Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, mam mały problem. Mianowicie pożyczyłem samochód od brata i spierdzielił się w czasie mojej eksploatacji wysięgnik pasa od strony pasażera. Muszę mu to naprawić, bo to jego ukochany klejnocik. I tu pojawia się moje pytanie, czy ktoś miał takie przygody? Zastanawiam się czy rozwalać cały boczek, czy może jest jakiś czujnik (np. obciążeniowy fotela), który za to ustrojstwo odpowiada. Powiem tylko, że podłączyłem swojego KTSa i nie wywala żadnych błędów (KTS jest Boscha i możliwe, że tych układów nie kontroluje).
Opublikowano
Postaw bratu flaszke i będzie ok , albo daj mu sie przejechać swoim autem i powiedz ,że zatarł silnik :mrgreen:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Podajnik nie wysuwa się w żadnej sytuacji, więc na 100% jest walnięty. Chyba odpada czujnik fotela, bo samochód raportuje jak ktoś ma niezapięte pasy. Pozostaje dobrać się do podajnika i ze zgrozą stwierdzam, że kanapa i boczek do wywalenia (tego drugiego boję się szczególnie, bo w samochodzie jest nagłośnienie o wartości innego samochodu...).
  • 1 rok później...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Mój podajnik wysuwa się, ale nie łapie pasa. Z tego co widzę występuje sam uchwyt podajnika jako osobna część. Ktoś wie jak się do niego dostać? Trzeba zdejmować boczek? Wie ktoś jak ten cały podajnik rozebrać ? :)
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Mam nadzieje, że widziałeś jak ktoś to wymieniał, albo sam to robiłeś i w czwartek mi pomożesz :mrgreen:
Opublikowano
Mój podajnik wysuwa się, ale nie łapie pasa. Z tego co widzę występuje sam uchwyt podajnika jako osobna część. Ktoś wie jak się do niego dostać? Trzeba zdejmować boczek? Wie ktoś jak ten cały podajnik rozebrać ? :)

próbowałeś ?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nie widziałem takiego patentu, ale u mnie raczej to nie podziała, bo ta końcówka nie działa poprawnie tak jak na filmiku to widać. U mnie ten uchwyt otwiera się pod zbyt małym kątem.
  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam, czy ktoś wie gdzie można naprawić podajnik do pasa lewy oczywiście poza ASO? W rozsądnej cenie. Mam pęknięty element wewnątrz mechanizmu w okolicy sprężynki. ;((
  • 1 rok później...
Opublikowano
witam. tez ostatnio mialem awarie podajnika pasa w e92. sam podajnik wysuwal sie ale nie otwieral sie uchwyt ktory lapie pas. niestety byla to awaria mechaniczna. na szczescie sama koncówka (chwytak pasa) jest calkowicie rozbieralny. po zdemontowaniu go zauwazylem, ze wewnatrz korpusu pekniety jest element z jakiegos stopu ( kawalek "metalu"). postanowilem sie dobrac do wewnatrz. korpus sklada sie z 2ch glownych czesci, ale zeby go otworzyc trzeba zdemontowac najpierw sama przednia, ruchoma czesc z aluminium. musimy podwazyc element aluminiowy ( jest przyklejony na tasme dwustronna), nastepnie wyciagamy bolec i element schodzi. teraz otwieramy korpus podwazajac delikatnie cienkim nozem na łaczeniu korpusa ( polaczony jest na zatrzaski). po otwarciu widzimy dwa trybiki plastikowe i suwak ze sprezynka. od razu zauwazylem ze procz uszkodzonej blaszki, mam pekniety bolec od jednego trybika, przez co mechanizm blokowal sie i nie otwieral uchwytu lapiacego pas. bolec dorobilem z kawalka gwozdzia fi 3mm. blaszke pozostawilem peknieta. po zlozeniu wszystko ladnie i plynnie chodzi. teraz wystarczy zamontowac caly chwytak na swoje miejsce i cieszyc sie ze urzadzenie sprawnie podaje pas a my nie musimy sie ginmastykowac. mam nadzieje ze komus sie przydadza te informacje. pozdrawiam.
Opublikowano
Witam. W jednym pasie ta lapka nie otwierala sie do konca wiec chcialem cos poprawic i wyskoczyla mi sprezynka z jednej dtrony i teraz nie chowa sie do konca. Postanowilem wiec zobaczyc w drugim pasie jak sie motuje ta sprezynke i w sekunde mialem ja juz w reku. -wyskoczyla z dwoch stron. Czy ktos wie jak albo ma zdjecie jak zalozyc ta sprenzynke i jak zdemontowac koncowke zeby nic nie polamac bo moze uda sie naprawic zeby otwierala sie do konca. :D
Opublikowano
Jesli sprezynka wypadla tzn. ze pekla blaszka w mechanizmie.
ale mi udalo sie naprawic bez uzycia blaszki i sprezynki tej, ktora wypadla. Zdemontuj koncowke. W momencie gdy ramie sie wysunie, pociagasz dosc mocno ale z wyczuciem w strone kierownicy (wyskoczy z jednego zatrzasku) pozniej od strony drzwi musisz podwazyc delikatnie drugi zatrzask (najlepiej nozykiem tapetowym, albo jakims pilniczkiem do paznokci.. musi byc cos cienkiego i dosc twardego).
. powodzenia.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie to samo najpierw poszedl ten uchwyt podajnika od strony pasażera a niedawno zaczął i ten od kierowcy puszczać pas a przy chowaniu sam ten chwytak sie nie sklada i wystaje po schowaniu. Zastanawiam sie czy jest to jeszcze do naprawienia jakoś czy pozostaje kupno nowego?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja sam uchwyt naprawilem pochodzil z miesiac i znow cos poszlo. tzn pas lapie ale nie chowa sie. trzeba bedzie dostac sie do samego mechanizmu.
  • 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Moj niby się otwiera ale nie łapał pasa.

Wyprasowałem poprawiło się. Podajnik łapie pas ale tylko jak jest chłodno.

Kiedy samochód jest nagrzany od słońca za każdym razem pas spada z podajnika. Nie rozumiem tego zjawiska...

Jakieś pomysły ?

Opublikowano
Tez się długo z tym męczył em. ..ciągle prasowanie i krochmal. ....aż w końcu pojechałem do krawca przeszyl mi 15 cm pasa i wszystko dział w 100% . Minęły 3 miesiące i za każdym razem podaje.
Opublikowano
Jak będę miał chwilę. ....ja zrobiłem to u tapicerka nie wyciągając pasów nicią żeby były duże oczka w razie potrzeby zeby rozproc. Ale teraz żeby to wyglądało super trzeba pas zdemontować i dać krawcowej żeby przeszła .
Opublikowano
Również poproszę o zdjęcie. To przeszycie zostało zrobione w celu usztywnienia pasa ? Czy bardziej chodziło żeby podajnik łapał za coś mniej śliskiego niż pas ?