Skocz do zawartości

tempo rozgrzewania silnika bmw e39 530d automat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam !mam pytanie po ilu przejechanych kilometrach silnik wam się rozgrzewa przy temperaturach obecnie panujących???

:)dojeżdzam co dziennie do pracy ok 12 km i silnik jest wg mnie nie dogrzany ponieważ wiadomo nie jadę na dużych obrotach póki się nie rozgrzeje i po dojechaniu na miejsce strzałka jest na pierwaszej kresce za niebieskim polem na wskaźniku temperatury...i wracając do domu to samo...:/dopiero jak przejadę jeszcze kilka km powoli temp się pionuje na wskaźniku

pzdr

Opublikowano

Sprawdź czy nie masz u siebie termostatu EGR, 12 km to już sporo powinien się zagrzać bardziej. Zerknij do mojej galerii auta co ja znalazłem do mojego autka na zimę :-)

Może do E39 tez coś takiego jest.

Opublikowano
NO czytałem właśnie ze w automatach jest termostat EGR wymienie go profilaktycznie bo jeżeli podczas jazdy nie spada temperatura po rozgrzaniu to chyba termostat główny jest ok dzięki Panowie za odpowiedz ...btw muszę poszukać takiego gadgetu:)
Opublikowano
4 km-pion.Nie posiadam webasto.

To kolega ma już 530d?

Niedawno jeszcze jezdził TDS-em

U mnie idzie w pion po 4-5km gdy dziala webasto. Przy nieco cieplejszych temperaturach, rozgrzewa sie w 7-8km (termostat mam do wymiany tak btw)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To kolega ma już 530d?

Niedawno jeszcze jeździł TDS-em

I nadal jeździ :D .

Faktycznie teraz spojrzałem,że dotyczy silnika 3.0d.Moje niedopatrzenie.

Pzdr :cool2: .

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
czy TDS szybciej się jakoś rozgrzewa?? po 4 km to było by bardzo szybko :shock: brat ma E39 520d i powiedział że jego na pewno po 4 km się nie rozgrzeje...ale mój to na 100% nie :/
Opublikowano

to zmień na TDS-a :norty:

A mniej uszczypliwie: pozmieniaj termostaty i po kłopocie. W tym wieku to juz wręcz konieczność niestety.

Opublikowano
Witam...termostat egr wymieniony poprawy brak:(Martwię się żeby coś się od tego niedobrego nie wydarzyło...co bedzie jak przyjdą prawdziwe mrozy?:/
Opublikowano
Zmień główny termostat na pewno pomoże, po 4-5 km musi być pion, jak przyjdą mrozy to pewnie wskzówki do pionu już ci nie postawi :D. pozdro.

wymienilem termostat glowny na nowy i mam pion po ok 7-8 km w morozy??a wczesniej to z 15 musialem zrobic jak bylo cieplo...

Opublikowano
wymienilem termostat glowny na nowy i mam pion po ok 7-8 km w morozy??a wczesniej to z 15 musialem zrobic jak bylo cieplo...

A możesz sprawdzić jaką masz temepraturę cieczy w teście nr 7?

U mnie dobija do 82 max i juz więcej nie rośnie, co dziwne rura dolna od chłodnicy jest chłodna, czyli termostat nie puszcze - jest sprawny.

Z kolei chłodzniczki EGR moj model nie posiada.

Pozdr.

Coobin

Opublikowano
Wymieniłem główny termostat po wyjęciu okazało się ze plastikowe łapki trzymające termostat były poobłamywane...teraz mam już pion na wskaźniku po 6-7 km więc jest sukces :D btw swoją drogą nie jest tak łatwo go wymienić trochę trzeba rozebrać pod maską :wink:
Opublikowano
kolego damianok możesz sprawdzić w jakich granicach oscyluje u ciebie temp w teście 7.0?? ja też jestem po wymianie i temperatura waha się między 92-96 st
Opublikowano
sprawdzałem dziś własnie temp w teście 7... 90-93 stopnie ale to ale zależy to chyba też trochę od stylu jazdy przy jeździe na wysokich obrotach podnosi się nieco ja staram się jeździć w miarę spokojnie:)ale przed wymiana temperatura to 72 stopnie więc jest różnica...
Opublikowano
górny wąż chłodnicy masz mocno napuchnięty przy tych 93 st?? bo ja mam wyraźne ciśnienie choć nie jest on twardy... przedtem miałem 75 i węże były mięciutkie, wiem wiem rozszerzalność cieczy pod wpływem temperatury ale nie jestem pewny co do mojego korka zbiorniczka wyrównawczego.