Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy dziś rano wystąpił problem z odpaleniem mojej e46 320d 150 KM . Dodam ,że od pewnego czasu ponieżej temp 5 stopni Bunia długo kręciła ale w końcu odpaliła , dziś po mroźnej nocy nie dała rady .... Rozrusznik kręci nawet dość intensywnie jednak nie daje rady odpalić , w pewnym momencie nawet wydaje się ,że już odpala ale jednak kończy się na niepowodzeniu ! Bardzo proszę o pomoc i podanie możliwych przyczyny ( dodam że pompe paliwa słychać przy zapłonie więc wina musi leżeć po stronie czegoś innego ) . Przy ciepłym silniku pali na dotyk .... Szczerze mówiąc to stawiam na świece żarowe bądź na sterownik jednak nie mam pewności ...
Opublikowano

Ja mam to samo :) świece juz kupiłem nowe, na tygodniu wymiana jak tylko przyjdą uszczelki pod kolektor i się wtedy okaże czy to nie był przekaznik :D

Innej opcji nie widzę ?! ????

Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami;]
Opublikowano
Ja mam to samo :) świece juz kupiłem nowe, na tygodniu wymiana jak tylko przyjdą uszczelki pod kolektor i się wtedy okaże czy to nie był przekaznik :D

Innej opcji nie widzę ?! ????

Kolego jeszcze ludzie piszą ,że filtr paliwa może być zapchany parafiną ...

Opublikowano
co ma przebieg filtra do stanu filtra ? mozna zrobić 100km na paliwie chrzczonym albo jakimś syfie zatankowanym i jest filtr do wymiany wiec twoja argumentacja że filtr ma dopiero 10k tyś jest śmieszna.
szukam
Opublikowano

W pierwszej kolejnosci stawiałbym na świece. Moja paliła regularnie ale od dwoch dni u mnie było 10 stopni mrozu i zaczeła kuleć. Na szczęście świece miałem kupione juz wcześniej i wczoraj wymieniłem.

Jest z tym troche zabawy bo trzeba odkrecać kolektor i tą półke na filtr pyłkowy. Uszczelki spod kolektora sa gumowe i były w dobrym stanie wiec nie ruszałem. Okazało sie ze grzała tylko jedna świeca.

Jak ktoś ma jakies pytania czy obawy to chętnie pomoge, póki jestem na świeżo z tematem.

Opublikowano

"Turbooo", napisałeś, że w pewnym momencie zdaje Ci się, że odpala, zobacz proszę na mój problem, "http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=176483". może coś takiego występuje? Mi też na ciepłym paliła dobrze. Świece mam wymienione. Jutro przeczyszczę filtr paliwa i dam znać czy pomogło.

Jeżeli masz objaw taki jak u mnie to raczej nie świece.

Opublikowano
co ma przebieg filtra do stanu filtra ? mozna zrobić 100km na paliwie chrzczonym albo jakimś syfie zatankowanym i jest filtr do wymiany wiec twoja argumentacja że filtr ma dopiero 10k tyś jest śmieszna.

Zwłaszcz, że jest już zimno i jak paliwo kiepskiej jakości to parafina ładnie oblepia wkład filtra.

Opublikowano

Możesz mieć przepalone wszystkie świece i w niewielki mróz auto odpali, ale ostatnio jest szczególnie zimno.

Świece wymień i będzie dobrze, zresztą mogłeś je sprawdzić przez komputer w komorze silnika o czym jest pełno w necie :)

Albo spr w innpa w twoim motorze szczegółowo jest opisane która konkretnie świeca padła

Opublikowano

A auto garażujesz ?

Ostro rozrusznik meczysz mi przy -19 w górach nie chcial odpalic musialemostro pedalgazu wciskać:), jak mialem ujarane swiece,

Opublikowano
... mi przy -19 w górach nie chcial odpalic musialemostro pedalgazu wciskać:), jak mialem ujarane swiece...

...że tak zapytam z ciekawości ... po co przy zapalaniu wciskasz gaz ???? coś daje ????

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

Zrobilem dzisiaj test INPA i probram nie wykazał żadnych błędów a samochód nadal ma problemy z paleniem !!!

Zakupiłem już nowe świece NGK i teraz się zastanawiam czy opłaca się je wymienić czy lepiej oddać i szukać problemu w innm miejscu ??

Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami;]
Opublikowano

ja mam to samo kolego!!!INPA 0 błędów...nie zawsze Ci pokaże!!!dzis wieczorkiem dostaję się do świec srawdzam je (i obstawiam iż na 99% mam padnięte conajmniej 3, bo 4 to mało prawdopodobne).

dam znaka po weekendzie najwyzej co i jak:-)

Opublikowano

No - nie skąpic na mechanika jeśli jest ryzyko rozje.... czegoś.

Jakoś w beemkach mają tendencję do zapiekania się świece, nie wiedzieć czemu. Wymieniałem w tym roku i mechanik się pół dnia z nimi bawił.

Za to potem ładnie na pastę i odpowiedni momencik wkręcił.

Co jeszcze warto sprawdzić - w kompie Ci pokaże jak świece padnięte - przynajmniej DIS.

Pokaże Cie też sterownik - głównie jak błąd wszystkich świec.

Nie pokaże bezpiecznika 104 chyba?

Ale warto jeszcze sprawdzić akumulator (u mnie przy mrozach obroty skakały jak był za słaby - wymiana rozwiązała problem), termostaty oba, czujnik temp silnika, cieczy i przepływomierz. Generalnie się warto podłączyć pod kompa.

Opublikowano
no nic nie daje, przeciez to nie maluch ze ssaniem :D

No wyobraż sobie ze bez tego bym wtedy auta nie odpalił 3 razy kreciłem i nie chcial zagadac a po nacisnienicu gazu wkońcu zapalił.

NIe wiem czemu ale tylko tak przez tydzień mrozów mogło auto odpalić wiec NIe oceniaj pochopnie wypowiedzi

Jakoś w beemkach mają tendencję do zapiekania się świece, nie wiedzieć czemu. Wymieniałem w tym roku i mechanik się pół dnia z nimi bawił.

Za to potem ładnie na pastę i odpowiedni momencik wkręcił.

Co jeszcze warto sprawdzić - w kompie Ci pokaże jak świece padnięte - przynajmniej DIS.

Pokaże Cie też sterownik - głównie jak błąd wszystkich świec.

To samo sprawdzisz w inpie, A jezeli chodzi o wymiane swiec, jezeli na zimnym motorze sie wymienia to sie ukrecaja,

Ja wymienialem miesiąc temu, wymiana bez problemu

No to roboty sobie narobiles albo zostaw ją w spokoju i tak jezdzij,a trzy pozostale jak Ci poszlo???

Popieram :) Planowanie glowicy jest Droga zabawa, a swiece i tak sa tylko wspomagaczem zapłonu

Opublikowano
Koledzy u mnie samochód już stoi na placu ! Dziś rano chciałem sprawdzić czy odpali mi po naprawie no i ku mojej radości auto załapało na dotyk przy -19 stopniach ! Winne były 3 świece które nie grzały a przy okazji wymieniliśmy filtr paliwa i wczyściliśmy EGR :) POLECAM TĄ OSTATNIĄ CZYNNOŚĆ !!!