Skocz do zawartości

Temperatura silnika e90 320i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie w sprawie temperatury silnika chodzi mi o benzynę patrzałem w ukrytym menu test 7 na postoju i mi pisze coś takiego KTMP-MOM 110*C jak jadę to 100-105*C a i przy 110*C mi się włączył wiatraczek i spadło do 108 czy to nie jest za duża temp??
  • Odpowiedzi 63
  • Wyświetleń 47,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
brak wskaznika temp silnika wprowadza w zaklopotanie i miesza w glowach przy takich tematach, mi tez podskoczylo spalanie,podjechalem spr temp i sie okazalo ze jezcze na 50stC... ale z tego co wiem BMW poprawilo sie w nowej trojce i zamontowali wkaznik temp .... oleju:) bez komentarza....
Opublikowano
Podłączam się do tematu jak opisał "cyc23" u mnie wygląda identycznie. Ciekawe jak jest u innych może ktoś jeszcze się wypowie.
Opublikowano
A jak w takowym e90 sprawdzic ta temp z ukrytego menu? To moge sprawdzic u siebie i wam podam,tyle ze ja mam 2.5l
Opublikowano
A jak w takowym e90 sprawdzic ta temp z ukrytego menu? To moge sprawdzic u siebie i wam podam,tyle ze ja mam 2.5l

viewtopic.php?t=57919

Opublikowano
  • Autor
Trochę sobie czytam i inni forumowicze piszą że w ukrytym menu test 7 maja temp 88-89*C tylko że to diesel. Może na benzynę to dobra temp. Jeszcze mam jedno pytanie jak sprawdzić temp cieczy?? Trzeba się pod kompa podpinać??
Opublikowano

U mnie wyglada to identycznie

podczas jazdy temperatura trzyma mi sie na 105 stopni, czasem podskoczy do 107 ale zaraz spadnie do 105.

Wczesniej tez bylem zaniepokojony i pytalem kolegow na naszym forum - maja tak samo :cool2:

Takze nasze bezynki tak poprostu maja :8)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Standard w tych silnikach. Latem po trasie w INPIE też dochodziło do 108 dopóki się wentyl nie załączył. Teraz nie sprawdzałem ale pewnie za dużo się nie zmienia.
Krzysztof
Opublikowano
Ja nie sprawdzalem jeszcze temp po odblokowanych opcjach w komputerze jednak mam takie pytanie podczas tego 15s trzymania na ułamek sekundy pojawia sie kontrolka abs na żółto w miejscu w ktorym za chwile pojawia sie ukryte menu.To normalne?
Opublikowano
tak to normalne
http://img38.imageshack.us/img38/8832/hu9c.jpg
Opublikowano
  • Autor
Patrzałem dzisiaj temp cieczy przejechałem jakieś 20km i włożyłem termometr :mrgreen: do zbiorniczka wyrównawczego i kreska zatrzymała się na 80*C nie wiem czy to nie za mało
Opublikowano
termometr a czemu nie palcem hehe - tak nic sie nie dowiesz , termostat reguluje obiegiem i woda będzie miała inna temp niż silnik.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam mam pytanie w sprawie temperatury silnika chodzi mi o benzynę patrzałem w ukrytym menu test 7 na postoju i mi pisze coś takiego KTMP-MOM 110*C jak jadę to 100-105*C a i przy 110*C mi się włączył wiatraczek i spadło do 108 czy to nie jest za duża temp??

potwierdzam to samo w swojej 318i. a juz balem sie , ze cos nie tak :) bo zar jest straszny pod maska...

jak u Was z praca wentylatora ? u mnie ani razu nie wlaczyl sie na maksa tzn zeby zauwazalnie mocniej zawyl i zrobil przyslowiowy huragan pod maska? kreci sie dosc slabo i ledwo co go slychac ... czy to tez normalne ? czy jestem jakos w stanie sprawdzic czy pracuje poprawnie w pelnym zakresie ?

Opublikowano
Panowie wytłumaczcie mi krok [po kroku jak wydobyc z menu ukrytego temperatury płynu chłodzącego z góry dzięki Pozdrawiam
Opublikowano
Panowie wytłumaczcie mi krok [po kroku jak wydobyc z menu ukrytego temperatury płynu chłodzącego z góry dzięki Pozdrawiam

Wkladasz kluczyk

Naciskasz guzik od kasowania kilometrow i trzymasz go wcisnietego przez jakies 15 sek

Pojawi Ci sie

01-__

i teraz puszczasz klawisz kasowania kilometrow i kazde jego ponowne wcisniecie zmienia test

Wiec dochodzisz do 19

I pokaze Ci sie Lock on

A za chwile pozycja Code

Tam wpisujsz sume ostatnich swoich cyfr Vinu (nie jestem pewny ilu ale chyba ostatnie 5)

Wtedy Ci sie odblokuje menu

I wchodisz na pozycje 07 i pokaze Ci sie temp,odpalasz samochod i obserwujesz

Jest stosowny temat o tym jezeli czegos nie rozumiesz

Oczywiscie nie ponosze odpowiedzialnosci jak cos poprzestawiasz ;)

(kazdy tak pisze)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

tutaj masz video do tego co kolega wcześniej opisał

Nie musi być to robione na wyłączonym silniku czy postoju - działa też w trakcie jazdy. pozdro !

• 2 lata później...
Opublikowano
Ja mam w swojej 320i benz w mieście 105-108 stopni a wentyl przy jakiej sie załącza?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
normalna temp w przypadku n46 to 105C, przy 107/08 włącza się już wentylator. Jednak on chodzi z różną prędkością, więc jak schładza go z tych 108 do 105 to praktycznie go nie słychać. Martwiłbym się gdyby temp sięgnęła 110!! A tak jest wszystko OK.
Opublikowano
W korku podchodzi na 110 a wentylatora nie słychać...ale jeżdżę tak juz 1,5 roku i zrobiłem 45.000 km
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No ale jeśli na chwile dochodzi do 110 i spada do 105 to ok. Jeśli trzyma 110 to warto pomyśleć o wymianie termostatu.
Opublikowano
Z nawiewu leci gorące wiec termostat się otwiera. Wzrasta do 110 pozniej spada do 105/108 i wzrasta, maleje. Na trasie spada nawet do 85-90 np. na 6 biegu
Opublikowano
  • Członkowie klubu
skąd takie info że 107 to normalna temp. dla 2.0 benzyny?
sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
Opublikowano
No właśnie nie wiem czy to dobra temp. :) dziwnie dużo ale od 1,5 roku tak smigam i nic sie nie dzieje...
Opublikowano
Jestem przekonany że dobra, od samego początku użytkowania samochodu u mnie też jest podobna temperatura.