Skocz do zawartości

INPA niełączy sie i problemy z IGNITION

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W związku z informacjami że kolega Nerwus nie sprzedaje już interfejsów kupiłem taki od viakena za 249zł. Miał być dobry ale nie wiem czy ja coś knoce czy to urządzenie jest padnięte. Spędziłem 2 dni nad tym i nic.

Przeglądałem różne posty i widziałem różne kombinacje u mnie na INPIE jest tak że przy włączonym zapłonie ignition mam na off a przy wyłączonym mam na on. Interfejs się nie łączy. Wywala mi błąd np IFH 0006. Miałem juz kilka wersji inpy, i 2 sztuki aut, na obydwu to samo.

Co robie źle?

Opublikowano
Sprawdź czy zgadziaja ci sie porty? Czy ustawiles porty w programie taki na ktorym dziala ci interfejs. I czy na koniec instalacji podmieniales pliki? Pozdrawiam STS AUTO
Opublikowano
  • Autor
Witam. Porty sie zgadzają. Próbowałem różnych opcji. Jeśli nie podmieniam plików inpa nie chce sie nawet prawidłowo włączyć. Po podmianie przy ustawieniach na obd ( przejściówka na ads) po podłączeniu do samochodu pokazuje mi stan zasilania i zaplon z tym że zapłon pokazuje na odwrót niż jest w rzeczywistości. Po wyborze z old E36 wybieram silnik i wywala błąd.
Opublikowano
Interfejs podłączasz bezpośrednio do portu COM komputera czy przez przejściówkę RS232-USB?
Opublikowano

W pierwszej kolejności uruchom ADSSETUP znajdujący się w folderze EDIABAS\Hardware\ADS\ADS32 i po tym zrestartuj kompa.Następnie sprawdź ustawienia w EDIABAS.INI gdzie interfejs powinien być ustawiony jako

Interface        = ADS

Jeżeli masz plik OBD.INI to jego ustawienia powinny wyglądać tak:

[OBD]
Port=Com1
Hardware=ADS

Te ustawienia odpowidają za to ,że interfejs jest rozpoznawany jako ADS.

Warto by spodłaczyć interfejs na innym kopie z portem COM i zoabzczyć jak sytuacja się ma.

Opublikowano
  • Autor
Inny komp, dwie różne instalki, ediabas poprawnie. Zasilanie i zapłon reagują poprawnie ale nadal kicha. Teraz wywala IFH0010:DATATRANSMISSION TO CONTROLUNIT DISTURBED... Załamka
Opublikowano
Czy błąd IFH=0010 pojawia się przy próbie połaczenia z każdym sterownikiem?
Opublikowano
  • Autor
Błąd wyskakuje na obywdu samochodach. Te same modele, roczniki i silniki. Podłączylem interfejs do gazu by zobaczyc czy ten port wogóle dzaiła i nie było problemu z połączeniem sie z instalacją gazową. W poniedziałek będę dzwonił do viakena.
Opublikowano
Błąd wyskakuje na obywdu samochodach. Te same modele, roczniki i silniki. Podłączylem interfejs do gazu by zobaczyc czy ten port wogóle dzaiła i nie było problemu z połączeniem sie z instalacją gazową. W poniedziałek będę dzwonił do viakena.

Wygląda na to ,że problem może leżeć po stronie hardware.Po kontakcje z Viakenem powinieneś wiedzeieć więcej :)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Jak zakończyła się historia?

Ja mam taki sam problem. Wystarczy, że podepnę interfejs pod auto i od razu pokazuje bat i ignition na ON. Tak jest w e46. Natomiast w e34 jak przekręcę stacyjkę to dodatkowo ignition znika, czyli odwrotnie do rzeczywistości.

W e46 mogę się połączyć tylko z silnikiem.

Fejs na ADS, com bez przejściówek, win xp

Opublikowano

Cierpię chyba na to samo :( interfejs na ADS , laptop z comem, inpa wyswietla bat i ignition ON (po włączeniu zapłonu - wieć komunikacja nawiazana?) lecz wszystkie próby połączenia ze sterownikiem silnika kończą się jakimś błędem - zależnie który sterownik wybiorę w engine. auto to e34 524 z 91roku. Czy jest na to jakieś lekarstwo ? błedy wkleję niebawem..

edycja 12:06

inpa pobrana z chomika trandolf (4.4.7?)

komunikaty po wyboze poszczególnych modeli dde ms itd:

-IFH-0010: Data transmission to control unit disturbed program will be stopped

- [ediabas error] ApiCheckJobStatus :Error #95. SYS-0005 :Object file not found. API job error or no such results

-sys 0002 ecu object file not found program will be stopped ifh no response from controlunit program will be stopped

- [ediabas error] ApiCheckJobStatus :Error #95. SYS-0005 :Object file not found. API job error or no such results

-SYS-0012: IDENTIFICATION ERROR. Program will be stopped

-sys 0002 ecu object file not found. Program will be stopped

-requested control unit ms40_1 not found. Program will be stopped

program po uruchomieniu wygląda tak :

http://pokazywarka.pl/2ch1u6/

ciekawostka; program autocom łączy się ze sterownikiem silnika i nawet pokazuje błędy -tylko połowa z tych błędów jest podpisana "nieznany błąd" i pad takim warunkiem ze wybiorę z menu rocznik 1996 - dopiero w tym roczniku wg autocom jest opcja diesel engine - wnioskuję że komunikacja jest możliwa ze sterownikiem silnika ;]

Edytowane przez Grandes

Opublikowano

U mnie z e34 się nie łącze, ale ja mam 89r. m30. I praktyka pokazuje, że starymi autami to ruletka.

