Skocz do zawartości

320d 04` e46 wężyki silikon czy guma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

potrzebuje szybkiej odpowiedzi bo się zakręciłem, mianowicie będę wymieniał sam odmę, ic itd i przy okazji chcę wymienić wężyki - nie wiem jak się pisze czy przelewowe czy ciśnieniowe ...

temat oklepany ale jak już ja potrzebuje je kupić to mam problem jakie wybrać itd

- w końcu 3mm, 4mm czy 4,2mmm

- wszystkie mogą być silikonowe czy nie - czytałem różne opinie w postach po "szukaj"

- wiem że ze sterowaniem elektronicznym mniej metrów potrzebuje - czyli ile ?

- brać te gumowe w parcianej osłonie czy silikon czy jedne tu w drugie tu

sorki zakręciłem się już a koleś mi paczkę robi do wysyłki na jutro z częsciami i chciałem te węrzyki dorzucic

Opublikowano

co do przelewowych to Ci nie pomogę...

do podciśnienia ja kupiłem 3,5mm silikony i jestem zadowolony - wziąłem 4m - na auto z podciśnieniowym sterowanie turbiną starczyło ze spokojem, na samochód z turbo sterowanym elektronicznym pewnie 3m będzie za dużo... jak masz wywalone klapki z kolektora i zaślepiony egr, to w zasadzie potrzebujesz z 1,5m na sterowanie żaluzjami chłodnicy :)

może i przelewowe mogłyby być takie same, ale niech się ktoś jeszcze wypowie.

Pozdrawiam!

sprzedam:

amortyzatory tył Bilstein B6 F11

Opublikowano
  • Autor

polonez klapek nie ma, egr zaślepiłem ale po dniu z powodu niemocy wyłączenia ChE podłączyłem z powrotem, za tydzień dokładnie jadę mapować ale mapujący odradza wyłączenie ( zaślepienie ) - to kolejny mój dylemat czy zaślepiać ( są i posty przeciwne temu ) czy zostawiać i co jakiś czas martwić się czystością zaworu egr i działaniem elektrozaworu

pytałem też o przelewy bo wiem że też polecają je wymienić profilaktycznie, chce przed mapowaniem wszystko przygotować żeby mnie nie cofnęli że coś niesprawne albo że seria słaba itd

Opublikowano

jeśli chodzi o egr, to ja od prawie roku śmigam na odłączonym i żadnych negatywnych skutków nie odczuwam. Ostatnio profilaktycznie zdjąłem rurę z dolotu do zaworu i w środku ładnie czysto. ChE może na początku denerwować, ale idzie przywyknąć, wyłączyć tego do tego stopnia, żeby się nie paliło nie wiem czy się uda...

powodzenia w chipowaniu, wklej później wykresy przed i po, i napisz co się udało wymienić przed modzeniem.

Pozdr

sprzedam:

amortyzatory tył Bilstein B6 F11

Opublikowano
  • Autor

polonez mam nadzieje że będzie co wklejać, do 2003 można wyłączyć ChE disem ale ja mam 03.2004 i disem się nie udało, ten który mi mapę będzie robił może mi go wyłączyć tak że ChE nie będzie ale stwierdził że jest temu przeciwny

w sobotę wymieniam olej, filtry, zakładam większy IC ( stary nieszczelny ), wymieniam odmę którą miałem jeszcze z filtrem a zakładam całą nowszą z tym plastikiem zamiast filtra, klapek już nie ma, i wolny wydech jest od turbo przelot do końcowego remusa + pytania o te wężyki bo jak już pozdejmuje i znajdę czas to chciałem przy okazji je wymienić

zaworka od egr nie zmienię chyba, poza tym nie podjąłem jeszcze decyzji co z egr

na pewno napisze jak wyniki

Opublikowano

Mikan,

dla układu podciśnienia (vacum) 3 metry sylikonowego wężyka średnicy 3mm. np tu: http://allegro.pl/przewod-podcisnienia-sfs-dolot-nie-samco-3mm-i2317483646.html

dla układu przelewowego 1 metr zwykłego gumowego wężyka średnicy 3,2mm. (W każdym motoryzacyjnym). MUSI BYĆ GUMOWIEC, bo sylikonowy nie uszczelnia układów ciśnieniowych.

