Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, Poszukuje jakiegos w miare dobrego zestawu kluczy? Ale sie kompletnie na tym nie znam, tzn na firmach. Moglby ktos podac jakis przyklad czegos w miare dobrego? Moze nazwy dobrych firm?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zależy, co chcesz tym robić. Ja mam prywatnie zestaw Yato (260 pln dałem, czy jakoś tak) i sprawdza się znakomicie w moim aucie i czasem znajomym z forum i nie tylko coś pogrzebać.

Jeśli chcesz mielić ilości w profesjonalnym warsztacie, to szukaj droższych zestawów.

Opublikowano

ok panowie, to nie do profesjonalnych zastosowan, ale po to zeby sobie pogrzebac cos samemu. Myslalem o czyms takim

http://allegro.pl/honiton-zestaw-kluczy-nasadowych-kpl-111cz-h4321-i2262312024.html

Czy to w miare dobry zestaw pod wzgledem ilosci kluczy/przedluzek/nasadek? Czy cos byscie dorzucili? Czy tu juz raczej nic nie trzeba?

ps a jesli juz ten honiton to tylko z allegro da sie kupic? nigdzie indziej taniej nie bedzie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja Honitonów nie używałem. Yato mozesz dokupić pojedyńczo, jeśli coś zgubisz. Ja na tą dużą grzechotkę zakładałem rurę 70cm jako dźwignię i przeżyła :D

Myślę, że do domowych zastosowań wszystkie zestawy podobne cenowo będą prezentować zbliżoną jakość. Mam te (też nie jestem związany ze sprzedawcą):

http://allegro.pl/zestaw-kluczy-klucze-nasadowe-94-szt-yato-yt-1268-i2288005204.html

I jak się dobrze przyjrzysz, to zobaczysz, że nie tylko dwa prezentowane przez nas zestawy, ale i sporo innych mam podobny skład i wygląd. Wszystko idzie z bratnich Chin, dla majsterkowania wystarczy.

Płaskie klucze dokup w osobnym zestawie. Nie będziesz dźwigał ciężkiej skrzynki tam, gdzie wyrstarczy jedna mniejsza (czyli prawie wszędzie). Ja płaskie mam z wbudowanymi grzechotkami, kupiłem w Grene. Ale to już po 35-40 za sztukę, czyli droższa impreza. Zwykłe płąskie będą sporo tańsze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja złożyłem sobie zestaw z TopTul'a, pod swoje potrzeby i wyszło mi jakieś 600 zł - 700 zł z fakturą, ale to już są narzędzia praktycznie profesjonalne z dożywotnią gwarancją o ile kojarzę.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Najtanszy zestaw z allegro bedzie ok (mam juz taki 4 lata). Reszte pieniedzy zainwestowac w 2 klucze dynamometryczne (maly tak do 30Nm i duży powyżej 30Nm).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W moich rękach taka najtańsza grzechotka zablokowała się w pozycji 'odkręć' i już nic się z nią nie dało zrobić (oprócz odkręcania oczywiście) :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Już nie mówiąc o ułamujących się kluczach, o wyrabiających się końcówkach elementów wkręcających, imbusów, torksów itd. Do tego szybkie problemy z "grzechotkami", schodzące elementy "chromu" itd itp. Jak się kupi porządne klucze to są na całe życie, tu się nic nie zmienia z upływem lat.
Opublikowano
To moze ja jakos dobrze trafilem, bo moim nic nie dolega a grzechotki idealnie chodzą mimo nienajlepszego traktowania ;)
Opublikowano

Ja Wam powiem tak - jako że na codzień zajmuję się sprzedażą narzędzi i z racji tego że to hurtownia nastawiona na duży obrót , to mamy w ofercie generalniete najtańsze propozycje firm np Falon-Tech , Geko , Silver , Bass Polska ( dobre porównywalne z Honitonem ale tańsze) to mogę z czystym sumieniem polecić.

Mam sporą grupę znajomych mechaników który się u nas zaopatrują ( sam też osobiście testowałem wiele firm - nawet SATĘ) ale serio jak się siedzi w branży to się wie gdzie kto ( jaka firma) i z czego ( np stopy stali narzędziowej) robi - i stosunek jakości do ceny jest ( tych tanich firm) najlepszy.

Wcześniej się pogubi , a nie mam mocnych bo łamałem już kute klucze Bety.

Np - Yato ma klucze z tej samej fabryki co Bass Polska - tyle że polityka firmy , marketing , sieć sprzedaży itd wpływa znacząco na cenę.

P - nie , nie jestem tajnym agentem wymienianych przeze mnie firmy , i zachwalam z własnego i nie tylko doświadczenia.

Ps - raz nawet mieliśmy przez pomyłkę tarcze lamelkowe Klingspora( a miały być jak zawsze tej jednej z tanich firm :mrgreen: ) które przyszły z tej samej fabryki z Szanghaju - pomyłka w druku - heheh