Skocz do zawartości

535 ile pali manual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
BMW to taki sprzęt że ma dolną granice w spalaniu np. w moim 523i kombi to 7,6 przy 80km (na emeryta we mgle, pusta droga), górnej nie ma. W mieście mam dużą rozbieżność np. Białystok 11,5-12,5, Hajnówka 13l bo same cioty 30km/h jeźdżą i nawahlować sie trzeba bo zwalniają przy zielonym, parkują na rondach (tych pasach wybrukowanych kostką i nie z powodu awarii). Znajomy podobnie jak ja jeździ 535i manual i mu rzeczywiście wychodzi jakieś od 1,5 do 2,5 litra więcej niż u mnie.
  • Odpowiedzi 52
  • Wyświetleń 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
a tak na marginesie...montowanie do tak ciężkiego samochodu-który oprócz wartości użytkowych ma dawać jeszcze radość z jazdy-bo przecież taka jest filozofia marki-silników poniżej trzech litrów...dla mnie to jakaś pomyłka.
Opublikowano
a tak na marginesie...montowanie do tak ciężkiego samochodu-który oprócz wartości użytkowych ma dawać jeszcze radość z jazdy-bo przecież taka jest filozofia marki-silników poniżej trzech litrów...dla mnie to jakaś pomyłka.

Nie rozumiem dlaczego Ty wybrałeś i jeździsz pomyłką? :mad2:

Moja w manualu cykl mieszany 9,2l ropki ostatnio wyszło ale odcinki krótkie.W trasie przy jeździe emeryckiej poniżej 6l schodzi :D

Opublikowano
hawraneek, w sumie można się z Tobą zgodzić ale z drugiej strony nie samą pojemnością człowiek żyje :wink:
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Czasami nie liczy się rozmiar.Może byc mały,ale figlarny :mrgreen:
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego Ty wybrałeś i jeździsz pomyłką? :mad2:

Moja w manualu cykl mieszany 9,2l ropki ostatnio wyszło ale odcinki krótkie.W trasie przy jeździe emeryckiej poniżej 6l schodzi :D

Ja po prostu nie jestem bezkrytycznym wielbicielem swojego samochodu…po roku użytkowania…gdybym dzisiaj kupował z pewnością szukał bym mocniejszego silnika…nie twierdzę że ten jest do dupy…jak śmigam sam to jest całkiem przyjemnie, nawet w dwie osoby, wystarczy ta moc do przyjemnego przemieszczania się…ale szału nie ma...a więcej osób na pokładzie plus bagaże i na trasie już trochę mocy brakuje…jak dla mnie…ale jak to napisał kolega reemo „nie samą pojemnością człowiek żyje” więc to tylko moja subiektywna ocena…

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ja tez jak bym teraz jeszcze raz kupował to troche mocniejszy silnik mocy nigdy za wiele :D
Opublikowano
ja tez jak bym teraz jeszcze raz kupował to troche mocniejszy silnik mocy nigdy za wiele :D

A ja się zastanawiam dokładnie nad takim jak Twój.

A co do spalania mojego 535iA, to w mieście, przy dynamicznej jeździe, często na krótkich odcinkach - około 5km (praca - dom) wychodzi mi średnio, według komputera ponad 18l. W trasie, np. z Wwy do 3miasta wyszło mi średnio 12,5l do Torunia i podskoczyło do 13,5l jak depnąłem na autostradzie średnio koło 180-190 km/h.

Mojemu kumplowi 520i paliła w mieście koło 15l, więc jak kupowałem swoją, to stwierdziłem, że dla dźwięku V8 i paru koni więcej 3l/100km to nie jest dużo. Oczywiście przy moich przebiegach około 15k km rocznie.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
raptem zaoszczedzisz 2l na 100km na tej trasie którą podałes warto? chyba ze celujesz w manuala to juz róznicz bedzie wieksza
Opublikowano
raptem zaoszczedzisz 2l na 100km na tej trasie którą podałes warto? chyba ze celujesz w manuala to juz róznicz bedzie wieksza

Tylko automat. 5 lat temu jak kupowałem swoją nie było warto. Teraz się zastanawiam bo w zasadzie osiągi są chyba takie same 231KM vs 235KM, ale moja jest chyba trochę cięższa. Oprócz paliwa są jeszcze inne koszty eksploatacyjne, a z tym przekonałem się nie raz, że do V8 wszystko jest średnio 50% droższe.

