Skocz do zawartości

320i 2001 - problem z olejem - Hiszpania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , tydzień temu zakupiłem swoje pierwsze BMW z przebiegiem 146000km bezpośrednio od 1 właściciela.

Z wlepki na szybie wynika , że za 5000km muszę zmienić olej, obecnie ku mojemu zaskoczeniu zalany jest GTX ...

Panowie , proszę o poradę o możliwość wymiany oleju mineralnego na syntetyczny nie mając przy tym żadnych problemów.

Dzięki za odp

Opublikowano
Z tego co pamietam przy klimatach z wysoka temperatura zalecane sa gesciejsze oleje,bynajmniej tak podaje autodata lecz potwierzdze jeszcze jutro.Co do zmiany na syntetyk to moim zdaniem powinienes sie najpierw upewnic czy motor jest szczelny .
Opublikowano
lej pełen syntetyk tylko o odpowiedniej specyfikacji dla bmw

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano

Temperatura oleju silnikowego podczas pracy sięga 120 stopni, przy normalnej jeździe. W tych warunkach zawsze lepszy będzie syntetyczny i nie piszcie że wtedy mineralny będzie gęściejszy. Na pewno gęściejszy będzie przy -10. Tylko czy wtedy chciałbym mieć gęsty olej?

W Hiszpanii jest kryzys więc lanie GTX jest czystą oszczędnością.

Opublikowano

opinie o oleju są różne

mówią że po syntetyku można lać minerał a po minerale nie można syntetyku chodzi tu o wypłukaniu uszczelnień ale to ma się chyba tylko do 20letnich aut

ja bym zaryzykował wlał 5W z LL-O4 i tyle

a ten GTX to najtańszy szit no chyba że olej leciał z każdej szczeliny w silniku i zalanie gęstszym było jedyną możliwością uszczelnienia :duh:

Opublikowano
Witam , tydzień temu zakupiłem swoje pierwsze BMW z przebiegiem 146000km bezpośrednio od 1 właściciela.

Z wlepki na szybie wynika , że za 5000km muszę zmienić olej, obecnie ku mojemu zaskoczeniu zalany jest GTX ...

Panowie , proszę o poradę o możliwość wymiany oleju mineralnego na syntetyczny nie mając przy tym żadnych problemów.

Dzięki za odp

No to szybko zapodaj jakaś płukankę i zalej dobrym syntetykim 5W-40!

Opublikowano
Z tego co pamietam przy klimatach z wysoka temperatura zalecane sa gesciejsze oleje,bynajmniej tak podaje autodata lecz potwierzdze jeszcze jutro.Co do zmiany na syntetyk to moim zdaniem powinienes sie najpierw upewnic czy motor jest szczelny .

Moj blad,wlasnie patrze na autodate i z tabelki wynika,ze:

Zimny klimat 0W/40 syntetyk

Cieply klimat 5W/40 syntetyk

Klimat mieszany 5W/30 syntetyk

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy , przyszedł czas na wymianę oleju - co prawda nie minęło jeszcze 10 000km od ostatniej wymiany ale szykują mi się wyjazdy wakacyjne i chcę zalać nowym olejem. Samochód ma 148 000km , co najmniej dwa razy był zalewany 15w40 GTX Castrola - proszę jeszcze raz o rady czym mam zalać mój samochód?

- czy zrobić płukankę (np Motula) i zalać Motul 8100 X-clean C3 5w40 BMW LL04 ?

- czy zrobić płukankę i zalać jakimś półsyntetykiem 10w40 , a przy następnej wymianie ponowić płukankę i zalać 5w40 ?

Opinia w internecie każda inna , jak i również opinie mechaników nie pozostają jednakowe ...

Proszę o radę . Z góry dziękuję.

Opublikowano

Podjąłem decyzję i będę przechodził do syntetycznego oleju dłuższą drogą , to znaczy że zrobię płukankę i zaleję 10w40 i podczas następnej wymiany ponownie zrobię płukankę i zaleję 5w40.

Proszę tylko o pomoc w wyborze dobrego 10w40 dla m54.

Dziękuję

Opublikowano

A po co takie kombinacje?

Wez zrob plukanke i od razu zalej 5W-40 a nie mecz silnika jakims polsyntetykiem.

Opublikowano

Kombinuję , gdyż wiem , że co najmniej dwa razy zalany był olejem mineralnym przy przebiegu 149 000 km.

Sądzisz, że bez obaw powinienem zalać syntetykiem, a wcześniej zrobić płukankę?

Opublikowano

Czemu nie stosować płukanek? Stosowany był Castrol gtx 15w40 przynajmniej przez okres dwóch wymian oleju.

Nie powinienem obawiać się osadu w silniku i zanim zaleję go 5w40 wypłukać co gęściejsze w silniku ?