Natomiast to co pisałem wcześniej o e46, że łączy się tylko silnik to nie prawda, bo nie łączy się przez OBD (nie wykluczam braku jakiegoś kabelka) natomiast przez okrągłą łącze się ze wszystkim.

W e38 też łącze się ze wszystkim

Co ciekawego. W innym lapku z com'em i starszą inpą gdzie wszystko jest ok, w ediabas.ini mam wpis interface :std obd a mimo to łączy się przez ads. W obd.ini też jest obd.

W tym lapku gdzie mam problem wywale tą impe i zainstaluje tą co mam na starszym. Będzie wiadomo czy to kwestia samej inpy czy jakiś innych ustawień.

Opublikowano
Cierpię chyba na to samo :( interfejs na ADS , laptop z comem, inpa wyswietla bat i ignition ON (po włączeniu zapłonu - wieć komunikacja nawiazana?) lecz wszystkie próby połączenia ze sterownikiem silnika kończą się jakimś błędem - zależnie który sterownik wybiorę w engine. auto to e34 524 z 91roku. Czy jest na to jakieś lekarstwo ? błedy wkleję niebawem..

edycja 12:06

inpa pobrana z chomika trandolf (4.4.7?)

komunikaty po wyboze poszczególnych modeli dde ms itd:

-IFH-0010: Data transmission to control unit disturbed program will be stopped

-sys 0002 ecu object file not found program will be stopped ifh no response from controlunit program will be stopped

-SYS-0012: IDENTIFICATION ERROR. Program will be stopped

-sys 0002 ecu object file not found. Program will be stopped

-requested control unit ms40_1 not found. Program will be stopped

program po uruchomieniu wygląda tak :

http://pokazywarka.pl/2ch1u6/

ciekawostka; program autocom łączy się ze sterownikiem silnika i nawet pokazuje błędy -tylko połowa z tych błędów jest podpisana "nieznany błąd" i pad takim warunkiem ze wybiorę z menu rocznik 1996 - dopiero w tym roczniku wg autocom jest opcja diesel engine - wnioskuję że komunikacja jest możliwa ze sterownikiem silnika ;]

Proponuję użyć DIS-a zamiast INPY.DIS w tych rocznikach daje większe mozliwości.

Edytowane przez Qwazarr

Opublikowano

...

Proponuję użyć DIS-a zamiast INPY.DIS w tych rocznikach daje większe mozliwości.

Z disem walcze juz trzeci dzień :( dis base zainstalowałem i po restarcie nie wstaje do końca system ... najpierw jest system koming up itd, wtedy widać strzałke myszy i komputer zaczyna wyć - procesor na 70% i tak stoi - nawet całą noc ... - albo vmware do kitu albo komp albo nie wiem :(

przyszedł mi do głowy pomysł - jakbym zainstalował dis base na dysku drugim - wypale płytke z dis baze i drugą z programem dis i włożę w napęd - powinno ruszyć, ale czy sam dis bez inpy i adiabasa i serwera i emulatora głowicy bedzie się komunikował z kablem ADS przez port COM ?

Opublikowano

...

Z disem walcze juz trzeci dzień :( dis base zainstalowałem i po restarcie nie wstaje do końca system ... najpierw jest system koming up itd, wtedy widać strzałke myszy i komputer zaczyna wyć - procesor na 70% i tak stoi - nawet całą noc ... - albo vmware do kitu albo komp albo nie wiem :(

przyszedł mi do głowy pomysł - jakbym zainstalował dis base na dysku drugim - wypale płytke z dis baze i drugą z programem dis i włożę w napęd - powinno ruszyć, ale czy sam dis bez inpy i adiabasa i serwera i emulatora głowicy bedzie się komunikował z kablem ADS przez port COM ?

Miałem coś podobnego z instalcją DIS-a .Winny był komp w tym wypadku.

Zawsze pozostaje ściągnięcie gotowej maszyny z DIS-em.

CO DO Twojego pomysłu to nie sądzę aby wypalił.DIS bez INPY się obejdzie ale EDIABAS jest niezbędny do jeggo poprawnego funkcjonowania.

Opublikowano

Dałem inną sprawdzoną inpe i problem jest ten sam.

Robiłem różne zmiany w ediabas.ibi oraz obd.ini (jeśli taki był) i nic, bez zmian.

Opublikowano
jaki masz komputer? jakie parametry? instalujesz zgodnie z filmikami Nerwusa?
Opublikowano

Instalowałem 3 różne inpy w tym taką co mam na innym kompie. Oczywiście na innym działa prawidłowo

Komputer to IBM T60 ze stacją dokującą. COM ustawiony na 3F8. Win xp sp3

Opublikowano
bardziej chodziło mi o pamięć ram i wielkość dysku twardego
Opublikowano
Trochę ma, ale bez przesady. Obecne komputery mają takie parametry, że na rzadnym nie powinno być problemu. U mnie INPA i DIS dzialaja na Atomie z 2Gb RAM bez najmniejszego problemu.
Opublikowano
Mam jeszcze inpe 5.0 (4.4.7) na HP z prockiem 1.7 i 1GB ramu oraz inpe 3.0 na celku 1.2 i 512 ramu i tam wszysko śmiga. Dlatego nie wiem jakie to ma znaczenie. Bardziej bym się zastanawiał nad tą stacją dokującą w IBM, ale zakres wejść/wyjść jest prawidłowe. Jak przestawię to się nie łączy ze sterownikami. Najbardziej mnie zastanawia, że na tym HP łącze się com'em, a w ediabas.ini mam wpisany interfejs obd i wszystko działa prawidłowo