Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów.

Znajomy chce zakupić E46 318i w sedanie lata 1998 - 2000, prosił abym wśród fachowców się dopytał jak jest ze spalaniem tego auta w terenie miejskim ? Jeździ głównie po mieście (Warszawa=korki) , czasem tylko trasa - powiedzmy raz na miesiąc. Chodzi oczywiście o spalanie auta śmigającego na benzynę, bez gazu. Rozpatrywał też 316i ale tutaj chyba nie ma super opinii ten motor a i spalanie pewnie podobne do 318i, prośba o odpowiedź..

Dzięki z góry , Rafał.

Opublikowano

Cześć,

znajdzie się parę osób, które chwalą się spalaniem tego modelu gdzieś w tym dziale. Od siebie mogę powiedzieć, że jazda po mieście to okolice 10. W korkach nie zejdzie niżej. Poza miastem, zgodnie z przepisami circa about 6,8, a jak chcesz więcej to wiadomo że spali. :wink:

pozdrawiam.

Opublikowano
No właśnie on też śmiga niby w korkach ale jest spora droga do pracy kiedy jedzie trasą na gdańsk , tak więc trasa szybkiego ruchu raczej , więc jak pali Ci 8 litrów gazu to na benzynie ciut mniej nawet powinien :) Dzięki raz jeszcze za opinie.
Opublikowano
8,29 średnia z 16 tys. km. 8-10 l/100 km w Krakowie, za miastem udało mi się kiedyś zejść do 6,34, ostatnio jazda na klimie z Krakowa przez lubelskie na Mazury to 6,5. Z powrotem na pełnym palniku z klimą 7,6.
Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja mam 1.8 143km w trasie pali mi srednio 6l a w trybie miejskim ok 8l.. na pelnym baku w trasie zrobilem 1000km...wiadomo moze spalic wiecej jesli ktos ma ciezka noge ;]
Opublikowano
ja mam 1.8 143km w trasie pali mi srednio 6l a w trybie miejskim ok 8l.. na pelnym baku w trasie zrobilem 1000km...wiadomo moze spalic wiecej jesli ktos ma ciezka noge ;]

No właśnie bmwlukas, zmieniałeś coś w oprogramowaniu silnika czy chodziło Ci może o 318i (pojemność 1995 cm3) ale w BMW serii 3 model 318i E90 ??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podczepie sie do tematu :D

Panowie, jakieś nie do końca dobre info tu wypisujecie na temat 318stek -E46! :)

Tak więc w E46 318i tz. od roku 1998-2001 wychodziły 318i o mocy koni 118KM i o pojemności silnika 1895 więc to nietypowy silnik 1,9 benz .

A od roku 2001-2005 wychodziły 318i o mocy koni 143KM i o pojemności silnika 1995 .

Moja dziewczyna jeździ tą 318i 118KM na LPG spalanie w mieście 10,5-12l gazu a na trasie 8,5-9,5l gazu. Oczywiście dużo zależy od tego kto jaką ciężką ma nogę!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

u mnie w 2.0 143KM spalanie wyglada mniejwięcej tak: trasa tempomat 130-140 ok 8l, mieszany jakies 9,5 a miasto(korki, ssanie) obecnie mam 12,5l

Ale mam wrażenie że komputer zaniża trochę spalanie (na pewno w trasie o jakies 0,5l) reszty nie sprawdziłem jeszcze.

Dodam jeszcze, że jeżdze tylko na nonPB 98

Edytowane przez lajt
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W E46 są dwa silniki o oznaczeniu 318i. Pierwszy to do 2001 roku 1.8 a drugi to 2.0 o mocy 143 KM

Bzdura.

Radzio, 316i rzeczywiście spali tyle samo, a jeśli kolega lubi trochę przycisnąć, to nawet więcej, niż 318i.

Widzę, że niekitórym udaje się pobić i tak już zaniżone wartości fabryczne :cool2:

Opublikowano
Owszem, jak pisałem 6,34 l/100 km. Ale to była tzw. jazda na kropelce, za miastem, w trasie i z ominięciem dużych miast (choć z rowerami na dachu i z pełnym bagażnikiem). Tylko że bardziej reprezentatywne jest spalanie średnie (8,3 l /100 km), lecz znowu należy wziąć poprawkę na to że mam lekką nogę (ha, jaki coming out, nie?). Silniki BMW są bardzo wrażliwe na styl jazdy i zdarzało się że potrafiłem w mieście osiągnąć wynik rzędu 12 litrów.
Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
  • 1 rok później...
Opublikowano
miałem na poczatku 318 1.9 motor w coupe okazalo sie ze 12 litrow gazu, kupilem bo balem sie spalania duzego bylo to moje pierwsze bmw w tej chwilimam 328 e46 ipali mi 2-3 litrów wiecej .318 na poczatku wydawalo mi sie ze ma spoko osiagi do czasu gdy kolegi 328 nie wsiadłem morał z tego taki ze 5 zl drozej ale jaka radosc z jazdy.