Skocz do zawartości

Wywala płyn chlodniczy 520i M50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzis zauwazylem ze jak silnik porzadnie sie nagrzal to zaczal mi wywalac plyn chlodniczy. Mialem ten problem juz wczesniej i podejrzewalem ze to korek chlodnicy nie puszcza cisnienia wiec go wymienilem, ale dzis jak na dworzu bylo dosc cieplo czyli 15st problem znow powrocil. Samochod postal na parkingu i zauwazylem ze sa pod nim dwie dosc duze plamy plynu. Wyglada to jakby plyn ciekl prosto z chlodnicy. Nie wiem co tu z nia teraz robic, wymieniac na nowa, pokleic jakos czy wlac uszczelniacza? Problem sie pojawia jak silnik jest juz silnie nagrzany, a tym bardziej jak sie go zacznie wkrecac porzadnie na obroty. Troche mnie jeszcze irytuje ten korek, bo wyglada to jakby nadal w ukladzie bylo za duze cisnienie.
Opublikowano
U kolegi żeśmy walczyli z tym dość długo, wymiana nagrzewnicy, chłodnicy, korka, pompy wody, termostatu, i ciągle wyrzucało płyn, skończyło się niestety skończyło się na wymianie uszczelki pod głowicą.
Opublikowano
  • Autor
Tamten rok przejezdzilem bez zandych awarii, silnik ani razu sie nie przegrzal wiec chyba uszczelka OK.
Opublikowano
U mnie ciekło na dole zbiorniczka wyrownawczego i tez myslalem ze korek, odpowietrznik a potem te oringi na dole zbiorniczka, wymienilem i cieklo dalej. Okazało się niestety ze to chlodnica sie rozszczelnila w okolicy zbiorniczka i musialem kupic nową.
Opublikowano

nie syp nic do chłodnicy, jak moja zaczeła lać to sypnąłem bo akurat jechałem na niemcy i nie miałem czasu na komplikacje, pochodziło z 3 miesiące bez wycieku ale potem 2 razy więcej. Wymieniłem chłodnice na nową ale rozebrałem starą żeby zobaczyć co w środku i ciężko wyobrazić sobie jaki syf robi się po tym proszku. Zlokalizuj wyciek, mi ciekło ze zbiorniczka wyrównawczego z miejsca którego nie mogłem dokładnie określić i wymieniłem w końcu chłodnice.

Gdy pytałem o chłodnice na forum chłopaki polecali POLCAR i taką wziąłem, Cena po znajomości 260zł więc nie tak drogo, normalnie chyba 350 kosztuje.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
  • Autor
No chyba bedzie czekala mnie wymiana wczesniej czy pozniej. Jestem wlasnie po wymianie wydechu. Wkoncu samochod chodzi jak nalezy.
Opublikowano
Ja 350 dałem za Nissensa.
Opublikowano
  • Autor
No ja wczoraj kupilem nowa. Czekam na paczke. Jak na zlosc chlodnica przestala dzis cieknac. Zrogilem dzis 360km i nawet kropli nie ubylo. Nie wiem od czego to zalezy.
Opublikowano
mi płyn zwiewał jak postałem dłużej w korkach albo jak dogrzał się porządnie, na trasie też nie miałem ubytków.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
  • Autor
Mam juz nowa chlodnice w domu. Jak problem znow sie pojawi odrazu zmienie.
Opublikowano
A jaka masz instalację gazową? Może parownik puszcza bąki,u mnie tak było,to częsta przypadłość diagnozowana zwykle jako uszkodzenie uszczelki podgłowicowej.Jak zauważysz duże ciśnienie lekko odkręć korek chłodnicy z nosem obok i sprawdź czy nie śmierdzi gazem.Jak śmierdzi to reduktor do wymiany.