PS. Nie wiem czy gustujesz w niebieskich czy czerwonych, ale ja teraz osobiście wymieniłbym te wężyki sylikonowe niebieskie (bo takie mam) na czarne. Czyli fabryczny design BMW, a nie jakieś japońskie niebieskie klimaty pod maską :wink: . Widziałem czarne sylikony można dostać na stronie sklepu FMIC.pl --> http://fmic.pl/product.php?id_product=193

Opublikowano
PS. Nie wiem czy gustujesz w niebieskich czy czerwonych, ale ja teraz osobiście wymieniłbym te wężyki sylikonowe niebieskie (bo takie mam) na czarne. Czyli fabryczny design BMW, a nie jakieś japońskie niebieskie klimaty pod maską :wink: . Widziałem czarne sylikony można dostać na stronie sklepu FMIC.pl --> http://fmic.pl/product.php?id_product=193

w ogóle oryginalne to są w takim szmacianym oplocie... praktycznie nie do dostania jako część zamienna.

Opublikowano
u mnie normalnie dostałem w sklepie właśnie w tej koszulce, tylko że to gumowe... a ja chciałem sylikon. Czyli jak nie urok to sroczka :lol:
Opublikowano
tak samo kiedyś szukałem takich plastikowych rureczek w których są przewody elektryczne pod maską... też mi się nie udało, może nie wiedziałem jak tego szukać.
Opublikowano
ja wymieniałem u siebie ponad rok temu te wszystkie przewody podciśnienia, akurat jak kupowałem w motoryzacyjnym to mieli tylko gumowe w tym oplocie i takie wziąłem
Opublikowano
  • Autor

yoshimura01 dzięki dzięki za przydatne informacje, właśnie z fmic ma wyjść jutro do mnie paczka z IC i kolankami i chciałem u nich dobrać wężyki bo wiem że mają,

domówię jutro 3m, czarne albo niebieskie co będą mieli na miejscu

jceel nie wiem czy o tym samym myślimy, o gumowych do przelewów ? jeśli tak to są takie w oplocie parcianym, szmacianym czy dziwnej plecionce

dziś mi je koleś proponował z metra, niby meyla ale nie potrafił średnicy podać - 15zł/m

Opublikowano
Mikan mogę zapytać który IC wybrałeś ??
Opublikowano
  • Autor

jceel chyba masz na myśli koszulki termokurczliwe, chyba że te harmonijkowe rurki miałeś na myśli

yoshimura01 chciałeś do podciśnienia silikon w oplocie tak?

nie wiem czy jest różnica 3mm a 3,2mm ale wezmę 3 metry silikonowych 3mm i metr gumy w oplocie, jeśli się znajdzie taka 3,2mm

Edytowane przez mikan

Opublikowano
  • Autor
Mikan mogę zapytać który IC wybrałeś ??

spoko, po wielkich przemyśleniach, dylematach wybrałem 550x180, seria ma 550(540)x130 także zawsze te 5cm jest wyższy

tego większego odpuściłem ( 550x230)

Opublikowano

coś się nie zrozumieliśmy :wink: Jceel słusznie zauważył, że oryginalne WSZYSTKIE wężyki fabrycznie szły jako gumowe w materiałowych koszulkach (nie wiem... to jakieś zabezpieczenie przed pękaniem :think: ). Ja natomiast teraz wiem, że najlepszym wyborem jest dać: sylikony na układy podciśnienia (żaluzje, EGR, turbo, poduszki silnika, sterowanie klapami zawirowań) ponieważ doskonale uszczelniają te układy i są generalnie dożywotnie. Natomiast GUMOWE wężyki paliwowe wszystkie mają średnicę 3,2mm i właśnie te MUSIMY dać na przelewy międzywtryskiwaczowe, ponieważ są sztywniejsze i nie odkształcają się przy układach ciśnieniowych powodując nieszczelność.

