Skocz do zawartości

Problem ze skrzynia biegów...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem ze skrzynia :( wczoraj w nocy jechalem autem i nagle przestaly wchodzic biegi, czasem wchodzily, ale bardzo ciężko... Dzisiaj rozgrzalem silnik i probowalem wrzucić jakiś bieg, zero efektu. Wylączylem silnik i biegi zaczely wchodzić bez problemu... wlączylem na wylączonym silniku 2 bieg, wlączylem samochod na sprzęgle i jedzie bez problemu, po chwili ciężko, ale zaczęly wchodzić wszystkie biegi ... Czy cos padlo w skrzyni ? Czy może to wina olej w niej ?
Burn Ur rubber not Ur soul :)
Opublikowano
Najpierw bym sprawdził i wymienił olej.
Opublikowano
  • Autor
Wlaśnie tak dzisiaj zrobię, bo wydaje mi się, że to może być gówna przyczyna... Dam znać jak efekty wymiany.
Opublikowano
  • Autor

Olej w skrzyni zmieniony na Atf 320 Mobila. Po przejechaniu ok 50km, biegi dalej nie wchodzą na wlaczonym silniku :(

Trzeba wylączyć silnik wtedy skrzynia chodzi bez zarzutu. Biegi wchodzą jedynie podczas jazdy na lekkim gazie. Samochód z wciśnięty sprzęglem i wlaczonym biegiem jedzie do przodu powoli (jak automat, ale to manual), dopiero lekko wcisnięty hamulec zatrzymuje calkowicie auto. Czy ktoś wie co to może być ?

Przy skrzyni z lewej strony znalazlem cos w rodzaju odpowitrznika ? Pojemniczek w ksztalcie fiolki zakończony czymś w rodzaju glówki takiej jak przy odpowietrzniku hamulca.

Opublikowano
Kolego sprzegło masz słabe, albo zapowietrzone o ile jest sterowane siłownikiem (może być też słaby ten siłownik)
Opublikowano
  • Autor

hmm.... zapowietrzone ? zauważylem również, że od strony kolektora, a dokladnie pod nim jest niezaślepiona dziura ok 4-5 cm średnicy chyba w skrzyni biegów i widać przez nią chyba kolo zamachowe chyba...

Jak odpowietrzyć sprzeglo najlepeiej ? może to to...

Dzięki za pomoc kolego :)

Opublikowano
  • Autor

hmm.... zapowietrzone ? zauważylem również, że od strony kolektora, a dokladnie pod nim jest niezaślepiona dziura ok 4-5 cm średnicy chyba w skrzyni biegów i widać przez nią chyba kolo zamachowe chyba...

Jak odpowietrzyć sprzeglo najlepeiej ? może to to...

Dzięki za pomoc kolego :)

Opublikowano

Albo wykręcasz siłownik ze skrzyni i trzymasz go w rękach tak, aby przewód doprowadzający płyn do siłownika był u góry i wciskając oraz popuszczając trzpień siłownika powoli, wypychasz powietrze z układu do zbiorniczka zasysając płyn. Gdy trzpień zacznie stawiać opór to można już siłownik przykręcić do skrzyni.

Albo bez wykręcania siłownika ze skrzyni przy pomocy strzykawki z zawartością płynu hamulcowego, wciskasz go poprzez odpowietrznik na siłowniku, również wypychając powietrze z układu do zbiorniczka z płynem i zastępując go samym płynem ze strzykawki.

Opublikowano
  • Autor
Już trochę poczytalem w necie jak to zrobić, ale dzięki za info :) Może jutro mi się to uda... wtedy napisze czy to rzeczywiście tylko zapowietrzenie... Oby nie trzeba bylo wyjmować skrzyni...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Zmienilem olej to samo, odpowietrzylem skrzynie i dalej to samo. Biorę się zaraz wyjęcie skrzyni do konca. Jak juz znajdę to ustrojstwo to muszę szybko dzialać, bo w sobote Ułęż czeka :) Dam znac oczywiscie jak jakabyla u mnie przyczyna :)
Opublikowano
  • Autor
Niestey jakiś "inteligent" przykręcil skrzynie ampulami, które sa mocno zjechane w środku i nie da sie ich odkręcić :( Czekam mnie wyjęcie silnika prawdopodobnie :( Jeszcze wyczytalem, że ktoś przy podobnych objawach wymienil wysprzeglik na nowy i wszystko wrocilo do normy... jutro kupie wysprzęglik, zamontuje, odpowietrze i mam nadziję, chociaz pewnie zludną, że wszystko wróci do normy :)
Opublikowano

w ampula możesz nabić na siłę torxa w dziurę i wtedy uda się odkręcić większość śrub, poza tą cholerną na samej górze, o ile została wkręcona (większość tego na szczęście nie robi)

zaopatrz się w kilka ampuli na 1/2cala i działaj

ps wykręć wysprzęglik i zobacz czy wogóle działa, jeśli tak to niestety sprzęglo skończyło żywot

