Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem od jakiegos czasu cos bardzo mocno drga w moim samochodzie. Drgania dochodza z tylu, a odczucie jest jakbym jechal na przebitej oponie. Drgania sa odczuwalne przy wiekszej liczbie pasazerow przy predkosci okolo 80-100 km/h. Gdy jade sam nie sa az tak bardzo odczuwalne. Co moze byc przyczyna. Drugim problemem jest wyciek zielonego plynu z przodu auta po stronie pasazera, na wysokosci chlodnicy. Plyn zatrzymuje sie na tym plastiku z przodu pod spodem i tworzy drobne krople. Auto stalo okolo 20 godzin i byla bardzo mala plamka, ale jednak cos ucieka i takze mnie to niepokoi. Jezeli ktos moze pomoc lub nakierowac co moze byc przyczyna z gory dziekuje za pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
bardziej bym obstawiał płyn ze wspomagania bo własnie jest czerwony i zielony

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
najlepiej to sprawdź jaki masz kolor płynu wspomagania i będziesz wiedział czy to to samo :D być może w chłodnicy masz też zielony bo nie zawsze jest niebieski, też są czerwone czasem i zielone :D
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak zielony płyn, to może olej z układu klimatyzacji ucieka, miałem tak w poprzednim samochodzie.

Co do tych drgań, zobacz czy nie masz wybulonego bieżnika na oponie, mi takie coś zrobiło i biły koła niemiłosiernie, całą budą trzęsło.

Opublikowano

Stawiam na tuleje wachacza przedniego. One sa gumowo olejowe i jesli drzy Ci kierownica na maksa i widziales krople oleju to na 99% jest walnieta tuleja.

Ostatnio przerabialem temat.

PS. Polecam zamiast "oryginalow" zalozyc poliuretan Powerflex. Bedziesz mial spokoj na lata. Lemfordery przy naprawde spokojnej jedzie wytrzymuja 50kkm maks.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
One sa gumowo olejowe .

Zaskoczyłeś mnie, wymieniałem u siebie wahacze, i wydawało mi się że są to normalne tuleje gumowe.

Opublikowano

sprawdz lepiej samą opone czy nie masz jakiego bolca wbitego i ci sie wydaje ze drga

bardzo prawdopodobne że krzywa felga czyli tez opona zwichrowana i przy wiekszej prędkosci rzuca kołem

a co od tulei olejowo-gumowej na wahaczu ciekawi mnie jak takowa wygląda ????

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poduszki pod silnik fakt, są gumowo-olejowe, ale tuleje wahaczy? Pokaże ktoś fotke? :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
eee, o co tu chodzi - zielony płyn wspomagania w e46? olej z klimy? olej z poduszki?? robicie to specjalnie? nawet śmieszne, nie powiem ale chyba na wiele to koledze z problemem nie pomaga...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
co może cieknąć zielonego na wysokości chłodnicy? no raczej płyn chłodniczy, spróbuj czy słodki, to obrzydliwe lekko ale da ci pewność :) cieknąć może chłodnica lub cokolwiek innego a na tej wysokości przesącza się przez osłony i kapie, trzeba dobrze obejrzeć, a te predkości plus pasażerowie to wybitnie wskazuje na problem z wałem ew. półośką, blokującym się przegubem - czuć bardziej z jednej strony czy typowo czwórka i od 80 do 100 trzęsie całym autem? aha jeszcze edit; olejowe gumy wachaczy??? co za bzdura...
Opublikowano
Wszystko sie wyjasnilo. Co do drgan odczuwalnych z tylu przyczyna byly tuleje tylnego mostu. Ale co sie okazalo pozniej z przodu takze walilo, a przyczyna byl rozwalony hamulec cos z zaciskiem jakas guma sie urwala i praktycznie jezdzilem caly czas na zacisnietym hamulcu, po wymianie tuleji z tylu i zalozeniu nowych hamulcow z przodu problem zniknal. Co do plynu nie wiem co to bylo, ale juz nie cieknie, nie znam sie moze to chlapal plyn hamulcowy z tego rozwalonego hamulca.