Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam następujący problem.

Zepsułem działanie dźwigni ramulca recznego a właściwie to ten przycisk który sie wciska w celu podniesienia lub opuszczenia wajchy hamulca. Wcisnałem ją pstryczek sie poluzował. Zajrzałem pod skórzany mieszek.Tam zobaczyłem dwie srubki do regulacji. One sa w porzadku, ale ten pstryczek całkowicie sie poluzował i wyskoczył z rurki wajchy... Zajrzałem do srpdka tej rurki-i znalazłem tam: (od przodu) pstryczek z drucikiem grubosci 3 mm na którym była załozona spręzynka, gumowa uszczelka-ona także jest załozna na tym pręciku, zas pręcik jest zakonczony plastikowym haczykiem.

Zauważyłem tez jakis czarny element niedaleko miejsca w którym sa zapadki do blokowania hamulca. Jak zaciagałem zepsuta wajchę ręcznego, to nie czułem stopniów zaciagania-jakby nie było zapadek. Gdy zaciagnąłem to nie mogłem zwolnic hamulca.Pstryczek wcale nie dzialał, dopiero gdy ruszyłem taki czarny element o którym juz wczesniej wspominałem hamulec sie odblokował i opusciłem wajchę do dołu.

Sprawa wyglada więc tak, ze zaciagam hamulec bez wyczuwania poziomu dzialania, a żeby zwolnic hamulec musze ten czarny element (znajdujący sie pod rurka wajchy) podciagnąc lekko do góry i wtedy zwalnia hamulec...

Poradźcie mi prosze co i jak mam zrobić, co się zepsuło.

Szukałem i czytałem tutaj: http://www.pelicanparts.com/bmw/techarticles/E36-Ebrake_Adjustment/E36-Ebrake_Adjustment.htm ale tu jest tylko o regulacji hamulca. Nie ma na tych zdjeciach tego czarnego elementu o którym wsponinałem...moze on sie złamał, moze to element jakiejs wiekszej całości...

dodam jeszcze, ze chodzi mi o mechanizm znajdujący sie wewnątrz rurki - wajchy ham ręcznego...Sam hamulec dziala sprawnie tylko mechanizm jego zaciagania i zwalniania jest zepsuty. co ma zrobić???

Dziekuję i przepraszam za lemerski opis usterki. NIe ukrywam, ze sie nie znam...

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Dodam, ze czytałem starsze posty, ale dla mnie pierwszemu zdarzył sie ten problem....

Dziękuje i pozdrawiam.Paweł z Bielska Podlaskiego

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła

Opublikowano

Dziekuj Tobie za link. Ten link to pierwsze miejsce które obszukałem w nadzieji, ze cos tu znajde, nietety-bez powodzenia..Padł mi jednym słowem srodek wajchy-to co jest w rurce którą zaciągasz recznym hamulec. Chodzi o mechaniznm wewnątrz rurki-wewnatrz dzwigni ham. ręcznego....

Pomocy!!!!

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

2oo> niż 4 koła

Opublikowano
Sądząc po opisie to wykręcił ci się element nr.6 z schematu jest on wkręcany na gwint pręcika jak wkręcisz go z powrotem to hamulec powinien działać .Bez niego ani rusz ,to on odpowiada za naciąg sprężyny i działanie zapadek :wink:
Opublikowano

NIestety Dafi, to nie jest przycisk.

Moj problem z hamulce recznym polega a tym, ze nie potrafie połączyć działania wajchy (dzwigni) hamulca z reszta mechanizmu. Wkładam wszystko do rurki-tak jak byc powinno. Na koncu precika jet haczyk. Czy ten haczyk współpracuje z czymś ?

JAk działą mechanizm blokowania (zaciągania) i zwalniania hamulca rećznego?

Tam jest taki metalowy element, który swobodbie sie przekręca. Ten metalowy element wchodzi miedzy ząbki i blokuje hamulec. Problem w tym ze nie moge go odblokowac i ten element wchodzacy miedzy ząbki nie odblokowuje amulca.

Pomocy....Bez recznego nie ma jazdy.musze zostawiac na biegu....

2oo> niż 4 koła

Opublikowano

Bez przesady, ręczny może i jest przydatny ale da się z pewnością obejść bez niego, no chyba, że kręcisz się z jego pomocą. :norty:

Coś masz do zostawiania auta na biegu ?? Powiedz bo jeszcze nie słyszałem żadnych negatywnych opini na ten temat.

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

Bez przesady, ręczny może i jest przydatny ale da się z pewnością obejść bez niego, no chyba, że kręcisz się z jego pomocą. :norty:

Coś masz do zostawiania auta na biegu ?? Powiedz bo jeszcze nie słyszałem żadnych negatywnych opini na ten temat.

Są miasta bardziej górzyste niż Poznań i tam naprawdę ręczny jest potrzebny (np. u mnie w Starachowicach), a zresztą byle jaka kontrola policji i pierwsze co mówią to proszę zaciągnąć hamulec pomocniczy.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano

szczerze mowiac mi nigdy nie kazali zaciagac hamulca recznego.

Policja nie jest uprawniona do kontrolowania tego hamulca (o ile sie orientuje) z bardzo prostej przyczyny: nie maja do tego sprzetu.

Pozdro

Opublikowano

Mi też nigdy nie kazali go zaciągać :twisted:

Policja nie jest uprawniona do kontrolowania tego

Chyba coś w tym jest :norty:

Góry=poślizgi+drift :norty: hehehe :norty:

Poza tym jak zostawisz auto na biegu to i tak się nie stoczy, no chyba, że ciągle ruszasz pod góry z ręcznego, ja go właściwie wogóle nie używam, no może w garażu jak coś dłubie :norty:

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

tak jest zostawiaj na recznym przy niskich temperaturach. :duh: Pozniej nowy post - chce jechac,ale cos mi drze w tylnich kolach :mrgreen:

Opublikowano

NIe!! bez przesady nic nie mam do pozostawiania na biegu. Ale sam fakt, ze zostawiam na biegu a nie blokuje samochodu w taki sposób w jaki jest to przewidziane martwi mnie. A poza tym --to zepsuty element....

Moim zdaniem przydaje sie podczas kontroli Policji, a że częśto jeżdzę do Sankt Petersburga i Litwe, a tam Policja jest wredna to mogą przyczepić się za byle co i przeszukac mi nie daj Bóg samochód.... :twisted:

NIe mam nic do zostawiania na Biedu...TEraz zostawiam na recznym i na BIEGU :cool2:

2oo> niż 4 koła

Opublikowano

Aha i jeszcze jedno....

Dzis sam sobe zrobilem prezent...naprawilem z kolega ten ręczny hamulec. Pojechałem do kolegi z Bielska Podlaskiego-także FORUMOWICZA o nicku "melon". No i był tam akurat mechanik, który zakłądał sobie głośniki do Suzuki Vitara 1.6l. Widać potrafił zrobic i BMW. Okazało się, ze ten metalowy element blokujący sie na zębatce przekręcił się i wyskoczył z takiego małego zagiecia... REczny wyregulowany. wszystko działa a wszystko to w Pierwszy Dzien Świąt.... To był moj prezent....

Jeszcze tylko termostat Wahlera i pompka spryskiwaczy, bo padła mi całkiem...albo styki sa zaśniedziałe...ale wątpię....

Pozdr z Podlasia

2oo> niż 4 koła