Skocz do zawartości

E46 318d pęknięty wał korbowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam kolejny problem z autem :( Mianowicie w silniku słychać głośne chrobotanie jakby coś się ocierało o siebie. Na wolnych obrotach to nie występuje natomiast po dodaniu lekko gazu, już słychać odgłosy wydobywające się z pod silnika. Dodam, że w czasie odpalania i na wysokich obrotach drży sprzęgło. W zeszły czwartek odebrałem auto z warsztatu, iż mechanik stwierdził, że to wina dwumasy i sprzęgła. Wydałem na wszystko 2800 a problem nadal występuje. Już brak mi sił pomóżcie! Poniżej załączam nagrany prze zemnie film:

Edytowane przez waco_o2

Spolszczenie CCC na PW ;)
  • Odpowiedzi 59
  • Wyświetleń 5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor
A zawór EGR może mieć coś wspolnego z turbo? Już raz go czyściłem..
Opublikowano
  • Autor
Silnik chodzi coraz głośniej! Jestem bezradny :evil: ciekawe kiedy stanie na drodze. Zaden mechanik nie potrafi znaleźć przyczyny byłem już u pięciu. Podejrzenia tym razem padły na koło pasowe.
Opublikowano
Może koło pasowe.. Typowałbym rozrząd-wyciągniete łańcuchy.
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
  • Autor
Z tego co wiem to łańcuch powinien wytrzymać do 500tys km. Ja jestem przekonany w 100%, że ma 172tys.
Opublikowano

W Polsce 95% silników umiera przy przebiegach 170-190tys.km... :wink:

To klepanie przypomina trochę zawory.

Opublikowano
trzeba sprawdzić stan rozrządu (napinacz oraz łańcuch) może pompa wody takie dzwięki wydaje?? fakt faktem troche głoszno klekocze i jak kolega sugeruje mogą to być hydrauliczne popychacze zaworowe :(
Opublikowano
Z tego co wiem to łańcuch powinien wytrzymać do 500tys km

He he,takie były zamiary konstruktorów. W tym przypadku teoria swoje i praktyka swoje-nie wierz za bardzo w te 500tys.km.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
  • Autor
Do mechanika jade dopiero w następnym tygodniu. Dziś wróciłem od teściów i co jakiś czas zapalało mi się ładowanie nawet po 15min (akumulator). Czy jest możliwość, żeby alternator wydawał takie stuki? Czy po prostu i on też ma zamiar się skończyć?
Opublikowano
  • Autor
Już, wiem co się stało ukręcił się wał :duh:
Opublikowano

Czyli kolejny egzemplarz do kolekcji... były już M47 2,0; M47N 2,0; M47 1,8 i teraz M47N 1,8. Czyli wszystkie wysokoprężne doładowane czterocylindrówki od BMW są podatne na tą usterkę. Teraz tylko czekać, aż ktoś z M57 napisze o tym to już całkowicie stracę wiarę w te silniki.

Przykro czytać takie wpisy... współczuję Kolego. Naprawiasz ten silnik, czy kupujesz nowy, tj używany sprawny??

Opublikowano

Wow, no to lipa... :?

Fakt, przez ostatni rok było trochę takich przypadków.

Opublikowano
  • Autor
Naprawiam silnik, ale już sam nie wiem co robić z autem...
Opublikowano
Pytanie z ciekawości : czy chip może być przyczyną ukręcenia wału ?
http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
  • Autor
Pytanie z ciekawości : czy chip może być przyczyną ukręcenia wału ?

Mechanik tak twierdzi

Opublikowano

Ja bym na początku chciał zobaczyć (oczywiście jeśli to będzie możliwe) efekty awarii, tj który element, w którym miejscu itd itp. Dopiero po tym można dojść do prawdopodobnej diagnozy. Wydaje mi się, że wirus nie ma aż takiego wpływu zakładając, że auto przed modyfikacją było w pełni sprawne. Moje 320d (M47) już wyjeździło setki kilometrów na max modzie od BAGORA i żadnych niepokojących objawów jak do tej pory nie ma.

@ Waco jeśli będziesz miał możliwość to cpyknij kilka fotek uszkodzeń i podeślij do wątku.

Opublikowano

na pewno może być jednym z czynników wpływających na tą usterkę. Bądź co bądź przez chipa na wał pada większy nacisk (przyłożenie mocy) którego konstruktorzy w teorii nie przewidywali (na pewno zakładali większy ale nie koniecznie na tyle)

Edit:

Na pewno chip nie będzie głównym czynnikiem o ile wykonano go w ramach zdrowego rozsądku.

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM

Opublikowano
  • Autor
Auto zaczynają robić we wtorek, trochę na tej awarii km zrobiłem więc zobaczymy czy się blok silnika nie uszkodził...Denerwuje mnie jedynie fakt, że zrobiłem dwumas i sprzęgło choć stare jest dobre :duh: i 2800 poszło w błoto teraz tylko czekam ile wyniesie mnie ta naprawa...
Opublikowano
może ktos potwierdzić czy M57 ma kuty wał korbowy?
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Kamel jeżeli przeciwwagi są niebiesko-fioletowe to tak.
Opublikowano
  • Autor
Mam pytanie czy w e90 problem z pękającym wałem został rozwiązany chodzi mi o pierwsze modele 320d
Opublikowano
w dziale e90 tez ktoś o tym pisał, że mu wał strzelił, więc zapewne nie.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
  • Autor
Witam Panowie mam wielki problem nigdzie nie mogę dostać wału do mojego modelu silnika :mad2: przeszukaliśmy całe Allegro i zero :duh: Jak by ktoś miał namiary to proszę o pomoc!!
Opublikowano
  • Autor
http://iv.pl/images/90241977318533244832.jpg