Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czesto zagladajac na strony typu mobile.de czy autoscout24 mozna spotkac BMW E46 M3 z wymienionym silnikiem. Gdzies w necie znalazlem info ze te silniki (3.2l S54) czesto wybuchaly. Niedawno znalazlem filmik jak M3 robi 11 sekund na 1/4 mili. Na poczatku filmiku leca napisy typu "SC=Kaboom" Nitrous=Kaboom", "They Blow from factory" "The S54 won't last" "It's a ticking time bomb" "Not worth the money" itd.W koncu jednak na koncu udaje sie zamontowac SC (turbosprezarke) i nitro i auto osiaga te 11 sekund. Czy te silniki mialy jakas wade?? Na TG zachwycali sie tym samochodem a np na forum M3 ciagle narzekaja ze dostaja kolejne powiadomienia od BMW o kolejnych poprawkach. No wiec jak to jest z tym M3??
Opublikowano
Mialy wade. Wiem, ze byla akcja serwisowa BMW polegajaca na remontach silnikow. Nawet w Polsce Fus robil kilka takich napraw - jedno takie E46 M3 po naprawie u Fusa widzialem, jezdzilo bez problemu.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Kupujesz sobie M3 wywalasz na niego ponad 200 tys i po jakims czasie wybucha ci silnik :mad2: :shock: Jeszcze jak auto jest na gwarancji to nie ma problemu.Napewno wszystkie M3 nie wrocily do poprawki i jest szansa ze kolejnemu wlasicielowi moze sie zdarzyc taki wypadek a to juz napewno nie jest takie mile :duh: Raz widzialem na allegro ten silnik i kosztowal ok 16 tys zl. Mimo wszystko bardzo bym chcial miec taki samochodzik.Moze za pare(nascie) lat uda sie na takie cacko uzbierac :) Nowa e90 m3 nie jest juz taka ladna :(
Opublikowano
Oficjalnie nie ma jeszcze nowej M3 ale na necie mozna znalezc zdjecia szpiegowskie i nieoficjalne.Poki co osobiscie nie podoba mi sie kierunek w jakim podaza BMW :( Model e38, e39, e46 Bardzo mi sie podobaly.Te nowe juz nie.Oczywiscie to jest tylko moje osobiste zdanie.
Opublikowano

Kiedys miałem malucha-fiata 125p, poloneza miał mój wujek, pozniej miał nissana, pózniej peugota 206, pozniej cordobe varuo, pozniej audi80, pozniej passata, pozniej znow nissana almere i w zadnym silniki nie wybuchaly...A tu kupujesz BMW i silnik ci wybucha!!! za taakak kase :duh:

Awaryjne sa BMW...awarjne...abstrachując od wybuchających silników....

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła

Opublikowano
Kiedys miałem malucha-fiata 125p, poloneza miał mój wujek, pozniej miał nissana, pózniej peugota 206, pozniej cordobe varuo, pozniej audi80, pozniej passata, pozniej znow nissana almere i w zadnym silniki nie wybuchaly...A tu kupujesz BMW i silnik ci wybucha!!! za taakak kase :duh:

Awaryjne sa BMW...awarjne...[bAD]ąc od wybuchających silników....

No, ale za to jak juz wybucha, to za to z jakim hukiem :lol: :lol: :lol:

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

W silnikach S54 byl problem z lozyskami znajdujacymi sie w silniku - nie wytrzymywaly obrotow rzedu 8000rpm. O ile sie nie myle modele po roku 2003 maja juz ta usterke naprawiona. Wszystkie modele wczesniejsze ktore ta usterke posiadaly do tej pory naprawiane sa w ramach gwarancji.

Tutaj jest dobry artykul (niestety w jezyku angielskim) opisujacy silnik S54.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)
Z tego wniosek, że kupując emkę, to dla pewności lepiej już te parę złoty dołożyć i kupić model po 2003. :) Edytowane przez Kowal
Opublikowano
Z tego wniosek, że kupując emkę, to dla pewności lepiej już te parę złoty dołożyć i kupić model po 2003.

Ta roznica to mniej wiecej tyle co wartosc ladnej M36 3.2 E36 :mrgreen: