Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Przekopałem forum ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, konkretnie chodzi o to że nie mogą włączyć bluetooth wciskam żeby go aktywować a "ptaszek" się nie zaznacza, radio i navi działa normalnie a bluetooth za nic w świecie nie chce się włączyć :(

Miał ktoś może podobny problem? co z tym zrobić?

BMW 320d E91 2006r

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam to samo.

Nawigacja i radio działają. Tylko u mnie jak jest ciepło to co jakiś czas przerywa radio.

Byłem podpiąć auto pod komputer, ale nie ma żadnych błędów.

Mechanik odpiął światłowód od bluetooth i powiedział, żebym przez kilka dni pojeździł bez podłączonego bluetootha.

Jeżeli radio przestanie przerywać to bluetooth będzie do wymiany.

W drodze do domu radio nie przerywało, więc powoli nastawiam się na wymianę.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Może problem leży w module TCU.

Może napisz coś więcej o tym module TCU bo od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem BMW i nie wiem o co dokładnie chodzi, a do tej pory nie znalazłem rozwiązania problemu.

Może ktoś jeszcze ma jakieś sugestie???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odkręć dolną osłonę deski rozdzielczej od strony kierowcy. W tej osłonie jest wmontowana kostka (moduł?) do którego jest wpięty światłowód. Sprawdź czy jest dobrze wpięty. Bywa, że się obluzuje i wtedy zakłóca pracę magistrali światłowodowej.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Słuchajcie nie mam już pomysłu co z tym moim bluetooth!!!!

Ale jest jeszcze jeden problem a właściwie dwa, które mogą być ze sobą powiązane - oprócz bluetooth nie działa też wybieranie głosowe czyli po wciśnięciu przycisku na kierownicy nic się nie dzieje, podobnie jak przycisk słuchawki obok również nic i jeszcze jedno w aucie powinna być zmieniarka CD, ale jej nie ma :/ zostało tylko miejsce po niej i 2 gniazda jak na fotce poniżej - czy to ma tak być? czy może powinny być jakoś zaślepione? może to jest przyczyna? ma to jakiś związek?

http://imageshack.us/a/img59/2320/gniazdo1.jpg

http://imageshack.us/a/img402/6641/gniazdoe.jpg

Opublikowano
To jest prawdopodobnie gniazdo światłowodu, jeżeli nie jest zaślepione specjalną "zaślepką" lub nie jest podpięta do niego zmieniarka to obwód jest otwarty i dlatego tyle rzeczy Ci nie działa. Masz dwa rozwiązania, albo kupisz zmieniarkę i ją zamontujesz albo kupisz tą "zaślepkę" (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa, ale sprzedawali to na ebay'u za kilkanaście dolarów).
Opublikowano
A ja mam zestaw parot i z tel. HTC się nie moge połączyć z Bluetooth bo zestaw woła o pin ,ale ja nie znam, i też nie mam instrukcji obsługi od parot :(co z tym fantem zrobić
Opublikowano

Mam ten sam rocznik i model ale pin sam ustalasz dla samochodu i telefonu . Po sparowaniu wszystko śmiga bez problemu a już trzy telefony z nim parowałem . Teraz mam Samsunga Galaxy S III i też nie było problemu tylko ,że w iDrivie musisz wykasować ( resetować) poprzednie parowanie i dopiero od nowa postępować zgodnie z instrukcją inaczej właśnie ta opcja się nie zaznacza . :nienie:

Słuchawka bedzie działać gdy sparujesz telefon i wyświetli Ci się cała książka kontaktów na wyświetlaczu .

Jeśli to nie zadziała to jeszcze zobacz co masz w schowku pod łokieć i tam za pomocą odpowiedniego adaptera zamontuj telefon wtedy dopiero można wybierać głosem nazwy z książki kontaktów .

Pozdr.

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
To jest prawdopodobnie gniazdo światłowodu, jeżeli nie jest zaślepione specjalną "zaślepką" lub nie jest podpięta do niego zmieniarka to obwód jest otwarty i dlatego tyle rzeczy Ci nie działa. Masz dwa rozwiązania, albo kupisz zmieniarkę i ją zamontujesz albo kupisz tą "zaślepkę" (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa, ale sprzedawali to na ebay'u za kilkanaście dolarów).

To jak się nazywa ta zaślepka? a może ktoś ma do sprzedania zmieniarkę CD do E91 2006r z rozsądne pieniądze?

Opublikowano
To się nazywa pętla światłowodowa (fiber optic loop), powinna to być część dostępna w ASO, zadzwoń i zapytaj, koszt myślę że max 50zł ale lepiej kupić zmieniarkę - jak dobrze poszukasz na alledrogo to za 200zł można znaleźć, koniecznie porównaj numery części - tu masz listę jakie powinny być: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VU31&mospid=48831&btnr=65_1580&hg=65&fg=10
Opublikowano
Wypnij światłowody i połącz ze sobą częścią optyczna , owin taśma izolacyjna i sprawdź..

Bimmer Retrofit Polska

Zajmujemy się diagnostyką, kodowaniem, programowaniem, naprawą sterowników, doposażenia moduły BMW, konwersją BMW z importu, DVD FREE, CIC seria F i E, BMW APPS, imp. naprawczych kodów FSC

Nasza firma posiada w BMW AG status External Service Partner

Opublikowano
Wypnij światłowody i połącz ze sobą częścią optyczna , owin taśma izolacyjna i sprawdź..

To teraz się trochę pośmiejecie bo sam się z tego śmiałem, ale to co wstawiłem na zdjęciach - te niby gniazda światłowodów to po prostu tylko takie uchwyty do kabli wciśnięte na taki gwintowany pręcik żeby się łanie trzymały :D i to rzeczywiście wyglądało jak gniazdo ale jak wczoraj zacząłem tam grzebać to wszystko wyszło na jaw :)

Mam prośbę może ktoś wstawi fotę z zamontowaną zmieniarką (320d E91 2006) bo u mnie nie widzę nawet żadnego miejsca gdzie mógłbym podłączyć jakieś kable albo żeby można zamknąć ten nieszczęsny światłowód. Według specyfikacji samochód z fabryki wyszedł ze zmieniarą.