Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich, mam problem z chłodzeniem mianowicie w silniku m50 2.0 24v jak jest zimny szybko nabiera temperatury az do czerwonego pola ( brak ogrzewania kabiny ) . dolny wąż od chłodnicy zimny, górny ciepły i spuchnięty ( raczej wody w nim nie ma tylko gorąca para. po jakimsc czase juz pray silnika termeratura czasami nieznacznie spada i pojawia sie ogrzewanie kabiny.

na co stawiacie termostat ? czy pompa wody ? czego uszkodzenie są takie objawy ? termostat wymieniany 2 lata temu pompa wody 8 lat.

dodam ze dzien szybciej dawałem mu obroty na maxa na rozgrzanym silniku ( popsułem coś ? )

Opublikowano

Sprawdz poziom plynu w chlodnicy na zimnym silniku.

Stawiam na za maly poziom i zapowietrzony uklad chlodzenia.

Opublikowano
kolego jak ja miałem dolny wąż zimny to u mnie winą był termostat ( tylko że u mnie jak odkręciłem korek od zbiorniczka wyrównawczego to płyn się podnosił i wylewał , tem. była równo w pionie )
http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano
poziom jest odpowiedni, odpowietrzałem to z odpowietrznika idzie tylko para a ze zbiorniczka przy 2000 obr wywala płyn przy odkręconym

"Pupa" tam visco, żeby zimą silnik zagotowć nawet bez wiskozy w to trzeba ostro pałować albo pełnym ogniem z 10 km pierdyknąć. W twojej odpowiedzi jest rozwiazanie: z odpowietrznika para idzie, a para to co ogrzane powietrze, mowie zapowietrzony, przerabialem to w swojej betce, latem starczyło 5,5 km i zagotowany. Fachowiec też wisko, zmienilem, nawet wiatrak elektryczny z przodu zapodalem i co jak sie gotowal tak sie gotował.

Zobacz jeszcze termostat.

No i jeszcze może uszczelka pod głownią ale to troche za mało objawów.

Ja bym jeszcze raz pożądnie odparował układ, przepis na forum jest idealny viewtopic.php?f=71&t=101732 , jesli wszystko zrobisz jak piszą to będzie git.

Opublikowano
Aha i jeszcze jedno, jak pompa poleci to najczęściej rozpada się także na łożyskach czemu towarzyszy także zerwanie paska napędu pompy i wspomagania i ewentualnie klimy itd... Często ale może nie zawsze...
Opublikowano

to tak się dzieje jak puści uszczelniacz na pompie, wtedy płyn się leje w łożysko i wypłukuje smar, wtedy pompa staje dęba, z tym że wcześniej widać wyciek spod pompy

mógł się wirnik oberwać, częsty problem gdy jest plastikowy

ale najpierw odpowietrz dobrze tak jak koledzy radzą, i nie gotuj jej bo pewnie już głowice szlag trafił

Opublikowano
Pompa lub Uszczelka pod głowicą. Skoro szybko się grzeje i ma dużo pary .
Opublikowano

dokladnie, pompa + zapowietrzony uklad miales, nie dosc, ze plyn stal bo nie bylo obiegu to jeszcze powietrze miales w ukladzie, bo uciekalo az milo z odpowietrznika jak sie zagotował.

jak go tak doprowadzales do czerwonego pola bezkarnie to modl sie zeby uszczelka pod glowica, lub sama glowica nie poszla.