Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat automatu w e30, i tego modelu który wrzuciłem wcześniej-316?

Czy uważacie że to za mało jak na auto z automatem?

Ja szukam z automatem bo chce kupic tani, nie wynurany egzemplarz, czy lepiej iść w manual i jaki sie trafi tylko więcej kasy przeznaczyć na późniejsze doprowadzenie do dobrego stanu.

Chce przeznaczyć na swoją e30 ok. 4-5k i ok. 4k na naprawy i odnawianie zaraz po zakupie. Pozdro

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Kolego czorny 109 plany uległy zmianom :) tzn na samochód przeznaczę więcej około ( 6-7 tys) wiem że nawet za te pieniądze nie kupie nie wiadomo czego ale jak by nie było to już większa szansa na kupienie czegoś w stanie dobrym , wydaje mi się że jednak E36 bardziej za sobą przemawia , tak jak już mówiłem E36 jest młodsze no i mniej awaryjne , a to że jestem nie zdecydowany to chyba jakoś specjalnie dziwne nie jest , na te 7 tys będę musiał troszkę popracować wiec chciał bym kupić już coś czym więcej będę jeździł niż stał z machą w górze bo z tego co piszecie to właśnie w E30 tak jest , tak że mam jeszcze trochę czasu więc przemyśle to z milion razy ...
Opublikowano
i jest dresowozem :)

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg

Opublikowano

co do awaryjnosci to jest takie powiedzenie: jak dbasz, tak masz.

a e36 juz nie jest taka piekna(bron Boze nie mowie, ze jest brzydka) jak e30, e30 to klasyk!

ja ostatecznie zrezygnowalem z poszukiwan autoamtu, znalazlem wiele opinii o e30 w automacie, glownie ze to sie mija z celem, po co komu e30 jak bedzie mial automatyczna skrzynie, no i ze jak bmw z automatem to lepiej cos noweg, bo stare automaty nie za bardzo(nie napisali, czy awaryjnosc, czy slabe dzialanie)

Opublikowano
Ta dresowozem , te stereotypy :/ to zdecydujcie się jak w końcu jest z tą e30 , jedni piszą że nie kupuj bo droga w utrzymaniu a drudzy co innego , e30 jest ładniejsza niż e36 , ma swój niepowtarzalny styl no i tak jak mówiłeś to klasyk ... a co do tego automata to masz racje , manual i to w e30 ma dawać zabawę a automat to raczej będzie dość nudne .
Opublikowano

czesć,

miałem kilka beemek e30 - każdą parę lat - świetne auto ale niestety już ugryzł ją ząb czasu :), za 6-7 koła nie znajdziesz egzemplarza wartego uwagi bo każda w tych pieniądzach będzie do remontu blacharskiego + malowanie - a jeżeli tego nie zrobisz to wszyscy będą uważali że jeździsz starym, zgnitym złomem. Utrzymanie E30 to grosze - może poza paliwem (miałem tylko wersje R6), bo silniki m20 palą niebotyczne ilości paliwa w porównaniu do nowoczesniejszych jednostek z e36. Ceny części są na podobnym poziomie.

E36 również posiadam (auto żony), samochód z ostatniego roku produkcji, w pełni wyposażony tj. klima, ABS, 4 poduszki (to bardzo ważne a w e30 nie do dostania - w ostatniej E30 którą się kulałem była poducha ale tylko kierowcy). Jazda E36 jest nieporównywalnie bardziej komfortowa niż e30 - mimo zawieszenia M które mam w aucie żony. Samochód nie ma rdzy, nie był malowany, po wypolerowaniu po zakupie wygląda jak nowy - a kolorek sierrarot pasuje do niego idealnie :).

Mając 6-7 koła szukaj e36 - znajdziesz jakąś z silnikiem R4 w stanie do jeżdzenia. E30 za te pieniądze to zgnitek do roboty. Nikt nie sprzeda zdrowego E30 za takie grosze, a auto jest fajne aczkoliwek nie jako wóz do jazdy codziennej bo jest za małe w środku.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sarna ma rację...ale nie przesadzajmy. Ja smigam po 2,5tyś w miesiącu i daje radę...nawet z żonąi dzieckiem śmigamy nad morze z wózkiem i łóżeczkiem turystycznym i jest w miarę....fakt głośno powyżej 120 się robi...

Oczywiście ząb czasu ruszył już tu i uwdzie...ale nie ma tragedii, tragedia bedzie jak nie zrobię tego w tym roku...:)

PZDR>

Opublikowano
ja jutro ruszam w trase swoim e30 i przede mną jakieś 3,5-4tys km, damy radę :)
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Bez przesady. Za 6-7k niby same trupy? A za 8 nikt nie chciał pięknej 320i Adaasko. O ładne E30 trudno niezależnie od kwoty, a te droższe niż "grosze" stoją miesiącami dopóki nie trafią na fanatyka lub ich cena nie spadnie. Równie dobrze można napisać że za każdą cenę poniżej 20 tys. są same trupy i nie będzie to wiele odbiegało od prawdy.

