Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dostępne są w sprzedaży oryginalne palniki xenonowe Philipsa model Ultrablue które uzyskują barwę 6000K. Ich cena za sztukę to ~400pln.

Czy posiada ktoś takie palniki i może się podzielić opinią na ich temat ? Jak świecą w dzień w nocy ? Jaką barwę daje soczewka ? Jakie jest światło na np. białej ścianie ?

Opublikowano
Będzie światło białe z widoczną niebieską poświatą kolego Oto filmik

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy czym warto zaznaczyć że im więcej K ponad 4300 to oprócz tego że zmienia się barwa to efektywnie tego światła jest coraz mniej.
Opublikowano
Ja bym założył normalne 4300. Tak jak kolega wspomniał wyżej. Jeśli jest więcej k powyżej 4300 to ilość lumenów maleje więc moim zdaniem tylko efekt bardziej niebieskiego światła.
www.scooterkingz.pl
  • Zarejestrowani
Opublikowano

Panowie jakieś dziwne info sieją z tym spadkiem lumenów - tutaj kłania się wiedza "przeczytana" a nie praktyczna.

4300k mają z reguły 3200lm

5000-6700k mają 3000-3100l.

8000k mają 2800lm

i tak dalej.

Różnicy 100lm przy takim natężeniu światłą nie jeteście w stanie zobaczyć nawet gdybyście się bardzo starali, tym bardziej że ludzkie oko lepiej reaguje na tem. barwową w przedziale 5000-7000k niż na 3000-4500k, więc w praktyce widzi się LEPIEJ przy temperaturze 5000-7000k gdyż jest to tem barwowa światłą słonecznego do którego jesteśmy przyzwyczajeni i przystosowani.

Kolego zarówno Philips 6000k jak i Philips 6700k ( na ebay można kupić ) oraz osram 5000k są w praktyce najlepszym możliwym wyborem palników.

Uwierz miałem już ich sporo , ba nawet 12000k mi się kiedyś w lampach pojawiły i zakres 5000-7000k wprawi Cię w nocy w prawdziwą euforię z powodu jasności i koloru świała

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Polecam 6000k jak leży śnieg jest zaje... efekt., a kolor powyżej 8000k świeci jak niebieska dioda

Pzdr

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie jakieś dziwne info sieją z tym spadkiem lumenów - tutaj kłania się wiedza "przeczytana" a nie praktyczna.

4300k mają z reguły 3200lm

5000-6700k mają 3000-3100l.

8000k mają 2800lm

i tak dalej.

Różnicy 100lm przy takim natężeniu światłą nie jeteście w stanie zobaczyć

Rzeczywiście kolego pisząc te wartości podałeś przykład "praktyczny". Ja miałem w poprzednim aucie 4300K, 6000K i potem znowu 4300K i na tych doświadczeniach się opieram. Byłem w stanie zobaczyć różnicę. Może nie dla wszystkich 4300K i 6000K wynosi ona 100 lumenów. A specyfikację to trzymają oryginały, których wszyscy wiemy ile jest na rynku.

• Zarejestrowani
Opublikowano
Wiesz między 4300k a najtańszym chińskim syfem 6000k na pewno różnica jakaś jest, ale pomiedzy porządnymi żarówkami ( a o takich traktuje temat ) różnicy nie zauważysz.

Tel. +48-790-465-462

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wiesz między 4300k a najtańszym chińskim syfem 6000k na pewno różnica jakaś jest, ale pomiedzy porządnymi żarówkami ( a o takich traktuje temat ) różnicy nie zauważysz.

Dokładnie zgadzam się z przedmócą :cool2: ,ostatnio sam testowałem chińskie 6000k i wróciłem do starych Osram Xenarc (pisałem tu viewtopic.php?f=70&t=154217&start=45)

Z drugiej strony dzisiaj patrzyłem się na palącą się soczewkę i zauważyłem różnicę w samej barwie soczewki, prawa jest jakby bardziej mleczna. Reflektory miałem wymieniane w marcu 2010r, i się zastanawiam czy aby już się wypaliły soczewki czy to wina żarnika? (może pada) mam je 3 lata - Osram Xenarc. Lampy mam ZKW, jest temat o tym jakie to dziadostwo (chodzi o soczewki) i szybko się wypalają, tematy są także poruszane na innych zagranicznych forach. I cholera wie... Co ciekawe na ścianie oba reflektory świecą identycznym kolorem, tylko w momencie patrzenia się na soczewkę widać różnicę. :mad2: Na reklamację raczej nie mam co liczyć.

Chciałem teraz kupić albo tytułowe Philips Ultrablue 6000k albo Osram Cool Blue 5000k - i sam nie wiem na jakie się zdecydować.

Pzdr.

Pzdr.

• Zarejestrowani
Opublikowano
Najlepeij oba komplety;) zalozysz jedna na jedna strone druga na drugami a co nie bedzie ci odpowiadac odeslesz spowrotem. Ja bym bral 6000k, moze jak jest deszcz to swiatlo jest troche mniej widoczne no ale w sumie ile w polsce tak naprawde pada?

Tel. +48-790-465-462

Opublikowano
Najlepeij oba komplety;) zalozysz jedna na jedna strone druga na drugami a co nie bedzie ci odpowiadac odeslesz spowrotem. Ja bym bral 6000k, moze jak jest deszcz to swiatlo jest troche mniej widoczne no ale w sumie ile w polsce tak naprawde pada?

