Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejne moje małe Pytanko:)

Może ktoś podać wszystkie i dokładne wymiary średnic głośników jakie wchodzą do przodu i do tyłu???

i jezeli ktoś sobie robił audio to z jakiej firmy najlepiej:)

Opublikowano

ja zrobiłem tak

przód głośniki HERTZ 13cm, wywaliłem nokie i wstawiłem hertz ,uszczelniłem + zwrotnice

wymienione gwizdki w drzwiach na te z zestawu hertz

wymieniłem przewody

dałem wzmacniacz + zrobiona tuba do tyłu nad akumulatorem

rewelacji nie ma ale o niebo lepiej niż seria

głośniki z tyłu (mam touringa) te w dachu odpiąłem

jakoś to gra ale i tak słyszałem lepsze audio w Skodzie seryjne powala na kolana niż w naszych autkach :D

zainwestowałem :

głośniki 250 zł

wzmacniacz 950 zł

tuba + głośnik jakieś 600 zł

trochę wyszło ale i tak warto ;)

Opublikowano

Dzięki wielkie:)

a jaka średnica głośników jest z tyłu???

ja narazie myśle nad wymianą serii bez tuby , tylko jak patrzyłem do do przodu razem z gwizdkami to na zestaw za 560 zł i chodzi mi teraz o tył bo nie wiem jaka tam jest srednica:)

Opublikowano
Dzięki wielkie:)

a jaka średnica głośników jest z tyłu???

ja narazie myśle nad wymianą serii bez tuby , tylko jak patrzyłem do do przodu razem z gwizdkami to na zestaw za 560 zł i chodzi mi teraz o tył bo nie wiem jaka tam jest srednica:)

jeżeli pytasz o tył w touringu w dachu (podsufitce ) to tam są16 cmm ,ale jest tam mało miejsca na inne głośniki (jest płytko )

bez przeróbek też coś można dobrać,ale podobno nie gra to dobrze ;)

trzeba wygłuszać dach ;)

i jak nie dasz wzmacniacza to nie ma sensu wymieniać nawet przodu

niestety nasze radio (tuner) w serii ma wzmacniacz 25W ;) :mad2:

Opublikowano
a jesli chodzi o wymiane glosnikow z przodu ale z telefone na pokladzie jak to rozwiazales bo z tego co wiem to seryjne maja wyjscia na tel czyli 4 piny 2 radio i 2 tel. chodzi mi oczywiscie o zestaw glosnomowiacy.

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano
a jesli chodzi o wymiane glosnikow z przodu ale z telefone na pokladzie jak to rozwiazales bo z tego co wiem to seryjne maja wyjscia na tel czyli 4 piny 2 radio i 2 tel. chodzi mi oczywiscie o zestaw glosnomowiacy.

nie nic takiego

sygnał do wzmacniacza wziąłem z tylnych głośników ,i telefon na bluetooth działa bez problemu

;)

p.s. nie ten dział ten temat :D

Opublikowano
a przednie nie mialy osobnych wejsc na zestaw glosno mowiacy??? dziwne bo jest filmik na YT gdzie gosc wlasnie pokazywal zw czym cala rzecz jesli chodzi o audio e39

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano

Hej

Jesli masz telefon i zestaw głośnomówiący to ori głośniki sa dwucewkowe, jak zamienisz te głośniki i wstawisz zwykłe jednocewkowe to jakość dźwięku może i się polepszy ale nie będzie głosu z telefonu.

Opublikowano
Hej

Jesli masz telefon i zestaw głośnomówiący to ori głośniki sa dwucewkowe, jak zamienisz te głośniki i wstawisz zwykłe jednocewkowe to jakość dźwięku może i się polepszy ale nie będzie głosu z telefonu.

kurcze mam telefon bluetooth i działa normalnie

nie kumam o czym piszecie

mam i działa ;)

miałem standardowe głośniki noki

fakt jak dałem sygnał RMA to jak ktoś dzwonił to było bardzo cicho ,ale jak dałem sygnał z tylnych głośników to wszytko śmiga elegancko

pozdrawiam

Opublikowano
To ja też nie kumam jak możesz mieć dzwięk skoro zestaw nie jest podłączony do głośników, bo w tych Hertzach co wstawiłeś pewnie nie ma 2 cewek :shock:
Opublikowano
Hej

i wlasnie oto mi chodzilo.

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja od siebie dodam , że głośniki w touringu w dachu to 13cm.

