Skocz do zawartości

320d niedogrzany silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wrzuciłem test 7.0 i pojeżdziłem dzisiaj po mieście ok 50km, temp. na zewnątrz-11st. , chciałem sprawdzic jak autko trzyma temp. przy mrozie .

srednio temp była podczas jazdy ok 85-86 st na światłach temp spadała do ok 83 st

po powrocie sprawdziłem dolny wąż chłodnicy i był lekko ciepły czyli wygląda że główny termostat ok

pytanko czy nasze dyzie w zimie nie dogrzewają się :?:

• Odpowiedzi 61
  • Wyświetleń 3,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor
no moze byc ze tak. Bo sprawdzilem dwa termostaty i byly dobre, Nie bede nic grzebal przy takich mrozach :D hmmm
Opublikowano
Ja w zeszłym roku miałem podobny problem ze skaczącą temperaturą. Wymieniłem główny termostat i po problemie, szybko się nagrzewa i trzyma 90*, nie zależnie od tego czy stoję w korku czy jadę. Mam nadzieję, że to tylko ta drobnostka :lol:
Opublikowano
Wszyscy ci którzy piszą, że slilnik M47 ma dwa termostaty mają racje. Po zdemontowaniu tego od EGR, mozna było przez niego dmuchać bez oporu co nie jest możliwe w nowym termostacie. Dziękuje za podpowiedź w postach i pozdrawiam. Moja bejca jest już cieplutka :cool2:

Edytowane przez kontibox

Opublikowano
:cool2:
Opublikowano
  • Autor
jezeli tu sie ktokolwiek cos zna prosze o pomoc. Jezeli dwa termostaty sa ok to czemu niedogrzewa silnika? ogrzewanie letnie w srodku. Obieg webasta ma cos wspolnego z niedogrzewaniem?n
Opublikowano
witam

jakiej firmy termostat polecacie :?:

EGR-BEHR (ok.100 zl), glowny FEBI (155 zl).

Opublikowano
witam

jakiej firmy termostat polecacie :?:

EGR-BEHR (ok.100 zl), glowny FEBI (155 zl).

dzięli :cool2:

Opublikowano
Ori !!! Przecież to groszowe sprawy

a jaka cena ori :?:

nie pamietam dokladnie ale cos okolo 160-180 za główny i 130 za egr na ostrobramskiej kupowałem

ps mi teraz tez pokazuje na tescie 7 86 st

pozdrawiam

Opublikowano
Ori !!! Przecież to groszowe sprawy

a jaka cena ori :?:

nie pamietam dokladnie ale cos okolo 160-180 za główny i 130 za egr na ostrobramskiej kupowałem

ps mi teraz tez pokazuje na tescie 7 86 st

pozdrawiam

witam

ostatnio studiowałem tematy termostatów i wygląda na to że ta niska temp. silnika spowodowana uszkodzeniem termoststu egr

co prawda te 86 st auto osiąga przy -16 na zewnątrz po ok 8km jazdy

Opublikowano

wlasnie i ja mialem zagladac wczoraj to tego termostatu ale bylo troche za zimno w garazu i odbilem od tematu, pamietam ze w tamtym roku bylo tak jak potrzeba 88-92 a w tym tylko 86, czasami wskoczy na 87 ale za chwile spada na 86, mnie tez sie wydaje ze to troche za malo

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
bolo roznie to bywa, ale egr jest szybciej i latwiej sprawdzić niz glowny ( ok. 2h roboty) sprawdzilem oba ale sprobuje wymienic glowny, moze to cos da ale dalej mysle ze to nie w tym bedzie tkwił problem.
Opublikowano
  • Autor
panowie dzisiaj wziolem przyczepke z ladunkiem, na wolnych obrotach i zaladowana przyczepka na niskich biegach dala 90st. jednak odrazu spadala temperatura, czyli problem wyglada na to ze nie potrafi utrzymac temp 90st i ciezko dojsc . Wyglada na to ze to termostat egr jednakze sprawdzalem go przedmuchujac i jest szczelny hmmmm??
Opublikowano
Panowie, czy przy uszkodzonym termostacie egr-u autko moze palic do 2 ltr wiecej ( oczywiscie przy obecnych mrozach) ??
Opublikowano

witam

z zasady niedogrzany dyzio więcej pali- czyli może

Opublikowano
z zasady w zime pali z litr dwa wiecej :D
szukam
Opublikowano
  • Autor
kupilem egr orginalny 140 zl z wysylka, jak go wymienic ?
Opublikowano
zdjąć plastikowa obudowe silnika, odkręcić dwie śrubki i wyjąć zawleczkę. Wsadzić nowy, założyć obudowe. Roboty na 5 minut. Płynu nie ucieknie, może z kieliszek sie wyleje ale z tego co kojarze to nawet nic nie leci.
szukam
Opublikowano
dzis bylem u mechanika ktory robi w niemmczech w bmw servisie. ja mam uwalony termostat glowny, bo ten egr to z tego co wiem to sie sprawdza na wezu dolnym od chlodnicy jesli cieply to ten egr walniety, yemp ter na 1/4 jst nie w polowie, pytanie czy trzeba wymieniac caly termostat z obudowa czy mozna tylko srodek ?czy termostat jest razem z obudowa jako jednosc?
Opublikowano
można środek wymienić ale najczęściej psuje się obudowa chyba, takie łapki co trzymają plastikowe.
szukam
Opublikowano
dzis bylem u mechanika ktory robi w niemmczech w bmw servisie. ja mam uwalony termostat glowny, bo ten egr to z tego co wiem to sie sprawdza na wezu dolnym od chlodnicy jesli cieply to ten egr walniety, yemp ter na 1/4 jst nie w polowie, pytanie czy trzeba wymieniac caly termostat z obudowa czy mozna tylko srodek ?czy termostat jest razem z obudowa jako jednosc?

witam

kolego wskaż ten dolny wąż o którym piszesz

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Sedan/Europe/320d-M47N/LHD/N/2002/january/browse/engine/cooling_system_water_hoses-2/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja wymieniłem obydwa termostaty i problem zniknął. Okazuje się że przez uwalony termostat egru auto się długo nagrzewało a przez uwalony główny nie chciał osiągnąć temp 90 stopni. Często wysiadają obydwa w podobnym czasie .....
Opublikowano
od kiedy kupiles auto byl ten problem czy cos robiłeś i zepsułeś? pamietaj ze w tym silniku jest KILKA zaworków do odpowietrzenia a jesli to nie pomoze to termostaty do wymiany ale zeby sprawidzic zaciśnij szczypcami zaciskowymi węże tylko żeby nie przeciąć i bedziesz widział czy cos sie zmieniło :lol: