Skocz do zawartości

Łańcuch rozrządu N47

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem brakuje uszczelki - co jest podstawa.

Glupio byloby jakby cos cieklo i trzeba od nowa wyciagac polowe bebechow :norty:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

• Odpowiedzi 3,1 tys.
  • Wyświetleń 729,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ludziska, dzisiaj jestem po wstepnej diagnozie osluchowej w pewnym warsztacie: na 99% trze juz lancuszek, :( do tego dwu mas (sprzeglo) juz przy ruszaniu prawie za kazdym razem trzesie...:( ze wzgledu na pokasowane wiadomosci w skrzynce nie wiem do kogo sie odezwac, kto by byl z pewnego zrodla i mogl zaoferowac mi sprzedanie rozrzadu w dobrej cenie...moze kogos polecicie tutaj z forum badz jakies inne zrodlo ? Zalezy mi na najnowszej wersji rozrzadu no i pewnym zrodle : NIE WSPOMNE O DOBREJ CENIE :d BO TO WIADOMO.

--==A Miało być niezawodnym autem, przy którym nie za dużo się grzebać miało i rozrządu nie wymieniało==--

ale

ich schlafe jetzt ruhig weil ich eine neue Steuerkette habe

Opublikowano
Kilka stron wcześniej masz Gorika - zagadaj do niego.

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano
Kilka stron wcześniej masz Gorika - zagadaj do niego.

Zapytanie juz poszlo...Dzieki

--==A Miało być niezawodnym autem, przy którym nie za dużo się grzebać miało i rozrządu nie wymieniało==--

ale

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Podziel się później efektem poszukiwań dobrych cen.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

BMW F30 2013 316i

Opublikowano

Jesli chodzi o czesci to pytanie zadalem koledze z forum,Aso Torun,sklep w ktorym pracuje znajomy.

A jesli mowa o mechaniku to znajomy Pan mechanik z miasta(problem w tym ze nie robil nigdy rozrzadu w BMW i nie posiada np blokady rozrzadu), jest za to uczciwy no i wiedze tez posiada moze nie typowa BMW. Czekam na odp od niego czy podejmie sie wyzwania i zalatwi sobie odpowiedni sprzet.

Jesli nie, to niestety nie znam w okolicy u siebie nikogo, komu bym np. zaufal. Mozliwe ze jak juz bede postawiony pod sciana bede negocjowal z kolega z forum Gorik79-licze na jego wiedze i dobra opinie na forum: tylko to mi pozostaje :D Problem jest tego typu, ze bardzo mi zalezy na czasie, z pewnych powodow a terminy kazdy ma napiete jak jest dobry wiec wiadomo.

Juz nie mowie o kosztach, ktore teraz odgrywaja najwazniejsza role.

Rozrzad,sprzeglo,dwumas....NO CHYBA ZE USZY NAS DZISIAJ MYLILY I SZURALO COS INNEGO....CO NIE ZMIENIA FAKT ZE AUTO JUZ ZACZELO SZARPAC PRZY RUSZANIU, szczegolnie na rozgrzanym, wiec sprzeglo z dwumasa na 200% do wymiany.

Stresa mam jak bym dzisiaj byl jednym z maturzystow :D heheh

Ktos tutaj na forum pisal ze pewien mechanik(znajomy) wymienial mu rozrzad. Robil to 1 raz i nie ma az takiego problemu jak to mowia...ale kto to juz postu nie moge znalesc...chetnie bym popytal o szczegoly..

ale

Opublikowano
Jesli chodzi o czesci to pytanie zadalem koledze z forum,Aso Torun,sklep w ktorym pracuje znajomy.

A jesli mowa o mechaniku to znajomy Pan mechanik z miasta(problem w tym ze nie robil nigdy rozrzadu w BMW i nie posiada np blokady rozrzadu), jest za to uczciwy no i wiedze tez posiada moze nie typowa BMW. Czekam na odp od niego czy podejmie sie wyzwania i zalatwi sobie odpowiedni sprzet.

Jesli nie, to niestety nie znam w okolicy u siebie nikogo, komu bym np. zaufal. Mozliwe ze jak juz bede postawiony pod sciana bede negocjowal z kolega z forum Gorik79-licze na jego wiedze i dobra opinie na forum: tylko to mi pozostaje :D Problem jest tego typu, ze bardzo mi zalezy na czasie, z pewnych powodow a terminy kazdy ma napiete jak jest dobry wiec wiadomo.

Juz nie mowie o kosztach, ktore teraz odgrywaja najwazniejsza role.

Rozrzad,sprzeglo,dwumas....NO CHYBA ZE USZY NAS DZISIAJ MYLILY I SZURALO COS INNEGO....CO NIE ZMIENIA FAKT ZE AUTO JUZ ZACZELO SZARPAC PRZY RUSZANIU, szczegolnie na rozgrzanym, wiec sprzeglo z dwumasa na 200% do wymiany.