Opublikowano
kolego jeżeli sprzęgło ciągnie kiedy wbijesz bieg i odpalisz auto to stawiałbym na wysprzęglik.A powiedz czy przed tym zdarzeniem sprzęgło dobrze się kleiło czy ślizgało?
Opublikowano
  • Autor
Wymienilem pompke sprzegla na nową, to samo. Później kupilem na szrocie wysprzeglik, bo zamkęli już sklep kolo mnie, a dalej mi się nie chcialo jechać i dalej to samo :( no może troszeczkę lepiej, ze wskazaniem na troszeczkę :) Jutro pojadę kupic nowy wysprzęglik, jeżeli to nie jest to wtedy w weekend wyjmuje skrzynie i sprobuje tam poszukac przyczyny :)
Opublikowano
  • Autor
w ampula możesz nabić na siłę torxa w dziurę i wtedy uda się odkręcić większość śrub, poza tą cholerną na samej górze, o ile została wkręcona (większość tego na szczęście nie robi)

zaopatrz się w kilka ampuli na 1/2cala i działaj

ps wykręć wysprzęglik i zobacz czy wogóle działa, jeśli tak to niestety sprzęglo skończyło żywot

Dzięki za radę napewno się przyda w weekend, bo do tego czasu bez podnosnika elektrycznego tego nie ruszę :) Górna naszczęście ktoś pominął :D

Opublikowano
powodzenia, czekamy na rezultat walki :)

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg

Opublikowano
  • Autor
Troche jeszcze podlubalem (wyjalem wysprzęglik, poruszalem nim i odpowietrzylem, później zalozylem z powrotem) i przez chwile ok 30 sek do minuty bylo ok. Biegi wchodzily na wlaczonym silniku i wcisniety sprzegle :) Samochód nie jechal do przodu na biegu kiedy sprzeglo bylo wcisnięte, a kiedy nie bylo normalnie jechal. Chyba jednak nowy wysprzeglik, jutro go kupię :) Pedal przez chwilę bardzo cięzko i dobrze pracowal, pozniej stal sie bardziej miękki i biegi przestaly wchodzić :(
Opublikowano
  • Autor
Probowalem odpowietrzyc wysprzeglik i dalej nie da rady wbic biegu na wlaczonym silniku :( Wydaje mi się, że został odpowietrzony dobrze, dosyć cięzko chodzi. Jeszcze ma przyjść kolega mechanik zobaczyć i odpowietrzyć, ale chyba będzie jednak sprzęgło :(
Opublikowano

stary prawdopodobnie ma wysprzęglik do wymiany . nie ściągaj skrzyni bo to troche roboty jednak jest ...

sprzęgło chodzi twardo czy miękko???

Staram się pisać posty takie jakie sam chciał bym otrzymać.
Opublikowano
  • Autor

Wysprzęglik założyłem nowy i dalej to samo :( Teraz to już podejrzewam sprzęgło, bo zaczyna się ślizgać... (po ostrym dodaniu gazu rosną obroty, a predkość nie za bardzo).

Pedał chodzi według mnie dobrze... W weekend jak kumpel użyczy podnośnika wyjmę skrzynie i wtedy zdiagnozuje usterkę na 100%.

Obecnie po wymianie wysprzęglika biegi wchodzą troszkę lepiej...(oczywiście tylko podczas jazdy) Problem pojawia się przy redukcjach, bo wtedy trzeba mocno wyhamować auto i dopiero można zredukować bieg, bez wyhamowania nie wchodzi lub zgrzyta skrzynia...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Redukuj z miedzygazem... :mrgreen:
Opublikowano
Wysprzęglik założyłem nowy i dalej to samo :( Teraz to już podejrzewam sprzęgło, bo zaczyna się ślizgać... (po ostrym dodaniu gazu rosną obroty, a predkość nie za bardzo).

Nie chyba tylko na pewno.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Zabierałem się za wyjęcie skrzyni i .... zauważyłem, że jedna z łap (przy poduszce skrzyni) przy skrzyni ma ułamany jeden bolec. Czy jest taka możliwość, że przez to nie wchodzą biegi na włączonym silniku ?
Opublikowano
Jest też taka możliwość. Musisz wjechać na kanał i z kimś zaobserwować co się dzieje ze skrzynią jak wbijasz bieg.
Opublikowano
  • Autor
Miałem podniesiony przód samochodu na kobyłkach na ok 50 cm, dokręciłem wszystko odpaliłem auto, wcisnąłem sprzęgło i o dziwo biegi wchodziły... Jak opuściłem auto i wyjechałem z garażu znowu biegi nie wchodziły na włączonym silniku... Strasznie dziwna usterka :(