Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie. Zamierzam kupić nowe alufelgi bo mojego kombiaka inie wiem czy kupić całe srebrne lakierowane czy środek czarny a na zewnątrz polerowany.

Opublikowano

Kolego jeśli miałbym przeznaczyć kasę na felunek to na pewno 18 cali (17 minimum). Odnośnie wzoru to już Twoja sprawa bo wiesz jak jest z gustami. Osobiście jestem za wzorem WYCHODZĄCYM na rant felgi. Dzięki temu uzyskujemy ciekawy efekt iluzji optycznej, która wpływa na wizualne "powiększenie" koła. Wychodzące OD środka ramiona (szprychy) potęgują wrażenie muskularności, masywności i ogólnie zamykają sylwetkę autka. Jestem za felgami w klasycznym srebrze, gdyż po prostu jest je lepiej widać niż czarne scalające się z tłem wnęki koła. Oczywiście jest to moja subiektywna opinia :wink: Popatrz niżej:

http://images42.fotosik.pl/254/216e3213dad695f3m.jpg

http://images41.fotosik.pl/1414/021a5b807fa1d05cm.jpg

Pozdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wyobrażam sobie jazdy na 18 w e46 po polskich drogach :duh: jak dla mnie sport za bardzo ekstremalny. Chyba, że będziesz jeździł a4 tam i z powrotem :norty: a niedługo taka przyjemność będzie duuużo kosztować :mad2: Od razu zastanów się w jakiej cenie są opony w tym rozmiarze, nie mówiąc o wzroście spalania i podatności na koleiny, wszystko zależy gdzie jeździsz i jaki masz budżet?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
ja mam 18 i nie rozumiem takich opinii (na NIE). Jak już kiedyś ktoś napisał na tym forum "alu jak dziewczyny - minimum 18." najlepiej jeździć na 13 i wieeeelkim balonie, wtedy zawieszenie będzie wieczne, a spalanie o 2 litry niższe... polecam 18" model z M6. Super efekt podczas wolnej jazdy np. po mieście.
Opublikowano
Jak już kiedyś ktoś napisał na tym forum "alu jak dziewczyny - minimum 18."

:lol: :lol: :lol: nie no... już tyle jestem na 4um, ale TEN text jest najlepszy jaki do tej pory padł :cool2: pozdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja nie kupiłem auta do powolnej jazdy po mieście, więc może dlatego jestem zadowolony z seryjnych 16 :cool2: jak wpadnę w jakąś jamę to nie zastanawiam się czy dojadę do domu, ale co kto woli, wolny kraj :8) a tak z ciekawości na jakich kołach masz zimówki kolego yarq89? Też na 18 czy "na 13 i wieeeelkim balonie"? :norty:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Z tym balonem to bym nie przesadzał :mrgreen: Jak dla mnie 225/45/R17 + 245/40/R17 na lato to max przy zachowaniu w miarę przyzwoitego komfortu na naszych "drogach". Chociaż już nawet na nich mój kupon momentami na koleinach kręci tyłkiem jak Shakira :mrgreen:
Opublikowano
zastanawia mnie czy Wszyscy, którzy są sceptycznie nastawienia do większych felg i piszą np. 17" to max, jeździli kiedyś tym samym autem na równie dobrych oponach tyle, że o cal większych felgach? ?? Przecież to tylko 2,54 cm...
Opublikowano

ogólnie każdy robi jak lubi, ja uważam że e46 aż się prosi o fajne duże fele

ja mam 17stki ori jak były, na zimę zmieniam tylko opony, a czaję się na styling 135 18stki tylko nie wiem jakie et powinno być bo trzy różne wychodziły

kumple mają 18stki i nie ma różnicy w komforcie 17 a 18, nie można domniemywać że jest strasznie tylko się osobiście przekonać

dziś koleś z mojego miasta pokazał się na 19stkach z x5 ( w e46 ) wzór jodełka, na pewno lepsze i twardsze niż połowa felg jakie jeżdżą na większości bmw e46

kupuje się takie fele żeby było stać na zakup dobrych opon do nich, ale z drugiej strony jak ktoś zakładał syf na 13stkę w innych furach to czy to będzie 16 czy 19 też poleci po taniości

Opublikowano
Mikan ---> styling 135 moim zdaniem jedne z piękniejszych OEMowskich obręczy :cool2: Również się czaję na 18tki z tego wzoru. Ponadto spełniają specyfikację, którą opisałem powyżej tj od środka wewnątrz na rant felgi :norty: :cool2:
Opublikowano

znajomy tu w norwegi sprzedaje e46 na AC schnitzer 20" z oponami o profilu 30 i jak nią jeździłem to tłucze, ale ma obniżone zawieszenie. Fakt, że tu wszystkie drogi są nie gorsze niż nasze autostrady... - efekt powalający :cool2: ja właśnie za godzine wsiadam w busa i ruszam PL. Po powrocie zakładam 18 :norty: mam nadzieje, że pogoda w Polsce pozwala już na zmianę na letnie...