Tak właśnie myślałem :-) założę jedną taką drugą taką i zobaczę, mam ten komfort, że dostawca to mój dobry kontrahent od lat także poświecimy - zobaczymy :)

Ale mam nadzieję, że to 6000k nie ma nic wspólnego z tym 6000k chińskim HID które testowałem... bo w deszcz faktycznie był dramat. :duh:

A co z tą soczewką może u mnie być? U was obie soczewy świecą tak samo? :roll:

Pzdr.

Opublikowano

Tak właśnie myślałem :-) założę jedną taką drugą taką i zobaczę, mam ten komfort, że dostawca to mój dobry kontrahent od lat także poświecimy - zobaczymy :)

Ale mam nadzieję, że to 6000k nie ma nic wspólnego z tym 6000k chińskim HID które testowałem... bo w deszcz faktycznie był dramat. :duh:

A co z tą soczewką może u mnie być? U was obie soczewy świecą tak samo? :roll:

Pzdr.

Jam ma auto z 2011 30tyś przebiegu i mam wrażenie, że jedna świeci gorzej...

www.scooterkingz.pl
Opublikowano

Ostatnimi czasy dość już mam przekładania tych żarników (jarzników), pozostaje zamienić miejscami i sprawdzić czy faktycznie winą jest soczewka czy źródło światła, ale już zobaczę w przyszłym tygodniu jak będę miał Philips Ultrablue lub Osramy cool blue intense, raczej skłaniam się ku pierwszym.

Pzdr.

Opublikowano
Ja bym obstawiał zużycie (wypalenie) odbłyśnika, a nie soczewki. Ostatnio czytałem w gazecie (auto świat bodajże) artykuł o "zużyciu" odbłyśników i była tam adnotacja do naszych e90, w których znacząco pogarsza się jakość świecenia w egzemplarzach o przebiegu powyżej 150k km. Chodzi oczywiście o reflektory ksenonowe. Są firmy zajmujące się regeneracją reflektorów. W naszym przypadku mankamentem jest możliwość rozebrania lampy, bądź jej brak.
Opublikowano
Ja bym obstawiał zużycie (wypalenie) odbłyśnika, a nie soczewki. Ostatnio czytałem w gazecie (auto świat bodajże) artykuł o "zużyciu" odbłyśników i była tam adnotacja do naszych e90, w których znacząco pogarsza się jakość świecenia w egzemplarzach o przebiegu powyżej 150k km. Chodzi oczywiście o reflektory ksenonowe. Są firmy zajmujące się regeneracją reflektorów. W naszym przypadku mankamentem jest możliwość rozebrania lampy, bądź jej brak.

No tak, ale moje lampy mają ponad rok czasu :duh: (były wymieniane) i już by się odbłyśnik wypalił :?: Szybko :roll:

To fakt znajomy w swojej e90 chciał oddać lampy do takiej regeneracji to pan mu powiedział, że nie podejmie się. Jest temat na forum E46 o tym zjawisku wypalania się odbłyśników szczególnie lampy ZKW. U mnie też są ZKW :|

Pzdr.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

[edit]

Postanowiłem wyczyścić soczewkę od środka przez otwór od żarówki (nie wyciągałem lampy), na drut nawinąłem szmatkę do czyszczenia matryc LCD i na ile się dało manewrować drutem, wyczyściłem.. i wszytko byłoby ok gdyby nie fakt, że soczewka jest także zakurzona z zewnątrz :mad2: ale jak?! Lampy mają niespełna 2 lata :mad2: :mad2: bez wyciągnięcia soczewki nie da rady wyczyścić jej z zewnątrz.

A jak jest ktoś zainteresowany to mam możliwość załatwienia takich D1S Philips Ultra Blue 6000k - 730zł za kpl. + przesyłka :) oczywiście towar ORI nie żadna podróbka.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
soczewka jest także zakurzona z zewnątrz ale jak?! Lampy mają niespełna 2 lata

Podejrzewam że jest to związane z odpowietrzeniem/wentylacją lampy. W środku nie ma przecież próżni a to oznacza że lampa może zaparować

Opublikowano

Miałem podobny problem z prawym reflektorem,świecił zdecydowanie słabiej,nawet na przeglądzie diagnosta zwrócił mi uwagę,że coś nie halo z jasnością.

Kupiłem oryginalne żarówki od kolegi z forum i po problemie oba reflektory świecą identycznie mocno,wcześniej wymieniałem prawą żarówkę w NorAuto

podobno philipsa oryginalne za 220 zł i lipa w nocy wydawało się,że brak prawej lampy.Auto z grudnia 2005 przebieg 154122 km.

Opublikowano

U mnie oba światła świecą jednakowo, zarówno na wcześniejszych żarówkach jak i teraz na UB. W lewym reflektorze soczewka jest jakby zakurzona :/

Pzdr.

Opublikowano

Pytanko kiedy wymienić xenony - oczywiście przed przepaleniem, podobno jak zaczynają być różowe?

Druga sprawa to klosz od środka jakby zakurzone albo przypalone w jednym miejscu, z tym już nic nie zrobi - jak sądzicie.

Opublikowano

Jeśli w środku to raczej nic bez "rzeźbienia" nie zrobisz, a ja np wymieniłem żarówki po prostu, żeby były nowe, i nowe świecą zdecydowanie lepiej, ale jeśli różowieją to znaczy ze do wymiany żarówka, albo przetwornica się kończy.

Pzdr

Opublikowano

Nie wiem ile miały bo kupiłem auto 7 mieś temu, ale sądząc po ich stanie to może nawet od nowości.

Pzdr