Opublikowano

Tylko automat. 5 lat temu jak kupowałem swoją nie było warto. Teraz się zastanawiam bo w zasadzie osiągi są chyba takie same 231KM vs 235KM, ale moja jest chyba trochę cięższa. Oprócz paliwa są jeszcze inne koszty eksploatacyjne, a z tym przekonałem się nie raz, że do V8 wszystko jest średnio 50% droższe.

chcesz wymienić przedliftowe e39 na poliftowe-dobrze rozumiem?

Opublikowano

chcesz wymienić przedliftowe e39 na poliftowe-dobrze rozumiem?

Tak, zastanawiam się nad zmianą 535iA z 98 na 530iA po 01

Opublikowano
zazwyczaj ludzie wymieniają na nowszy model albo inne auto-musisz być bardzo zadowolony z e39-a ze mnie wszyscy w pracy się śmieją że BeMkę kupiłem-są jednak prawdziwi miłośnicy na świecie :cool2: -długo tym jeździsz?
Opublikowano
zazwyczaj ludzie wymieniają na nowszy model albo inne auto-musisz być bardzo zadowolony z e39-a ze mnie wszyscy w pracy się śmieją że BeMkę kupiłem-są jednak prawdziwi miłośnicy na świecie :cool2: -długo tym jeździsz?

Ogólnie jestem, chociaż trochę mnie to kosztowało przez 5 i pół roku - tyle ją mam :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
nie chce Cię urazic ale krązy legenda ze jak V8 to 4,4 i tak samo w E60 540i 306KM praktycznie się nie sprzedawała bo 545i i 550i to było to co misie lubia najbardziej
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ty masz juz z vanosem ? bo ja jezdziłem 540i bez vanosa i wydawało mi się ze z dołu zbierała się gorzej od mojej
Opublikowano
luz... nie uraziłeś :) akurat taka się trafiła. Nie mogłem długo szukać, a ta była w dobrym stanie i dobrej cenie, jakieś 5k poniżej średniej. Chodziła mi też po głowie M5 bo w porównaniu do mojej ogólne koszty nie są chyba już dużo większe.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
zobacz na tą ideał poza srebrnymi listwami do M5 nie pasują http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=cuiuyefgji2f z tym ze trzeba by sie z nią bylo związac na całe zycie wyobrazasz sobie wystawic ją za rok na alegro za 100tys kupujący by przyjezdzali z młotkami i wybijali cene z głowy :mrgreen:

Edytowane przez gorik79

Opublikowano
ty masz juz z vanosem ? bo ja jezdziłem 540i bez vanosa i wydawało mi się ze z dołu zbierała się gorzej od mojej

Z Vanosem zdaje się są te 245KM. Ja mam bez Vanosa i nie mam porównania bo nie jeździłem ani 540 ani 530.

Opublikowano
zobacz na tą ideał poza srebrnymi listwami do M5 nie pasują http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=cuiuyefgji2f z tym ze trzeba by sie z nią bylo związac na całe zycie wyobrazasz sobie wystawic ją za rok na alegro za 100tys kupujący by przyjezdzali z młotkami i wybijali cene z głowy :mrgreen:

:lol: dokładnie... a co do auta, to ładna, chociaż jak już to wolałbym w niebieskim bez chromów.

Opublikowano
Witam.I ja dorzucę swoje trzy grosze.Mam 535iA,mój rekord w trasie(jechałem jak grzeczny chłopiec) 8l/100. Ostatnio trasa Konin-Łódź do Łodzi autostradą średnio 150 km/g,godzinne zwiedzanie Łodzi i powrót starą trasą średnio 100km/g,dolewka na stacji i wyszło 11,2 l/100km. Miasto to od 11l do 15l zależy jak leży,dodam,że u nas nie ma korków dłuższych niż trzyminutowe.
Opublikowano
łoooooooo to się temat rozwinął :cool2:
Move your head and your ass will follow.........................
Opublikowano
to czemu moja 530i w automacie pali 20 w mieście ? jak wy jeździcie? jakaś lekcja eco-drivingu ?
Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu ;)