Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem ze swoim bmw zauważyłem kapiący olej na kolektor wylotowy.Na rozgrzanym silniku czuć zapach palonego oleju i zaczyna kopcić z rury wydechowej normalnie na biało.Co dziwne Stan oleju jest taki jaki był.I mam pytanie co to może byc czy to nie jest przypadkiem uszczelka pod głowica i czy dojadę 300 km tym autem ???
Opublikowano
możliwe że gumka na zawożę ci poszła , jakbyś się zaopatrzył w olej to byś dojechał jeśli naprawdę musisz , ostatnio rozbierałem silnik w którym olej ciekł po zaworze do komory spalania i upaliło połowę zaworu i latało to po silniku , ale niewiem ile on kilometrów przejechał a 300 to trochę sporo
Opublikowano
ja tylko widzialem jak olej byl na kolektorze wylotowym nie widzialem jak ciekl i nie powiem bo sam niewiem nie bede w blont w prowadzal dlatego pytam jaka jest cena naprawy np i czy dojade te 300 km bo ostatnio pojezdzilem czuc jak sie rozgrzeje silnik i wlonczy dmuchawe czuc ten smród palonego oleju ale na mierniku oleju jest stan taki jaki byl :( :( :( :( :( niewiem co mam robic bo musze pilnie jechac te 300 km ale czy dojade
Opublikowano
z tego co piszesz to wyciek nie jest tragiczny , weź olej ze sobą na pewno ale przed wyjazdem rozgrzej silnik i sprawdz czy niemasz piany na bagnecie lub poziom oleju się nie podniusł i czy jak otworzysz korek od chłodnicy czy płynu nie wywala
Opublikowano
Zobaczę napewno bo boje sie tylko zebym dojechal nia bo to warzne nic z nia sie nie dzialo przyszly wieksz emrozy - 23 i zaczelo sie wlasnie :( :( :( :(
Opublikowano

W tej temperaturze każde auto,a zwłaszcza na gaz kopci na biało.

Jeśli Twój silnik to M50,masz hydrauliczne popychacze i pewnie od nowości nikt nie otwierał dekla od zaworów.Jak tak to 3 uszczelki do dekla oraz (zwłaszcza) 15 szt uszczelek śrub dekla są zleżałe i nieszczelne,stamtąd kapie na kolektor oraz leje się po bloku.Łatwo to sprawdzić oglądając blok silnika,obserwując śruby nad kolektorem oraz zaglądając do dziur na świece.Jeśli w dziupli świecy jest olej to uszczelki są winne ;)

Opublikowano
W tej temperaturze każde auto,a zwłaszcza na gaz kopci na biało.

Jeśli Twój silnik to M50,masz hydrauliczne popychacze i pewnie od nowości nikt nie otwierał dekla od zaworów.Jak tak to 3 uszczelki do dekla oraz (zwłaszcza) 15 szt uszczelek śrub dekla są zleżałe i nieszczelne,stamtąd kapie na kolektor oraz leje się po bloku.Łatwo to sprawdzić oglądając blok silnika,obserwując śruby nad kolektorem oraz zaglądając do dziur na świece.Jeśli w dziupli świecy jest olej to uszczelki są winne ;)

Jezeli jets tak jak mowisz to czy jest to powarzne czy dojade te 300 km i jaki jest koszt naprawy.Ja nie mam u siebie gazu mam czysta benzynke

Opublikowano
koszty zależą od przyczyny wycieku , jeśli to gumki zaworowe to gumki masz po około 3zł dla m50 3 uszczelki pod pokrywę około 120zł i gumki pod śruby pokrywy chyba też po 3 zł a jeśli to uszczelka pod głowicą to dolicz jeszcze 400zł
Opublikowano
koszty zależą od przyczyny wycieku , jeśli to gumki zaworowe to gumki masz po około 3zł dla m50 3 uszczelki pod pokrywę około 120zł i gumki pod śruby pokrywy chyba też po 3 zł a jeśli to uszczelka pod głowicą to dolicz jeszcze 400zł

Właśnie przedwczoraj odebrałem przesyłkę - komplet uszczelek do dekla i śrub - z przesyłką zapłaciłem 150zł.Kupowałem przez Allegro od Qservice,okazało się że uszczelka(78zł) jest f-my Reinz (stara,dobra firma), gumki po 3,70zł/szt

@adrian18

Ale jak kopci? Musisz powąchać czy to para wodna,olej kopci na błękitno i śmierdzi okrutnie.

Jeśli nie śmierdzi palonym olejem z wydechu spokojnie możesz jechać.

Opublikowano
Bratu pare dni temu zrobilo sie cos podobnego-olej bryzgal spod uszczelki dekla na kolektor wydechowy.Uszczelka byla swieza,bo zmieniana rok temu.Przyczyna byla zamarznieta odma.Mozesz sprawdzic czy na koncu weza(przy wejsciu do gumy przeplywki )nie masz lodu.Chyba ze trzymasz samochod w cieplym garazu,wtedy ta opcja raczej odpada.
Opublikowano
Jak bede mial czas to sprawdze wszystko co mowiliscie.Mozeliwe ze zamarzlo bo auto stoi pod chmurami :( :( :( :( jutro wszysko sprawdze mam nadzieje ze nic powarznego bo naprawde musze jechac te 300 km w sobote bo musze jechac po corke i swoja kobiete :( :( :( :( a boje sie zeby mi nie walna na drodze
Opublikowano
jak z wydechu nie będzie śmierdziało to jedź spokojnie

Okej zaufam i zrobie tak jak mwoisz jak nie bedzie smierdzialo z wydechu to pojade ;p;p :) :) :) :)

Opublikowano
no panowie sprawdzalem to nie smierdzi z wydechu palonym olejem.Jak sprawdzałem dzisiaj stan oleju to olej wywala przez odtwor gdzie jest miernik;p
Opublikowano
to masz walniętą uszczelkę pod głowicą

szybka diagnoza ale czy trafna ?

Do autora tematu obejrzyj /udrożnij rurkę odpowietrzającą od pokrywy zaworów do gumy przepustnicy ,biała maż która tam się zbiera zamarzła i ciśnienie ze skrzyni korbowej wysadza bagnet.