Auto znajomego:

http://w523.wrzuta.pl/obraz/3JJCJdXdL9Q/bmw_thomasa_12

Aha na marginesie - wycenił auto (w przeliczeniu na PLN) na 50 tys. zł i jutro ma 3 spotkania z potencjalnymi kupcami

Opublikowano
Mikan ---> styling 135 moim zdaniem jedne z piękniejszych OEMowskich obręczy :cool2: Również się czaję na 18tki z tego wzoru. Ponadto spełniają specyfikację, którą opisałem powyżej tj od środka wewnątrz na rant felgi :norty: :cool2:

haha ja dokładnie to samo czaję się na 135 18'' :norty: Wiedziałem już że chcę te felgi na rok zanim bunię kupiłem. Ale trochę boję się jeżdżenia po Wrocławiu na takich dużych bo to jest jeden wielki poligon;/

Opublikowano
kolego , ja jeźdże po Wrocławiu na ciut mniejszych bo tylko 17, w dodatku nie oemowskie tylko jakies włoskie MAK, 2 lata jazdy felgi ciagle proste i nie uszkodzone, co więcej nawet nie mam 1 zadrapania od krawężników :norty: , raz wpadłem w mega dziure to mi opone rozwaliło z boku, a felga dalej prosta i cała :D
Opublikowano
Obecnie 225/45/17 wcześniej 205/55/16 i powiem wam ze żałuje zamiany na większe !!!!! komfort jazdy mniejszy a w koleinach to jest masakraaaaa !!!!!!!!!!!!
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami;]
Opublikowano
ja również 225/45/17 lato, zima 195/65/15 i wcale dużej różnicy nie odczuwam. Prowadzi sie super, w koleinach może czasem zabuja ale nie ma tragedii. W dodatku często latam a4 wrocław-kraków to na 17 auto idzie jak po szynach.. a na 15 zimowych to raczej kiepsko bo balon duży :)
Opublikowano

bez przesady ... poliftowy 320d wychodzi na minumum 16 a 330d na 17stach, czym szerszy paput tym się lepiej jeździ a czym niższy profil tym mniej buja oponą

- czyli pewniej, precyzyjniej i bezpieczniej

samą motywacją powstania alusa nie był lans i wygląd

Opublikowano
ja mam lato 225 45 17 i w moich oczach jest wszystko ok, wiadomo ze jak sa koleiny to bedzie troche miotalo mna jak szatan:) ale koszmaru nie ma, zamienilbym na jakies ladne 18 z checia, ale narazie budzet mnie trzyma:) zima to 205 50 17 i tez mi sie fajnie smiga:)a co do felg to takie jak kolega "yoshimura01" przedstawil na fotkach sa bardzo przyjemne:)
Opublikowano
inspektor884 dla jednych wazny jest komfort a drugich wyglad i lans

Jeździłes kolego na 17? Ja mam porównanie między 15 zimowymi a letnimi 17 i wcale dużo się na komforcie nie traci wg mnie. A prowadzi się auto o niebo lepiej na 17 niż na 15. A co do tego lansu, na 17 to żaden lans bo to normalny zalecany przez producenta rozmiar. Zobacz sobie na naklejkę na słupku przy drzwiach. Lans to jest włożyć 19 czy 20 cali w e46 i wtedy się możesz lansować po dzielni

Opublikowano

Pisze jak ja to odczuwam ! na 17 smigam od 2 tygodni i jak wjadę w koleiny to jest tragedia !! trzeba mocno trzymać kierownice bo auto ciągnie na bok ze masakra a tego zjawiska nie było jak miałem 16 na 205 ale to może wina oponn ( micheliny primacy HP 225 )

A tak na marginesie to stare 16 sprzedałem chłopakowi który przyjechał e46 na pięknej 17 ale jak to określił zmądrzał i wraca na starą przyjemną szesnastkę :D

Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami;]
Opublikowano

na sprawnym zawieszeniu może być lekki dyskomfort na koleinach ale nie żeby wyrywało itd

może na 17stce dopiero wyszło że coś nie gra ( tzn jest bardziej odczuwalne )

zresztą jak kto lubi

dla mnie 17 minimum z tym modelu