Stresa mam jak bym dzisiaj byl jednym z maturzystow :D heheh

Ktos tutaj na forum pisal ze pewien mechanik(znajomy) wymienial mu rozrzad. Robil to 1 raz i nie ma az takiego problemu jak to mowia...ale kto to juz postu nie moge znalesc...chetnie bym popytal o szczegoly..

poszło PW

Opublikowano
Znacie w Poznaniu lub jego okolicach jakiegoś mechanika/zakład, którego możecie polecić i który by wymienił rozrząd w N47 ?
Opublikowano

Dwa miesiące wstecz wpadło mi w ręce takie auto z urwanym łańcuchem zrobiłem remont wymienione zostały:

16 zaworów

7 dźwigienek zaworowych

podstawa wałków

wałki rozrządu

rozrząd (3 łańcuchy, 4 ślizgi, 2 napinacze).

Co do samego rozrządu to kupiony w ICars pudełko Swag a w środku IWIS z powycieranymi numerami oryginałów.

Samochód miał przejechane 247 tyś km cały rozrząd był Iwis-a poza jednym łańcuchem na którym nie było loga producenta nota bene on był zerwany.

Opublikowano
panowie chciałem sie dowiedzieć jakim momentem obrotowym należy dokręcać poszczególne śruby rozrządu w n47
Opublikowano
panowie chciałem sie dowiedzieć jakim momentem obrotowym należy dokręcać poszczególne śruby rozrządu w n47

Najważniejsza jest śruba pompy oleju, ją przykreć na klej, tylko dobrze odtłuść wpierw.

Ponadto, wszystki śruby od ślizgów też na klej, to najważniejsze!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Patrzyłeś w TIS?

http://workshop-manuals.com/bmw/3_series_e90/320d_n47_sal/2_repair_instructions/11__engine_(n47)/31__camshaft/5_ra__replacing_both_timing_chains_(m47)/

robisz to sam?

Opublikowano

Najważniejsza jest śruba pompy oleju, ją przykreć na klej, tylko dobrze odtłuść wpierw.

A jak sruby beda krecone bez kleju to ?

ale

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

http://workshop-manuals.com/bmw/3_series_e90/320d_n47_sal/2_repair_instructions/11__engine_(n47)/41__oil_pump_with_filter_and_drive/1_ra__removing_and_installing_or_replacing_oil_vacuum_pump_(n47_n47s)/

Tutaj nie piszą o kleju. Śruba ma lewy gwint więc pewnie sama się kontruje.

Opublikowano
Dawniej zakręcało się bez kleju i było oki ale dzięki niemu śpi się spokojniej.
Opublikowano

A jak sruby beda krecone bez kleju to ?

Lepiej, abys nie przekonał się na własnej skórze:)

Opublikowano
Czy w silniku 320D 135kW również występuje problem z łańcuchem rozrządu? Czy może coś poprawiono? Rozumiem, że objawem jest odgłos szurania wyciągniętego łańcucha?
Opublikowano
Czy w silniku 320D 135kW również występuje problem z łańcuchem rozrządu? Czy może coś poprawiono? Rozumiem, że objawem jest odgłos szurania wyciągniętego łańcucha?

tak ten problem nadal wystepuje co potwierdzam wlasnym doswiadczeniem E91 z 2011 roku :duh: :mad2:

icon4.png
Opublikowano

Owszem występuje szuranie. Jak dotąd jednak nie słyszałem o przypadku zerwania.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Ja też potwierdzam, że szuranie występuje.

Po wizycie w ASO w Gliwicach zakwalifikowali do wymiany rozrządu. Niezależny serwis m-auto w katowicach też zalecił wymianę. Teraz mam dylemat czy to robić? Wiadomo serwisy chcą zarobić, a na takiej wymianie to zarobią niemało. Miało być w porządku po 03-2011. Moja 318d jest z 05-2011. Przebieg dopiero 55 tys km.

Nie wiem co robić.

Opublikowano
Ja też potwierdzam, że szuranie występuje.

Po wizycie w ASO w Gliwicach zakwalifikowali do wymiany rozrządu. Niezależny serwis m-auto w katowicach też zalecił wymianę. Teraz mam dylemat czy to robić? Wiadomo serwisy chcą zarobić, a na takiej wymianie to zarobią niemało. Miało być w porządku po 03-2011. Moja 318d jest z 05-2011. Przebieg dopiero 55 tys km.

Nie wiem co robić.

Tak to brzmi.

http://www.youtube.com/watch?v=aorHjfU48gQ

Opublikowano
spróbuj na początek wymienić napinacz górnego łańcucha jest wkręcany z boku silnika nad dpfem,nowe napinacze są dłuższe o ok 6mm.ja wymieniłem w piątek cały komplet i jest cichutko, górny łańcuch był bardzo luzny
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
spróbuj na początek wymienić napinacz górnego łańcucha jest wkręcany z boku silnika nad dpfem,nowe napinacze są dłuższe o ok 6mm.ja wymieniłem w piątek cały komplet i jest cichutko, górny łańcuch był bardzo luzny

Jaki przebieg ?

Opublikowano
czy wymiana górnego napinacza ( wykręcenie go łańcuch jest luźny ) nie spowoduje przesunięć na rozrządzie , pytam bo mam ten sam silnik i chciał bym zacząć od tego , pozdrawiam