Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Jestem tu nowy i mam kilka pytan:

Jakis czas temu zakupilem E46 318i, wszystko bylo super do czasu...

1. Pojawil sie dziwny metaliczny dzwiek przy wysokich obrotach, jakby metel uderzal o metal. Po podlaczeniu pod komputer nic nie wykazalo. Mechanik stwierdzil, ze to napinacz lancucha(przebieg 145tys), lub walek rozrzadu. Auto nie traci mocy i jezdzi nadal OK. Co to moze byc?

2. Kupilem felgi BBS'a 17" z oponami, ale z roznymi rozmiarami (2pary). Na przod poszly na niskim profilu, a na tyl z wiekszym ( fajnie wyglada, nieco pochylony do przodu). Po pewnym czasie zegary zaczely wariowac. Teraz licznik i ekonomizer nie dziala i swieca sie kontrolki. Takie same obiawy jak przy padnietym czujniku ABS w lewym tylnim kole. Znow komputer niz nie wykazal. Czy rozmiary kol moga miec wplyw na to?

3. Czasem jak autko postoi dzien lub dwa i zrobie krotka trase(kilka km), pod korkiem oleju pojawia sie bialy nalot, podobny do oleju przy uwalonej uszczelce pod glowica. Powinienem sie przejmowac?

4. Ostatnie, gdzie moge dokupic wmiare tanio orginalne radio CD? Poprzedni wlasciciel zmienil je na dosc fajnego Soniacza, ale mi wyglad nie pasuje.

Przepraszam za brak polskich znakow i ewentualne blendy, jestem dyslektykiem i staram sie jak moge.

Dziekuje za uwage

Edytowane przez skuty
Opublikowano

2. Napisz rozmiar tych opon dokładnie ale powinny koła być takie same żeby prędkości obrotów były te same bo inaczej czujniki świrują.

3. normalne bo wilgoc sie wytrąca i jest takie troche masełko pod korkiem.

4. allegro i tylko tam szukaj.

szukam
Opublikowano
Opony:

Przod: 205/30/R17

Tyl: 225/40/R17

Trochę za duża różnica - prawie 10% średnicy.

Rozumiem jak by ci trakcja ciągle świeciła ... ale prędkościomierz niedziałający ... tym bardziej, że brak błędów.

Jedyna rada sprawdzić na "równych" kołach.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano (edytowane)
Opony:

Przod: 205/30/R17

Tyl: 225/40/R17

Seryjne ogumienie dla E46 to:

195/65 /15 [316i , 318d]

205/55/16 [320i, 323i, 325i, 320d]

225/45/17 [330Ci]

225/45/18 [M3]

255/40/18 [M3]

http://img156.imageshack.us/img156/7053/2131ewa.jpg

W kolegi przypadku różnica średnic w stosunku do seryjnego ogumienia (patrz 195/65/15) wynosi:

dla opony 205/30/R17 -14,37% (tzn. jadąc z prędkością 100km/h u kolegi na zegarach ok. 85km/h)

dla opony 225/40/R17 -3.71% (tzn. jadąc z prędkością 100km/h u kolegi na zegarach ok. 96km/h)

Zastosowane opony raz że nie odpowiednie, dwa że przekłamują wskazania prędkościomierza, trzy że różne prędkości obrotowe kół powodują takie błędy których komputer nie wykryje, ewentualnie może mrugać kontrolka trakcji jak wspomniał kolega SIEKIERA_666.

Moja rada zmienić opony na odpowiednie i wszytko powinno wrócić do normy.

Edytowane przez MrTuner1986

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Na oryginalnych wszystko bylo spoko, po zamianie najpierw migala trakcja i abs, a potem zaczely wariowac zegary. Teraz juz ciagle swieca: trakcja, abs i reczny no i licznik i ekoomizer nie dziala. Obrotosciomierz, wskaznik temperatury i paliwa dziala. Chyba wymieie 2 opony i zobacze wtedy.
Opublikowano

Dzieki, w takim razie problem opon rozwiazany.

Jakies pomysly co do tego dziwnego dzwieku?

Dzisiaj rozmawialem z kolejnym mechanikiem. Jego opinia na sluch: napinacz lancucha lub walek rozrzadu! Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze przy przebiegu 145tys, pelna ksiazka servisowa, ktoras z tych rzeczy mogla by pasc.

No ale ja nie jestem mechanikiem..., tylko nie chce sie wpierniczyc w niepotrzebne koszta.

Opublikowano
Jeżeli Twój silnik to M43TUB19 to prawdopodobnie ten temat viewtopic.php?f=69&t=152013 wyjaśni Ci przyczynę dźwięków z silnika. Niestety wada fabryczna tego silnika. Pozdrawiam i obym się mylił.

Jutro bede wiedzial, autko stoi u mechanika. Dzis jak sie przejechal to postawil wlasnie na panewki, lub walek rozrzadu.

Odnosnie zegarow:

2 opony wymienione, czujnik wyczyszczony I wszystko dziala jak powinno.

Opublikowano

co do opon to ja mam przód 215/45/17 tył 225/45/17 i jest gitara :cool2:

a co do metalicznego dźwięku to zmień olej na lepszy, ja leje 10w60 Castrol Edge Sport full syntetyk przy przebiegu 290tyś. :D

http://img69.imageshack.us/img69/4769/dscf7685kopia.jpg

/// BORN ON THE RACETRACK TO LIVE ON THE STREET ///

Opublikowano
co do opon to ja mam przód 215/45/17 tył 225/45/17 i jest gitara :cool2:

:D

Szerokosc opon znaczenia nie ma, ja mialem 2 rozne wysokosci I dlatego czujniki wariowaly I nie dzialaly zegary. Po zmianie na ten sam profil, wsio jest OK

Opublikowano
tylko ze druga cyfra w oznaczeniach opon to jest procent z szerokosci.
Opublikowano

No I lipa. 2 mechanikow ogladalo I stwierdzili, iz dzwoni na dole silnika. Prawdopodobnie poprzedni wlasciciel jezdzil z mala iloscia oleju.

Zastanawiam sie co lepsze:

1. Rozebrac I wymieniac wszystko co niezbedne?

2. Kupic kompletny blok I tylko podmienic?

3. Wymienic silnik(moge kupic za ok 1500 z przebiegiem ok 160tys z auta po wypadku. Silnik nie dostal, rozwalony caly tyl, bo ktos zapomnial zachamowac)

Ktore rozwiazanie Waszym zdaniem jest lepsze?

Opublikowano

witam co do rozmiaru opon to miałem extra przygody w Mercedesie A-170 CDI :norty:

wpadłem w dziurę i pękła osnowa w oponie 195 / 50 r 15 z tyłu zrobił się guz więc udałem się do kumpla gumolepa po pomoc ,po kilku piwkach okazało się że zalega mu para eleganckich używek tyle że 195/60 r 15 pomyśleliśmy że z tyłu nie będą przeszkadzać a na następny dzień miałem pilny wyjazd założyłem je na tylną oś i zostawiłem auto na noc

z rana wsiadam odpalam podjezdzam pod dom wszystko ok mieszkam 400m od warsztatu i nie przekroczyłem 50km/h .

wyjeżdzam w trasę i po przejechaniu może 350 m zaczęło się :mad2: przekroczyłem 50km/h !!!! koszmar kontrola trakcji esp zwariowało nawet po wyłączeniu ESP po przekroczeniu 50 tki zaczęła się automatycznie włączać dławić silnik i wyhamowywać auto :duh: a klasa miała półautomat lipa straszna musiałem odłożyc wyjazd :mad2:

BMW E46 320i