Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wiem już że to łożysko, jedno z tylnych kół strasznie rusza się na boki, przy okazji podczas jazdy odgłosy są takie jakby "mielenie", mozna wymienić samo łozysko czy tylko całość? w jakich cenach jest łożysko, a w jakich łożysko z piastą? no i czy da radę odkręcić samemu ta wielokątna śrubę? a jak da to jak skomplikowana jest wymiana?
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
no i czy da radę odkręcić samemu ta wielokątna śrubę? a jak da to jak skomplikowana jest wymiana?

Shrek zawsze da radę... :8)

Komplikacja jest taka jak podczas operacji serca przez Ministra Relige... :mrgreen:

Jeśli czujesz się "Religą" w wymianie piast to będzie to dla Ciebie bułka z masełkiem...

Czego oczekujesz ??? :jawdrop:

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
Można odkręcić, ale trzeba mieć specjalny klucz, zresztą nie tylko do tej śruby później tez będą potrzebne rożne specjalistyczne wyginane przedłużki jak je posiadasz to dasz sobie rady. Na koniec jeszcze nabicie łożyska na piastę.
Opublikowano
no i czy da radę odkręcić samemu ta wielokątna śrubę? a jak da to jak skomplikowana jest wymiana?

rudesmen jesli nigdy tego nie robiłeś :naughty: to polecam Ci szybciorem jechac do najbliższego mechanika- Duzo nie zaplacisz za wymiane 20-50 zl

a jezdząc na rozwalonym lozysku :nienie: mozesz mieć wieksze wydatki :duh:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
będą potrzebne rożne specjalistyczne wyginane przedłużki jak je posiadasz to dasz sobie rady

no i o to mi chodziło, no i jeszcze ile powinno kosztować jedno łożysko?

BTW w tamtym miesiącu zrobiłem ok 50km i w tym będzie podbnie :mrgreen:

no i jeszcze gadanie że jak nigdy tego nie robiłeś to nie zrobisz, to jak mam sie nauczyć skoro pierwszego razu nie może być? trzeba próbować

wiecie może gdzie można kupić klucz nasadowy 40mm albo 39mm :?: chcę sam wymienić to łożysko bo jeden koles mówi 30zł - od poniedziałku nie odbiera tel. :), następny mówi 250zł (oczywiście po uprzednim spojrzeniu na to czym przyjechałem) :D, a trzeci chce 150zł

Opublikowano

Rudesmen:

no i jeszcze gadanie że jak nigdy tego nie robiłeś to nie zrobisz, to jak mam sie nauczyć skoro pierwszego razu nie może być? trzeba próbować

moze to zabrzmi głupio, ale jakbyś tą robotę udokumentować (fotki) i później opisać to i innym by się przydało, ja tez nieukrywając jestem ciekaw jak to zrobić, ale wolałbym sie nie dowiadywac na swoim-sorry za szczerość, ale może później podzielisz się poprostu doświadczeniami?:)

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano

jak mi pomozecie z wybraniem klucza to napewno napiszę co i jak

w między czasie znalazłem sklep

http://www.pamula.pl/pokaz_produkt.php?idprod=413

z dwunastokątnymi nasadkami tylko, że na realoem

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DD21&mospid=47537&btnr=33_0783&hg=33&fg=40

rozmiar jest podany M27x1,5 i nie wiem ile to jest mm? ewentualnie zmierzę tą nakrętkę linijka tylko nie wiem czy mierzyć od "najwyższego" miejsca na ząbku do "najwyzszego" miejsca na ząbku czy odkąd do kąd?

Opublikowano

rudesmen:

rozmiar jest podany M27x1,5 i nie wiem ile to jest mm? ewentualnie zmierzę tą nakrętkę linijka tylko nie wiem czy mierzyć od "najwyższego" miejsca na ząbku do "najwyzszego" miejsca na ząbku czy odkąd do kąd?

przyglągałem sie bliżej tej części (w wiekszym powiększeniu) u siebie w TIS-ie i wydaje mi się, ze ten rozmiar, wymiar moze dotyczyć gwint M-metryczny, 27 ilość zwojów, 1,5 mm odstepu lub wysokości gwintu..ale kurka wodna dawno juz nie miałem do vczynienia z gwintami i nie pamietam oznaczeń, trzeba by poszukac w necie?

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano
jednak pojechałem do tego co wołał 150zł, 3 mechaników "męczyło" sie z tym 1,5h, przyglądając się im doszedłem do wniosku ze sam tego bym nie zrobił, a po odkręceniu część (kulki i blaszka je trzymająca) poprostu wypadły na ziemię :duh:, przy okazji okazało się ze jedno tyle łożysko było już wymieniane
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Czy mozliwe jest zeby poszlo lozysko w przednim kole w E39 przebieg 120000km, czy raczej przebieg byl na te kolo taki :?: :twisted:
Opublikowano
Czy mozliwe jest zeby poszlo lozysko w przednim kole w E39 przebieg 120000km, czy raczej przebieg byl na te kolo taki :?: :twisted:

Witam!

Może wczesniej koło gdzieś oberwało choć różnie to bywa,powinno spokojnie wytrzymać 200 tys km i więcej.

Pozdro!!!!!

Opublikowano

mozliwe, mi poszło po 135 przy czym wyłapałem, ze poszło, bo mam wrazliwe ucho na wszelkie niepokojące szmery. W serwisie powiedziano mi, ze te lozyska czesto padaja po 100-150 kkm

pozdrawiam

t.

Opublikowano
dzieki ze mnie troche uspokoiliscie, bo mam ksiazke serwisowa auto z niemiec i zaczalem juz cos podejrzewac :P, a kto sie orientuje jak wyglada sprawa z czytaniem przebiegu z kluczyka(ostatni przeglad) w serwisie bmw kto wie ile taka przyjemnosc kosztuje??