania?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Na 100 % jeż - miałem to samo u siebie. Koszt ok 160 zł oryginał behra. Po wymianie spokój, dmuchawa działa tak jak powinna i nie rozładowuje aku :)

Jest przy dmuchawie pod schowkiem po stronie pasażera, dostęp średni ale da się samemu bez przesadnego rozbierania.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wracam do tematu, bo właśnie dostałem się do rezystora :D Będę próbował go sam naprawić (ponoć trzeba tylko poprawić lutowanie, oczyścić i dodać trochę cyny na określlone punkty i ma być wszystko ok, więc zaraz oczyszczam tę czarną "gumę" i zobaczę co da się zrobić, najwyżej kupię :P)

Pytanie:

1) Może na wyrost, ale na wszelki wypadek : odpiąłem tam trochę kabelków, ściągnąłem kilka części itd., - co może przestać działać jak źle skręcę wszystko, oprócz światła do schowka, światła na nogi? (bo to wiem, że odpinałem, ale to akurat proste jest... )

2) Do czego służy coś, co było również pewnego rodzaju osłonką na rezystor? Były podpięte do tego kabelki, było "przymocowane" do drutu, który wchodził wgłąb samochodu. Ma charakterystyczny biały plastik, okrągły. Z tym miałem największy problem, żeby odpiąć, więc pytam, bo to muszę przede wszystkim sprawdzić czy działa jak już wszystko skręcę.

Pozdrawiam!

EDIT:

Nie spodziewałem się, że "oczyszczanie" tego czarnego czegoś będzie tak czasochłonne. Zrezygnowałem z tego - w tym czasie spożytkuję ten czas wiele efektywniej podczas innej pracy.

Zamawiam nową część : nurtuje mnie jednak pewna kwestia - na aukcjach internetowych znajdę 2 rodzaje rezystorów, wyglądają inaczej - różnią się ilością "bolców". Czy to ma jakieś znaczenie? Ja mam (miałem) ten z mniejszą ilością. Należy kupić ten sam czy to nie ma znaczenia? Może jeden z nich jest mniej awaryjny?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale to, że pada Ci aku to na 100% nie wina dmuchawy. U mnie też dmuchawa żyje własnym życiem. Ostatnio również rozładował mi się aku. Myślałem że to wina dmuchawy.... Ale że nie miałem czasu się z tym bawić zakupiłem nowy (poprzedni był oryginalny BMW więc miał już swoje lata) i nigdy więcej rozładowanego aku. A dmuchawa dalej czasem sobie dmucha....

U mnie dmuchawa po kilku kilkunastu minutach od zgaszenia auta wyłącza się na stałe (tzn przestaje wariować). Upływ prądu tylko z włączonym alarmem to 0,04A, natomiast w momencie po zgaszeniu auta (gdy można jeszcze opuszczać szyby itd...) To około 1,5A. Więc nawet jeśli cały czas pobór prądu były w granicach 1,5A to w pełni sprawny 60Ah akumulator rozładuje dopiero po 40h postoju.

Opublikowano

Bolców musi być tyle samo aby pasowała wtyczka. Nowy jeż różni się zewnętrznie innym radiatorem i jest podobno pozbawiony wady fabrycznej tj. bardziej bez awaryjny.

Ps. jeśli coś źle poskręcasz nie będzie działał któryś z nawiewów, są tam silniczki sterujące położeniem klap nadmuchu

Opublikowano

Dzisiaj odebrałem nowy rezystor, dzisiaj go zamontowałem, całość skręciłem i wygląda na to, że wszystko działa jak należy :D

Sugerując się postem wyżej, kupiłem "nowszy" rezystor (inny radiator) i mam nadzieję, że faktycznie pozbawiony jest wady poprzedniego.

Jakby ktoś się wahał czy próbować wymienić rezystor samemu to moim zdaniem warto spróbować.

Dostęp gdzieś przeczytałem, że jest ŚREDNI. I dokładnie w taki sam sposób to kwalifikuję.

Nie mam do czynienia z takimi rzeczami, jednak tu akurat wystarczy uważać, żeby niczego nie połamać.

W każdym razie oprócz tego, że przy wyciąganiu plastiku spod schowka wyleciała nakrętka, która nie mam pojęcia gdzie była przykręcona to wszystko wydaje się być ok :D

(sporadycznie, ale jednak dało się ją słyszeć podczas zakrętów gdzieś "w masce" od samego początku odkąd kupiłem samochód, więc mam nadzieję, że to nic wielkiego.)

Dzięki za pomoc!