Czyli doszło materiału rdzenia :cool2: Jestem ciekaw jak będzie się spisywać po modyfikacji. Życzę samych pozytywnych emocji z jego użytkowania :cool2:

Opublikowano
  • Autor

dzięk, zakręciłem się ... ale już wszystko jasne - sam jestem ciekaw jak ic się będzie spisywał, w sobotę będę montował

jak zadziałam to napiszę

Opublikowano

Te wężyki przelewowe można normalnie ściągnąć i wsadzić nowe?? Nic się nie stanie zapowietrzy itp??

Do poduszek silnika idą jakieś wężyki??

Opublikowano
Tak, normalnie je ściągasz, docinasz nowe do ich oryginalnego wymiaru i zakładasz na króćce przelewowe. Tzn napisałem o poduszkach jako również sterowanych układem podciśnienia, ale w 320d nie ma tego sterowania poduchami.
Opublikowano
  • Autor

no i ... ic założyłem 550x180, trochę zabawy było z obejmami ale jakoś się udało

większy problem był z zamontowaniem kierownic powietrza, bo nowe kolanka są szerzej rozstawione ale po przeróbkach weszły, spięły się z osłoną pod silnikiem i wszystko jest spięte z dołu jak było, natomiast czołowa osłona musiała być skrócona

Opublikowano
no i jak wrażenia , logowałeś auto ? dużo później wstaje turbo bez zmiany softu ?

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
  • Autor

nie wiem w którym swoim poście dodać zdjęcia, w tym pisałem jako w ostatnim to dodam tu, z zrób to sam jest opis ale brakuje tam zdjęć z zamontowanymi kierownicami itd poza tym mój ic jest większy to też inaczej

tak wyglądało po zdjęciu ic seryjnego, nie wiem skąd te liście - na pewno nie pomagały w przepływie powietrza

http://imageshack.us/f/405/84213194.jpg

a zakryte były takim nieszczelnym seryjnym ic

http://imageshack.us/f/12/54310766.jpg/

a tak to wyszło po założeniu ic, kierownic, osłon pod silnik, i górnej części osłony czołowej

http://imageshack.us/f/577/11010645.jpg/

i na koniec z założonym zderzakiem

http://imageshack.us/f/542/73366217.jpg/

Opublikowano
jednak mpakietowy zderzak przy większym IC to chyba podstawa ...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
  • Autor
no i jak wrażenia , logowałeś auto ? dużo później wstaje turbo bez zmiany softu ?

nie logowałem jeszcze, mam inny komp i muszę inpę zainstalować, wrażenia może subiektywne że szybciej się zbiera w dolnym zakresie obrotów

może mi się wydaje a może dlatego że stary ic był nieszczelny

dzisiaj jeszcze wymieniam odmę, olej i wężyki,nie wiem jeszcze którędy dojść do elektrozaworu od erg żeby wężyk wymienić

i nie mam pewności jaka jest nasadka na filtr oleju 34 czy 36 ... miałem największą 32 dlatego oleju nie zmieniłem za jednym machnięciem

Opublikowano
  • Autor
jednak mpakietowy zderzak przy większym IC to chyba podstawa ...

w zwykłym zderzaku się mieści bez problemów a powietrze i tak dobrze łapie

ja nie widziałem potrzeby mpakietowego montować

Opublikowano

nie logowałem jeszcze, mam inny komp i muszę inpę zainstalować, wrażenia może subiektywne że szybciej się zbiera w dolnym zakresie obrotów

może mi się wydaje a może dlatego że stary ic był nieszczelny

dzisiaj jeszcze wymieniam odmę, olej i wężyki,nie wiem jeszcze którędy dojść do elektrozaworu od erg żeby wężyk wymienić

i nie mam pewności jaka jest nasadka na filtr oleju 34 czy 36 ... miałem największą 32 dlatego oleju nie zmieniłem za jednym machnięciem

36 jak dobrze pamiętam , w zestawach nie ma ja kupowałem osobno ... 50zł za nasadkę ...

Chiptuning Łódź