Skocz do zawartości

E46 330d Problem z odpaleniem INPA: 7717. Który czujnik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie, auto czasem potrafi nie zapalić najczęściej na rozgrzanym silniku, Inpa wskazała błąd: 7717 Monitoring speed (rpm) Sensor . Czyli czujnik prędkości obrotowej. Po przeczytaniu masy tematów dalej nie mam konkretnej odpowiedzi który to z tych dwóch czujników. Moim skromnym zdaniem chodzi o czujnik ten od wału korbowego, ale chce b yć pewny gdyz na dwa czujniki mnie nie stać :cool2:

nr 14 http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL91&mospid=47642&btnr=11_2311&hg=11&fg=10&hl=25

Czy

nr 18 http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL91&mospid=47642&btnr=11_2316&hg=11&fg=15&hl=30

Proszę o odpowiedź

330d,yzfr6,yz250, INPA-Darmo sprawdzę/pomogę
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wymieniłem czujnik nr 14 narazie auto odpala normalnie :cool2:

PS. kupiłem uzywke za 80zł

Opublikowano
dalej ten sam problem inpa pokazuje... teraz nie wiem czy używka padnięta czy ten drugi kupować...
Opublikowano

Zapewne nie możesz znaleźć tego błędu w Autodacie bo trzeba to zamienić na wartość heksadecymalną, czyli 1E25.

Według tego co znalazłem na anglojęzycznym forum, często błąd ten oznacza również padnięty czujnik wałka rozrządu i nie można tego sprawdzić inaczej, jak przez podmianę.

Spróbuj jeszcze zdiagnozować auto carsoftem i disem, może pokażą bardziej rozszerzony kod błędu, bo widzę, że występują dwie odmiany:

$F 1E25 - RPM Control Cam /crank sensor disagree( often the cam sensor)

$H 1E25 -RPM Control

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
po wymianie czujnika (tego przy wałku rozrządu) problem zniknał. Taką małą wskazówkę dodam że kupiłem zamiennik na allegro Toprana i nie działał, kupiłem gdzie indziej toprana i tez nie działał. Skończyło sie na zamienniku innej firmy- teraz nie pamietam jakiej ale jak cos to piszccie poszukam.