Skocz do zawartości

E36 316i Wskaźnik na czerwonym polu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A czy mógłby mi ktoś doradzić jaki termostat pasuje do silnika M42b18? Ja się za bardzo nie znam a nie chcial bym najpierw wyjmować żeby sprawdzić i potem czekać tydzień na nowy termostat z rozebranym układem chłodzenia szczególnie ze auto mi jest potrzebne codziennie.

Dlaczego miał byś czekać tydzień.Jedziesz do hurtowni czy sklepu.Mówisz model auta czyli e36,rok,pojemność,jaki silnik i dostajesz termostat.Zakładasz odpowietrzasz układ i w ten sam dzień śmigasz,wymiana nie jest skomplikowana.Ale jak nie masz pojęcia to lepiej podjedz do mechanika.To tyle :wink:

Opublikowano

przyczyn może może być wiele

1.pasek spalony lub luźny

2.pompa uszkodzona

3.termostat

4.zanieczyszczona chłodnica wewnątrz i na zewnątrz

5.płyn chłodzacy sprawdź co tam jest wlane no i poziom oczywiście

6.odpowietrz układ

7.sprzęglo wiskozowe sprawdź jak działa

a to że jeden przewód gorący a drugi zimny to normalne dopuki sie termostat nie otworzy otwiera sie wiadomo87-90 stop.i nie lać wody na litość

no to do roboty bracie

Opublikowano
zrób tak jak radzi romensen - ale zacznij od najtańszych rzeczy. Nie raz bywa tak, że wywala się kupę pieniędzy a przyczyną okazuje się błahostka kosztująca poniżej stówki :wink:
Przyjemność zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia ;)
Opublikowano
  • Autor
Czujnik temperatury raczej odpada... Przy -6 zaczęły mi węże zamarzać oraz gaz. Wyciągnąlem termostat, ten we wrzątku otwiera się na niecały cm i strasznie powoli. Możliwe że to on jest przyczyną? Nie założylem jeszcze nowego bo na dworze wlasnie jest -13...
Opublikowano
Jeśli płyn Ci już zamarza to lepiej spuść go z chłodnicy i silnika bo sobie biedy narobisz jak zamarznie w bloku.