Skocz do zawartości

Czyszczenie egr intercolera kolektora ssacego e39 3.0d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegow.Chce wyczyscic profilaktycznie egr ic oraz kolektor ssacy.Czy taki zabieg moze cos zepsuc pogorszyc??dodam ze z autem nie mam problemow tylko chce to zrobic profilaktycznie gdyz jak patrzylem ostatnio jest troche zasyfone.Czy moze to miec jakies negatywne skutki i lepiej nie ruszac nic jak wszystko dziala poprawnie??
Opublikowano
Czyścić. Odbije sie pozytywnie na pracę, sam zobaczysz

Czym czyscic?jak wyczyscic dokladnie kolektor w srodku??czy duzo roboty zeby wyjac ic?

Opublikowano

Zabawa z kolektorem to brudną robota na dwa dni. Do uprzednio zdemontowanego kolektora zalewasz płyn AKRA do czyszczenia silników i zostawiasz na noc jeśli jest mocno zasyfiony nagarem a na drugi dzień myjesz pod ciśnieniem karcherem żeby wszystkie osady dokładnie wypłukać.Przy okazji wywal klapki z kolektora jeśli są bo mogą wyrządzić niezłe szkody w silniku (temat wiele razy poruszany na forum)

Powodzenia

Wysłane z HTC SXE za pomocą TT2

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Albo benzynka ekstrakcyjna, pędzelek i jedziesz :mrgreen:

Polecam również czteropaczek Żubra, bo to żmudna i nudna robota...

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Zabawa z kolektorem to brudną robota na dwa dni. Do uprzednio zdemontowanego kolektora zalewasz płyn AKRA do czyszczenia silników i zostawiasz na noc jeśli jest mocno zasyfiony nagarem a na drugi dzień myjesz pod ciśnieniem karcherem żeby wszystkie osady dokładnie wypłukać.Przy okazji wywal klapki z kolektora jeśli są bo mogą wyrządzić niezłe szkody w silniku (temat wiele razy poruszany na forum)

Powodzenia

Wysłane z HTC SXE za pomocą TT2

Zaraz po zakupie auta chcialem wymatowac klapki ale u mnie ich na szczescie nie bylo....Interesuje mnie konkretne czyszczenie takie jak opisales ,dobry srodek i czyszczenie karcherem bo juz kiedys pedzielkiem sie bawilem i duzo nie ugralem...Tylko chce to robic u mechanika,wiec auto bym musial zostawic na noc....a jak z czyszczeniem intercolera?dzieki za pomoc...

Opublikowano
Pędzelkiem to możesz jedynie egr wyczyścić dokładnie bo kolektor szybko i sprawnie umyjesz w. w. sposób chyba ,że chcesz wyglądać jak górnik :norty:
http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano
A jak czyscic intercoler?czy jak "wjade" karcherem do kolektora to nic tam sie nie uszkodzi /nie rozszczelni??przypominam ze z moim autem wszystko dobrze,i nie chcialbym tego zmienic/zepsuc...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz śmiało karczerkiem śmigać, ale z rozsądkiem, nie przykładać bezpośrednio dyszy do icka, bo faktycznie można go uszkodzić.

Tylko wiesz, że musisz wszystko idealnie wysuszyć, bo jak silnik pociągnie wody to będzie nieciekawie :nienie:

Tak samo czyszczenie musi być dokładne, żeby tam w kolektorze żaden kawałek nagaru nie został luzem, bo też może wlecieć do silnika i narobić spustoszenia.

• 3 lata później...
Opublikowano

Odgrzebuję temat, żeby nie zakładać nowego ;)

Jestem w trakcie regeneracji wtrysków i do tego celu zrzuciłem kolektor. Okazał się on zadziwiająco czysty, ma tylko lekki nagar schodzący po przejechaniu palcem. Podobnie uszczelki są czyściutkie i wyglądają na idealny stan. Stąd pytanie, może trochę "druciarskie" ;) Radzicie obowiązkowo, profilaktycznie wymienić komplet uszczelek? Zrobiłbym to bez zastanowienia, ale widzę że oryginalne kosztują stosunkowo sporo i nie wiem czy jest to faktycznie niezbędne, skoro obecne są sprężyste, nieodkształcone, nie wygląda żeby puszczały itd. Może jednak je zostawić?

Opublikowano

Zobacz na datę tamtych postów ;)

No właśnie też mi się wydaje, że chyba nie ma sensu zmieniać tych uszczelek, skoro są w porządku. Z tego co widziałem pobieżnie, to komplet oryginałów kosztuje 160 zł, wolałbym to wydać na coś bardziej potrzebnego.