A najgorszym elementem w tym zestawie jest fabryczne radio. Jest na wskroś fatalne.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Ja od siebie dodam , że głośniki w touringu w dachu to 13cm.

A najgorszym elementem w tym zestawie jest fabryczne radio. Jest na wskroś fatalne.

w pełni zgadzam Się z kolegą, dlatego wszelkie zmiany audio najlepiej zacząć od jednostki sterującej a dopiero potem głośniki

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Telefon w aucie przed liftem=głośniki dwu-cewkowe,po lifcie=normalne jedno-cewkowe.

jestes 100% pewien???

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano
Telefon w aucie przed liftem=głośniki dwu-cewkowe,po lifcie=normalne jedno-cewkowe.

ja mam polifcie i dlatego działa mi telefon

i wszystko jasne

;)

Opublikowano
generalnie to jakie glosniki polecacie i za jaka cene??? gwizdki wymieniacie tylko 2 a nie 4???

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano

Za ~1550zl dostepny jest orginalny zestaw doposazajacy "Sound Modul System". W jego sklad wchodzi 6 glosnikow (2 niskotonowe 130mm w przednie drzwi, 2 wysokotonowe 25mm w przednie drzwi oraz 2 coaxialne 160mm w podsufitke) okablowanie oraz wzmacniacz. Czy ktos mial juz do czynienia z tym zestawem? jak to gra?

pozdr.

Opublikowano

To wyglada troche inaczej niz myslisz. Jesli chcesz miec dobry dzwiek w aucie za 2 tys zl to jest to mozliwe, ale nie ma nic wspolnego z wymiana glonikow na fabryczne BMW.

Drzwi przednie wygluszasz, montujesz 13 lub lepiej 16cm jakies tonsil, dls- zaleznie od kasy. Piszczki w oryginalne miejsca przy lusterkach i kierujesz na swoje uszy. Z tylu jedyny glosnik to sub. Najlepiej skrzynka basowa ktora zasilisz monoblokiem. Przod tez pracuje pod wzmakiem 4 kanalowym. Tanie i dobre sa Alpina V12 i Sony XM. Fajnie tez mienic jednostke sterujaca na cos z 24 bitowym przetwornikiem dzwieku.

Cos takiego na wiosne zagosci u mnie. Ja z przodu daje zestaw odseparowany tonsil speed 1300 a skrzynke strugam sam na glosniku 20cm 100w takze tonsila. Jak chcesz zeby Ci wymasowalo moszne, to mozesz pokusic sie o 30cm 120w tego producenta, ale mnie znajomi namowili na mocny ale nie ciagnacy sie bas, co uzyskam glosnikiem o mniejszej srednicy.

Radyjko zakupione to Pioneer RS, ktore bedzie schowane pod klapka i zamontowane sterowanie z kierownicy. Audio dyskretne, skuteczne i za rozsadna cene.

Opublikowano
W starszych autach zrobić dobre audio za niedużą kasę to nie problem. W nowszych gdzie mamy już navi/tv i kupę seryjnych beznadziejnych głośników to już duży problem. Jak człowiek się przyzwyczai do dobrego grania to niestety w serii pozostaje tylko wyciszyć radio i słuchać silnika :mrgreen:
Opublikowano

Ja mam fabryczne Top HiFi DSP z 12 glosnikami + SubWoofer pod tylna polka i gra bardzo niezle!

Nie mozna zrobic Um-Cyk na zimnym lokciu, ale to nie o to chodzi.

Wiem, ze te inne radyjka seryjne nie robia szalu, ale ta wersja jest :cool2:

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak tak psioczycie na seryjne głośniki to ja chętnie zaopiekuję się głośnikami wymontowanymi z któregoś z waszych aut. Najlepiej jak ktos chce się pozbyć 13cz 40W oraz sporanów.

Ja tam nie marudzę na seryjne nagłosnienie i chętnie sobie dołoże w drzwiach z tyłu.

Radio wymontowałem i wstawiłem soniaka takiego z górnej półki i Poprawa jest o 500% < bardzo pomocny jest procesor dźwięku DSO>

Dodam , że ja auto nagłaśniam dla siebie oraz dla tych którzy ze mną jadą a nie dla przechodniów. Mam dźwięk wystarczająco głośny by nie docierały żadne dźwięki z zewnątrz a jednocześnie bardzo czysty.

Nie muszę nawet kożystać z połowy mocy radia < to już okropnie głośno>

Oryginalne radio do pięt nie sięgało.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!