Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

uruchomiłem test nr 16 i mimo, że silnik jest gorący , temp. oleju pokazywana jest błędnie, bo wskazanie na stałe wynosi minus 48 st.C, a czasami przypadkowo przez chwilę wyskakuje +92 st.C. Podobno za temperaturę oleju silnika odpowiada czujnik poziomu oleju, który to wcześniej mi szwankował ( pokazywał za niski poziom oleju mimo, że wszystko było ok.)

Pytanie: Czy myśleć o wymianie tego czujnika, może go przemyć, może coś nie łączy? itp, dodam, że gdy go odłączałem, to nie wskazywał niskiego poziomu oleju. Czy błędne wskazywanie temp.oleju silnika (-48st.C) ma jakiś wpływ na jego pracę, parametry, itp ?

Opublikowano
temat wałkowany kilka razy - czujnik temperatury oleju posiadały tylko wersje Mpower
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Tak jak pisał poprzednik. Czujnik temeperatury oleju jest tylko w emkach. U mnie, po włączeniu testu nie pokazuje temperatury tylko dwa myślniki...
Opublikowano
Tak jak pisał poprzednik. Czujnik temeperatury oleju jest tylko w emkach. U mnie, po włączeniu testu nie pokazuje temperatury tylko dwa myślniki...

Hmm dziwne bo u mnie pokazuje choć nie mam M-power tylko 4.4 :shock:

Opublikowano

Hmm dziwne bo u mnie pokazuje choć nie mam M-power tylko 4.4 :shock:

Nie wiem, gdzieś zasłyszałem, że tylko Mpowerki mają czujnik temperatury oleju. Może to jakieś dodatkowe wyposażenie było w klasycznych modelach? Nie mam pojęcia...

Opublikowano
czyli nie ma u mnie czujnika temperatury oleju silnika, tylko dlaczego test 16 pokazuje temp. -48, czasami +92, momentami też +25, a nie jak u kolegi powyżej dwie kreseczki?
Opublikowano
krys32 w jednym z wcześniejszych tematów odnośnie wspomnianego czujnika, kiedyś napisałem że na pewno posiadały go Mpowery i prawdopodobnie benzynki z większą pojemnością, ale wtedy tej drugiej opcji nikt nie potwierdził - aż do dzisiaj
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
krys32 w jednym z wcześniejszych tematów odnośnie wspomnianego czujnika, kiedyś napisałem że na pewno posiadały go Mpowery i prawdopodobnie benzynki z większą pojemnością, ale wtedy tej drugiej opcji nikt nie potwierdził - aż do dzisiaj

No właśnie, co do benzyn (oczywiście bez M), nikt tego nie potwierdził. Jest to nieoficjalna informacja. Przynajmniej nigdy nie słyszałem, aby diesel miał czujnik temperatury oleju. W sumie to ciekawe, ile kosztowałby taki bajer i jakie komplikacje przy montowaniu. :mrgreen:

• 3 lata później...
Opublikowano
I ja sie dolacze do tematu . Otoz u mnie tez pokazuje w tescie nr 16 temperature oleju -48. Jak podlaczalem inpe to pokazywalo mi blad " thermal oil level sensor" jak wiec widac na moim przykladzie mam taki czujnik w swoim aucie 530D z 2000 roku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak podlaczalem inpe to pokazywalo mi blad " thermal oil level sensor" jak wiec widac na moim przykladzie mam taki czujnik w swoim aucie 530D z 2000 roku

To jest błąd - uszkodzony czujnik poziomu oleju,bardzo często występujący w E39.

Opublikowano
Jak podlaczalem inpe to pokazywalo mi blad " thermal oil level sensor" jak wiec widac na moim przykladzie mam taki czujnik w swoim aucie 530D z 2000 roku

To jest błąd - uszkodzony czujnik poziomu oleju,bardzo często występujący w E39.

Potwierdzam co napisał kolega daski też mam ten błąd w INPIE thermal oil level sensor, a nie mam możliwości odczytania temp oleju, zresztą było to już przerabiane

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
thermal oil level sensor

to tylko czujnik poziomu oleju, ma go każda e39 i prawie każda ma go uwalonego, czujka temperatury jest oddzielnym elementem i montowany jest tylko w silnikach V8

Opublikowano
To ze to jest blad to ja wiem przy nastepnej wymianie oleju wymienie ten czujnik. w takim razie pytanie dlaczego w tescie pokazuje minusowe wskazanie tem oleju. Logiczne zatem jest ze jak nie ma czujnika temperatury to nie powinno byc wskazania?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Logiczne zatem jest ze jak nie ma czujnika temperatury to nie powinno byc wskazania?

Odepnij czujnik temperatury (ten co na zegary pokazuje) to zobaczysz -40 stopni, więc jednak działa dobrze.

Po prostu skrajnie niska temperatura odpowiada bardzo wysokiej rezystancji - czyli przerwie w obwodzie.

Tak ma być.