Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie no czteroślad to to raczej nie jest na rownej drodze zachwuje sie super tylko w koleinach czuc jak wyrywa kierownice z rak nawet przy 30km/h jak sa jakies wzdłuzne nierownosci to ciagnie kierownice niedlugo bede u mechanika to powiem zeby tam zagladnoł.
Opublikowano
obydwie te gumy ciagnie w ta sama strone czyli na zewnatrz a na koleinach ciaga bo te gumy wtedy nie trzymają mam delikatny luz na maglownicy moze ma to jakies znaczenie przy ruszaniu kierownica prawo lewo slychac stuki z maglownicy.
Opublikowano
Miałem to samo na oponach 205, moja becia pływała w koleinach że strach było jechać, zmieniłem opony na 195, łączniki stabilizatora, silentbloki przedniego wachacza zrobiłem geometrie kół i jest okij. Kolega pisze że kąt nachylenia przednich kóła jest nie regulowany,dziwne bo mi koleś na stacji diagnostyki ustawiał kąt nachylenia- to albo mnie zrobili w lolo na geometrii albo kąt z przodu jest regulowany górnym mocowaniem amortyzatora???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega pisze że kąt nachylenia przednich kóła jest nie regulowany,dziwne bo mi koleś na stacji diagnostyki ustawiał kąt nachylenia- to albo mnie zrobili w lolo na geometrii albo kąt z przodu jest regulowany górnym mocowaniem amortyzatora???

No raczej nie ma takiej mozliwosci bo lozysko amortyzatora nie ma mozliwosci przesuniecia w otworze! Jedynie magicy od klepanych przystankow kombinuja przesuwajac cala listwe ta przykrecana do podluznic np. rozpilowujac otwory - tyle dowiedzialem sie od mechanikow w bmw

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A wracając do tematu. Która firma produkuje te tuleje dla BMW?

W intercarsie maja Lemfoerdera za 73,74zl komplet.

Czytałem że Lemfoerder robi wahacze dla BMW. Czy te tuleje również?

Pozdrawiam

Opublikowano
hej koledzy,mówicie o cenach tulei czy kpl.wahaczy?No bo może lepiej nic nie "wciskać" tylko wymienić kompletny wahacz,ja tak zrobiłem i jest cacy,bynajmniej na razie po pół roku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiesz ile kosztuje kompletny wahacz np. Febi albo Lemfoerdera???
Opublikowano
Patryk: U ciebie wahacz nie ciągnie tulei, tylko masz założone tuleje ze skośnymi ramionami. Są one stosowane w E30 i bez żadnego problemu nadają się do E36 bo są wymienne i mają te same wymiary. Ja mam zamontowane w E36 coupe od M3 3.2 i jest super.
Opublikowano
Tzn,kupiłem na allegro i to są ponoć w Turcji robione po 130 zł za wahacz górny i 100zł za dolny czy jakoś tak,tylko ja mam E34 to są deko inne chyba niż w E36.A Febi to razy 3 by trzeba liczyć.
Opublikowano

no to kupiłeś terknot czy jakostak podobno dobre ja też kupuje te wachacze :) narźie 4000 km wiec nie ma prawa nic sie psuć ...

Zobaczymy Jest gdzieś temat na tym forum o wachaczach .. Trzeba szukać .

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano

Witam,

co do spadku jakosc Febi - niestety potwierdzam. Wymienialem ostatnio m.in. sworznie wewnetrzne i nawet nie przejechalem 500km jak przy wymianie opon zauwazylem, ze lewy sworzen wewnetrzny ma uszkodzona gume.

A co do "latajacego kola" - potwierdzam i raczej tak ma byc. Wymienilem tuleje, sworznie, drazki, pozostaly tylko laczniki stabilizatora - i kola niemilosiernie lata, az moj mechanik sie zdziwil.

Pozdrawiam,

kolczasty

PS.

Za komplet tuleji Febi'ego (ze znizkami) zaplacilem 49 zl brutto.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wesołych Świąt Wielkiej Nocy :)

Kupłem tuleje Lemfoerdera, i ta guma jest dość miękka. Czy tak ma być? Nie wiem jakie są oryginalne z BMW.

Pozdro

Opublikowano
Nie no czteroślad to to raczej nie jest na rownej drodze zachwuje sie super tylko w koleinach czuc jak wyrywa kierownice z rak nawet przy 30km/h jak sa jakies wzdłuzne nierownosci to ciagnie kierownice niedlugo bede u mechanika to powiem zeby tam zagladnoł.

Dokładnie mam to samo i też wymieniałem te tuleje i też są przekrzywione identycznie jak u ciebie.

dodam że na zimówkach nie lata na koleinach wieć myślę że w twoim i moim przypadku wożenie zależy od opon.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
witam - problem z latajacym kołem można rozwiązać poprzez zamontowanie tuleii od M3 (są one wypełnione całe guma i koło nie ma takiego luzu). Gumu właśnie otrzymałem więc w poniedziłęk biorę sie za wymianę. W razie pytań cena kompletu to 155zł firma Lemforder
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Dzisiaj wymieniałem tuleje.robilem to na spustrzonym aucie i powiem wam ze jak sie nie ma jakies sprzetu to recznie jest to katorga. demontarz nie stanowil problemu ale wcisniecie tuleji w wachacz okazalo sie najgorsze z jednej strony wszedl ladnie a z drugiej 3h wciskania, szarpania, pukania :duh: masakra. ale niestety wymiane robilem bo byly wyczuwalne luzy na kole jak je pchalem przod tył.Dodam jeszcze ze kierownica jeszcze bije przy hamowaniu i prowdzi na koleinach. :cry2: Po wymianie nadal sa odczuwalne!!?? tarcze przetoczone, klocki nowe ??!! wszystkie gumy niby dobre. Jedynie amora lekko puka! opony 205. nie mam pojecia co to moze byc , bo amor raczej nie...
Opublikowano
Mozesz kupic Lemfordera, ale chcialbym dodac ze w kazdej E36 z jaka sie spotkalem - takze z taka po wymianie tulei koło musi latać!! To nie Passat czy Vectra albo jakiekolwiek inne auto przednionapędowe!!! Tu konstrukcja zawieszenia jest nieco inna i takie luzy to normalka.

Potwierdzam! Kolo u mnie tez lata a mam zero luzow...tak juz musi byc...

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Rafalt:

Na przyszłośc jako informacja to dobrze jest posmarować trzpień wahacza wodą z mydłem lub z płynem do naczyń - wtedy wchodzi znacznie łatwiej. Nie wolno stosować smaru ani oleju bo później tuleja obraca się na wahaczu zamiast skręcać się i bardzo szybko wyrabia się otwór w gumie.

Kisiel23:

Luz ma być bo koło na koleinach ma pracować. Gdy to usztywnimy to wyrywa kierownicę z rąk.