Skocz do zawartości

Jaki olej do mojego BMW - wszystkie modele i silniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tutaj na naszym forum macie ostrzeżenie dla tych co szukają wiarygodnych informacji na temat oleju do silnika: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=88&t=382075

Też miałem przeboje z tym forum oil-club, usuwali moje wpisy jak przesyłałem testy i recenzje zagraniczne twierdząc że są niewiarygodne. Jedyne wiarygodne są ich wewnętrzne testy, jak zacząłem się dopytywać gdzie i jak robią testy i jakie mają potwierdzenie na wiarygodność to usuwali całe moje wpisy. Jak poleciłem oleje firmy ravenol (poparte testami i recenzjami) to usunęli cały wątek i mi konto zablokowali. Odpuściłem sobie to forum bo tam banda coś jak sekta moderatów (jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie o pieniążki) co dbają tylko o to, aby wszyscy dobrze pisali o produktach, które oni polecają.

Opublikowano

Witam. Jaki olej będzie dobry do tego silnika?

Model: f10

Silnik: 520d 184km

Przebieg: 260 000

Styl jazdy: dynamiczny

Użytkowanie: 70%trasa, 30%miasto

Dpf: tak

Zużycie bieżące: raczej nic nie ubywa

Dotychczas: liqui moly 5w30

OK 10 000 rocznie

Czy zmiana na VALVOLINE SYNPOWER MST C3 5W-30

będzie dobrym pomysłem? I czy 5litrow starczy do tego silnika (wchodzi 5,2) czy dokupić litr? Pozdrawiam

Opublikowano
Oczywiście każda firma ma w swoim portfolio lepsze i gorsze oleje, ale Valvoline to średnie i dobre oleje a Liqui Moly to dobre i bardzo dobre oleje. Jak bym miał wybierać po marce to "lepsza" Liqui Moly - same oleje to trzeba by porównać konkretne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie, prośba o sugestię. Zamówiłem auto z silnikiem B58 (640i) i zastanawiam się, jaki olej do niego wlać "po dotarciu". Oryginalny pod marką BMW, czy coś innego? Auto nie będzie miało modów i jeździć będzie raczej "przepisowo", więc lepkość zostawię zgodną z zaleceniami producenta (0W-30 jeśli dobrze się orientuję?)

Jakie produkty rekomendujecie do rozważenia?

Dzięki!

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Producent rekomenduje do tego silnika olej z normą BMW Longlife-17 FE+ ale dopuszcza też LL 12 FE i LL04 i jeśli będziesz robił wymiany gwarancyjne to całkiem możliwe że będą lali 17 FE+ dlatego jesli chcesz na własną rękę wymieniać między serwisem gwarancyjnym to najlepiej na taki sam jak ASO.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki!

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawdopodobnie 6.5 litra ale jak bys podał vin to bym sprawdził dokładnie. Olej to np. Ravenol VMP 5w30 USVO lub tańszy np. Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W-30 lub Texaco Havoline ProDS V 5w30.
Opublikowano
Oczywiście każda firma ma w swoim portfolio lepsze i gorsze oleje, ale Valvoline to średnie i dobre oleje a Liqui Moly to dobre i bardzo dobre oleje. Jak bym miał wybierać po marce to "lepsza" Liqui Moly - same oleje to trzeba by porównać konkretne.

Głównie to cena liqui moly troche boli (w intercarsie lm 415 zł za 6l, a valvoline wychodzi koło 250zl) chyba, że macie jakieś sprawdzone sklepy gdzie można zamówić pewny olej?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Liqui Moly ma dobre oleje ale ceny mają nie adekwatne do bazy olejowej jakiej używają, konkurencja ma również świetne oleje a i ceny bardziej przystępne. Polecane sklepy podawaliśmy na poprzedniej stronie.
Opublikowano
Liqui Moly ma dobre oleje ale ceny mają nie adekwatne do bazy olejowej jakiej używają, konkurencja ma również świetne oleje a i ceny bardziej przystępne. Polecane sklepy podawaliśmy na poprzedniej stronie.

Dzięki za odpowiedź :)

To jakie oleje byś polecił do tego silnika? I czy 5l starczy czy dokupić litr?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Texaco Havoline ProDS V 5w30 to bardzo dobry olej z nowoczesnym pakietem dodatków uszlachetniających, robiono jego analizę w laboratorium i wypadł świetnie. Do twojego ślinika wystarczy 5 litrów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Porównując dane z analizy laboratoryjnej to Texaco wypada znacznie lepiej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie będzie problemu z przejściem z LIQUI MOLY na inny olej z zachowaniem 5w30?

Jasne że nie.

Opublikowano

Jeszcze mam coś takiego? Głowa już boli od tych olei :D (f10 520d)

1.Olej RAVENOL VMP SAE 5W30

2.Cleansynto SAE 5W30 BMW LL-04; RAVENOL RAV SMP 504/507 5W30

Opublikowano
RUP to za dużo, olej bardziej wyczynowy i do benzyny ( Przeznaczony jest głównie do stosowania w silnikach benzynowych w wyścigach samochodowych), do Twojego wystarczy VMP.

Tomek

Marzenia się spełniają...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Top Tec 4200 to hc, jeśli chcesz gtl to masz Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W-30 lub BMW Twin Power Turbo 5w30 Longlife 04