Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

przeglądałem forum i nie moge znalezć więc pytam.

jak się sprawdza poziom oleju w automatycznej skrzyni biegów w e34 z 1991r.

to znaczy sprawa wygląda następująco na wyłączonym silniku wyciągam bagnet pomiarowy i jest stan o.k olej jest mjędzy tymi dwoma plastikowymi kulkami natomiast jak ją odpaliłem i wyciągnołem bagnet na włączonym silniku to bagnet był suchy jak wiur. jeśli ktoś wie to prosze o pomoc bo nie wiem czy ja wogule moge jezdzic czy najpierw lać olej żeby nie zajezdzić skrzyni.

Opublikowano
To normalne. Sprwdza się na rozgrzanym oleju. Właściwą temperaturę olej w skrzyniu uzyskuje po około 20 km. Dlatego też zimą nie należy forsować skrzyni na pierwszych kilometrach mimo, że temperatura silnika jest już właściwa. Pozdrawiam.
Opublikowano

o.k. :D olej sprawdzony jest stan w wzorowy. W sumie nie zauważyłem rużnicy między stanem na wyłączonym i zimnym silniku a rozgrzanej skrzyni i włączonym silniku. jest tylko rużnica jak skrzynia się nie rozgrzeje bo wtedy na włączonym silniku nie widać nawet kropli oleju na bagnecie.

jeszcze raz wielkie dzięki :D

Opublikowano

noto pewnie nie masz miarki wtedy sprawdza się w skrzyni odkręcając śrube. ale to lepiej zrobić w warsztacie.

ale itak lepiej sprawdz miarka u mnie jest jakieś 50 do 60 cm w prawo od bagnetu od oleju silnikowego. jest to taki czarny kapturek z wytłoczoną na wierzchu strzałką. jak masz coś takiego to napisz to powiem ci jak to się otwiera.

Opublikowano
noto pewnie nie masz miarki wtedy sprawdza się w skrzyni odkręcając śrube. ale to lepiej zrobić w warsztacie.

ale itak lepiej sprawdz miarka u mnie jest jakieś 50 do 60 cm w prawo od bagnetu od oleju silnikowego. jest to taki czarny kapturek z wytłoczoną na wierzchu strzałką. jak masz coś takiego to napisz to powiem ci jak to się otwiera.

No właśnie ja u siebie znalazłem właśnie taki czarny kapturek z wytłoczoną strzałką tylko za diabła nie wiem jak go wyciągnąć :oops:

Będę wdzięczny za pomoc :modlitwa:

Opublikowano

che che :D u Cerkaskiego w Sopocie tylko jeden mechanior potrafił to otworzyć :D

sprawa jest prosta strzałke ustawiasz na wprost siebie tak żeby wskazywała na ciebie następnie łapiesz prawąręką po bokach palcem wskazującym i kciukiem tak mniej więcej w połowie lub u dołu. ściskasz i ciągniesz palcami do siebie i jednocześnie w góre na pewno się uda.

Opublikowano
che che :D u Cerkaskiego w Sopocie tylko jeden mechanior potrafił to otworzyć :D

sprawa jest prosta strzałke ustawiasz na wprost siebie tak żeby wskazywała na ciebie następnie łapiesz prawąręką po bokach palcem wskazującym i kciukiem tak mniej więcej w połowie lub u dołu. ściskasz i ciągniesz palcami do siebie i jednocześnie w góre na pewno się uda.

Wielkie dzięki :modlitwa: w życiu bym na to nie wpadł bo kręciłem tą strzałką w koło i zastanawiałem się nad siłowym rozwiązaniem :oops:

a tak kolejna rzecz którą potrafię zrobić sam :mrgreen:

pozdrawiam