Z drugiej strony wejdziesz na forum E36 i Ci powiedzą że za 6-7k to sobie rower możesz kupić a nie E36.

Tak więc po prostu uzbrój się w cierpliwość, przeglądaj oferty, przejedź się tym i zobacz co Ci pasuje, ceną się nie sugeruj bo i za 8k stoją kwiatki trzymające się na szpachli, a za 4k mozna trafić na niebitą z ładną budą. Silnik, wyposażenie to sprawa drugorzędna, wszystko da sie zrobić i dołożyc, budy nie wymienisz a naprawy blacharskie są najdroższe.

Na to że nic nie będziesz dokładał nie masz co liczyć - te samochody mają ponad 20 lat i zawsze może coś nawalić. Na szczęście częśći jest multum, dobrych zamienników też (bardziej do E36) i nie są to jakieś potworne koszta.

Chyba że kupisz na prawdę mega zadbany, ale to musisz mieć mnóstwo szczęścia. Kasy zwykle też.

Powodzenia :)

Opublikowano

Zadbane E30 z dobrym wyposażeniem - czyli jak dla mnie

- klima+skóra to podstawa i nigdy nie bawię się w dokładanie czegokolwiek - ma być fabrycznie i działać

- grzane siedzenia, centralny zamek, itp itd.

kosztuje minimum 10 koła.

Mówię o aucie do jazdy a nie do spawania i malowania, swapowania itd. Szukam sobie E30 od jakiegoś czasu w Polsce i za granicą - ale u Niemców zadbane E30 nawet M40 to koszt ok 2,5 euro :). W Polsce zadbanej E30 w cenie 6-7 tyś nie znalazłem.

Natomiast e36 w cenie 6-7-8 koła jest prawdopodobne. Takie auto można kupić i nim spokojnie polatać.

Co najważniejsze - mało z nas zwraca na to uwagę ale e36 to auto o wiele bezpieczniejsze niż e30..(poduszki, ASRy itp)

Swoim samochodem (nie e36 żony) nabijam średnio 70 tyś rocznie, widzę wiele dzwonów na drogach i wiem że większe auto z poduszkami daje o wiele większe szanse pasażerom w środku...

Opublikowano

W skórze, z klimą, grzanymi stołkami i to jeszcze w oryginale to kilka albo i mniej po Polsce jeździ :lol: Takie samochody w ogóle nie pojawiają się u nas na sprzedaż...

Co do E36 - zgadzam się. Ale niektórzy Ci powiedzą, że za tyle to conajwyżej możesz kupić kompakta 1,6 ;)

Opublikowano

widzisz,

sam miałem 2 w klimie i skórze recaro w oryginale i poszły dalej :), uwierz mi takie auta są na rynku, kosztują nie mało ale są.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Pomyśl nad 320i troche ładniejszy przód z tytułu nawet wlotów na hamulce bo jednak nie ma takich zaslepek jak 316 czy czasem 318. Zajrzyj pod maską na podłuznice kieliczy nadkola wewnetrzne tył tzn reperaturki, progi z przodu zaraz przy zakończeniu nadkola przy drzwiach, tam czesto gesto zbiera sie woda ktora pojawia sie pod obiciem samochodu ;) ponoc wada tego modelu ale nie wiem czy sie z tym zgadzac, ogólny stan lakieru, zawieszenia noi wnetrza. ja swojej szukałem kilka miesiecy, kupilem jezdizłem robiłem jakies podstawy napraw ale padł mi silnik z tytułu padnietej viskozy poprzez zaniedbanie poprzedniego uzytkownika, padł mi silnik i go zmieniłem na m50b20 wiec i tu pojawila sie namiastka e36, czesci porównywalnych kosztów ale róznica (mimo małej róznicy mocy) kolosalna, po czym ja sprzedałem z tytułu nowszej generacji. Ale ogólnie fajny lecz charakterystyczny samochod bo kazdy sie obejrzy jak ładnie ryczy. Troche mnie kosztowała ze wszystkimi remontami ale tesknie za tym by wsiasc i pojezdzic po miescie. Wybór to tylko i wyłacznie Twoja wola bo dla jednego tyle to duzo a dla drugiego tyle to mało wiec jesli sam nie kupisz nie pojezdzic nie zobaczysz jakie to oczko w głowie to nie ocenisz czy warto było kupic najpierw e36 czy e30. ogólnie bardzo polecam e30 manual minimum 2 litry, fajna kiltura pracy silnika i brzmienie silnika :D