Opublikowano
Ja używałem płukanek już z kilkanaście razy w różnych samochodach i nigdy nic się nie stało. Lepiej pozbyć się starego syfu używając pułkanki, niż jeździć z rozpuszczonym syfem w świeżym oleju.
Opublikowano

Jaki syf? O czym Panowie mówicie?

Syf się robi w silniku w którym olej nie był wymieniany od 100 T km lub był uzywanay selektor stosowany w latach 80.

Nowoczesne oleje mineralne mają dobre włściwości myjące i przy zmianie nie potrzebują płukanek.

Jeśli chcesz się jednak przekonać to zdejmij pokrywę zaworów i przy okazji pokaż zdjęcia. Założę się że zobaczysz czyściutkie wnętrze o lekko złotawym odcieniu....jeśli nie to uciekaj z tym autem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Koledzy ,silnik wyczyściłem płukanką Motula , zalałem syntetykiem Motula z ll01 i auto po zrobieniu 3500km nie pobrało nic oleju. A byłem np w Andorze , auto załadowane w 5 osób i wcale nie jechałem jak emeryt. Wszystko jest git, mam wrażenie że dopiero teraz pokazuje pazurki - czyli teoria lania tylko w dół (syntetyk > polsyntetyczny> mineralny) nie sprawdzila się. Szerokości
Opublikowano
Mit o olejach że niewolno ich mieszać nie istnieje !!! Mineralnym pogarszasz właściwości syntetyka a syntetykiem wzbogacasz mineralny i nic poza tym! Ciekaw jestem co teraz spece od przepłukiwanek mi tu zaraz dopiszą ? Płukać to tylko wtedy gdy walnęła ci uszczelka pod głowica i masz wodę w oleju albo opiłki po jakiejś awarii albo oildoktor krąży w obiegu. Jeśli nic z tych rzeczy nie dotyczy twojego silnika zlewaj olej wymień filtr i zalewaj syntetykiem .
BMW E46 320i
Opublikowano
hmmm to chyba nie widziałeś w życiu zbyt wielu rozebranych silników.

Jak chcesz zaraz wrzucę kilka fot rozdupczonych silników i wszystkie są czyste w środku .

mam filmik jak mój ziomuś strzela z korby cbr-ką i silnik z rozebrana miska olejową co by oszacować zniszczenia po wystrzale z korbowodu i poza resztkami części niema śladu syfu który tak zalecacie płukać .

Jeśli silniczek ma nawet 200 000 km i było w nim wszystko na czas wymieniane to co chcesz płukać? Jak sam olej nowy samochodowy działa jak płukanka a syf odbiera filtr oleju .

BMW E46 320i
Opublikowano

Jak chcesz to dziś zrobię zdjęcie co znajduje się w silniku służbowej astry z 2007r, serwisowanej od nowości a ASO i zalewanym oleju 5w30 przy przebiegu 137tyś. Palcem spod pokrywy mogę smołę wydłubywać.

Ponadto widziałem już kilka innych rozebranych/sam rozbierałem i widziałem co bywa w środku. To wszystko zależy od konkretnego silnika i stosowanego oleju. Bywają silniki, które mają również tendencję do tzw. oil sludge, lub miejscowego smażenia oleju powodującego jego degradację.

Bywają takie co mają 500tyś i są czyste.

Generalnie stosowanie specyfików do czyszczenia dodatkowo od czasu do czasu zaszkodzić nie mogą.

Z mojego doświadczenia niejednokrotnie ( kilkanaście przypadków ) zastosowanie takiego specyfiku i downgrade oleju z 10WXX / 15WXX na 5WXX zmniejszyło pobór oleju i poprawiło pracę silnika.

Opublikowano
Znałem kiedyś (choć wstyd się przyznać) pewnego człowieka, ktory żyl ze sprzedaży oleju ktory kradl z ASO. Ten olej zamiast trafiać do silnika trafial do obrotu...jak myślisz które auta nie miały zmienianego oleju na serwisie? Te prywatne czy slużbowe? A propos tej Astry
Opublikowano

Czy zdajesz sobie sprawę co to sa magistrale olejowe w silniku i jakie one mają średnice np na wale korbowym?

Wyobraż sobie że taką smołę osady i wszystko czego tam się doszukałeś spod pokrywy spłukujesz do magistrali w wale korbowym, extra czysta pokrywka zaworów i zapchana magistrala na wale :mad2: ,ja wole drożna magistrale niż wypucowaną pokrywkę zaworów.

Zresztą każdy robi przy swoim to co uważa za najlepsze . Lepszym wg mnie pomysłem jest ponowna wymiana filtra np po miesiącu lub po pierwszym tysiącu po wymianie oleju .

BMW E46 320i