Skocz do zawartości

Subiektywne spostrzeżenia z użytkowania kilku F10. Enjoy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
=> moreti - mógłbyś napisać w jakiej firmie brałeś ten wynajem??

Awos, Sajos, Bursiak (łódź), AVIS

Opublikowano
Jak Suva do miasta – X6.

dobre sobie,Suv do miasta x6 :duh: Jak dla mnie ten czołg nadaje się tylko na autobahny........

Opublikowano
Jak Suva do miasta – X6.

dobre sobie,Suv do miasta x6 :duh: Jak dla mnie ten czołg nadaje się tylko na autobahny........

Właśnie po mieście fajnie się jeździ SUVami/SAVami. Na trasie huczą u buczą powyżej 160-180km/h. Ostatnio nawetj jechałem od znajomego X6 M i powyżej 220km/h też już nie ma przyjemności z jazdy mimo że silnik ma jeszcze spory zapas...

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano

miałem na myśli parkowanie i tego typu sprawy,X6 pod tym względem musi być bardzo nie praktyczny w mieście,dlatego kupiłem X3 bo i na miasto i na trasę dobry :lol:

A prędkości powyżej 160km to dla mnie tabu,preferuję bezstresową jazdę :8)

Opublikowano

Kwestia co i do czego :wink:

Między X3 a X6 już takiej przepaści nie będzie :twisted: I tu i tu miejsce parkingowe musi być całe. Co innego gdybyś porównywał SMART-a :mrgreen:

Do sprzedania:

Opublikowano

Jeździłem tez FII, Discovery 4, okazyjnie Murano, RRS, ML320d i ML500. Jak ktos chce porządnego rodzinnego Suva z zacięciem terenowym polecam D4. Jak Suva do miasta – X6.

A co sądzisz o RRS?

Opublikowano

Jeździłem tez FII, Discovery 4, okazyjnie Murano, RRS, ML320d i ML500. Jak ktos chce porządnego rodzinnego Suva z zacięciem terenowym polecam D4. Jak Suva do miasta – X6.

A co sądzisz o RRS?

RRS to zupełnie inna filozofia, niż np. X5 czy X6... buja na boki, buja do przodu i tył, środek jest z innej epoki (moze poliftingowy srodek od Disco 4 już jest normalniejszy), ale mamy fotele nie porównywalne do zadnych w BMW, nie mowiac o komfortach. Mało intuicyyjny dotykowy ekran z nawigacją z interfacem sprzed 5 lat... brak polowy dodatków, ktore sa ju zstandardem na liscie dodatków bmw/audi. Moim zdaniem to samochod dla pasjonatów Ranga lub osob zupelnie inaczej odbierajacych przekaz marki range rover niz bmw - bo dla mnie te przekazy są dośc skrajne - stad pewnie jedni jezdza bmw inni rangem, nie wnikając, ze to są rozne zupełnie samohcody. RRS w wersji sprzed liftingu, czyli 2005-2009 to dla mnie zupelnie inna epoka samochodów (sinik 2,7 ktory jest OK ale do klasycznego toczenia się, pow 140 jest tak glosno w srodku, ze nie chce się jechac szybciej). Pneumatyka fajna, ciagle podwyzszałem go albo obnizałem - to fakt - i zawieszenie na pneumatyce jest ciekawe w sensie komfortu; b.wolna jak dla mnie skrzynia (dopiero pare mieiecy temu na 2012 wprowadzil i8 biegowego zf, ale nie jezdziłem nim). Ale znam ludzi, co tylko uznają ta markę i jezdzi im sie swietnie (podobno) - choć nie mają duzego porownania, zwykle mają ranga i tyle - i ew. wymieniaja na nowszego ;-). Co jeszcze - ciekawy terrain response na zime, rzeczywiscie zmienia charakterystyke i inaczej się jedzi; ale nie ma tej lekkosci, czujesz ze silnik napedza ponad 2,5 tony a nie 2 tony. Tylnie fotele podobno mało wygodne i nie wyprofilowane. fajne mozliwosci skonfigurowania skór, kolorów deski, drewien, etc ;-)

Opublikowano
Słuchajcie, czy sterowanie głosowe jest w standardzie przy bluetooth i navi pro? Czy to w ogóle działa? Jest po polsku czy po angielsku?
http://i2.photobucket.com/albums/y27/tex05/worshipbmw.gif
Opublikowano
U nas nie jest w standardzie. Prawdę mówiąc wątpię, żeby działało po polsku, ale może... Tak czy owak fajna rzecz. Dotyczy nie tylko navi, ale nawet klimy czy muzyki (jak masz na USB 2 tysiące utworów i nie chce Ci się szukać, to mówisz po prostu tytuł i wykonawcę, a system odnajduje piosnkę i gra muzyczka :D ).
Opublikowano
Czy jest możliwe opuszczenie samochodu z kluczykiem oraz jego zamknięcie BEZ wyłączania silnika :?: :?: :duh:
Opublikowano

Hmmmm... Co to za akrobacje :lol:

W autach na nasz rynek nie działa funkcja dezaktywacji alarmu bagnetem klucza, więc zapewne da się nim zamknąć drzwi... Natomiast z pilota nie. Zresztą system szybko wyczuwa, że się wysiadło z kluczykiem - od razu silnika nie wyłącza, ale daje komunikat. Odejdziesz kawałek dalej i padnie.

Opublikowano
Hmmmm... Co to za akrobacje :lol:

W autach na nasz rynek nie działa funkcja dezaktywacji alarmu bagnetem klucza, więc zapewne da się nim zamknąć drzwi... Natomiast z pilota nie. Zresztą system szybko wyczuwa, że się wysiadło z kluczykiem - od razu silnika nie wyłącza, ale daje komunikat. Odejdziesz kawałek dalej i padnie.

Tak myślałem. Dzięki ;)

Nie chce pisać skąd ten pomysł, ale przynajmniej się upewniłem.

Jeszcze jedno.

Na poniższym zdjęciu jest podświetlenie pomarańczowe oraz cała obwódka. Dzisiaj jechałem piątką i nie miała dolnej części tej obwódki a podświetlenie było białe. Dlaczego? To jest ta "rozszerzona deska" czy ten "black panel" - tego drugiego nie ma oficjalnie w opcji.

http://img683.imageshack.us/img683/7610/dsc09559h.jpg

Opublikowano
Odejdziesz kawałek dalej i padnie.

Nic nie padnie dopóki nie zgasisz... Auta poprostu nie będzie sie dało uruchomić, ale samo nie zgaśnie.

Co do zegarów to tak jak kolega wyżej napisał, była to deska o rozszerzonym zakresie.

Do sprzedania:

Opublikowano

No nie zgodzę się. Gdyby tak było, każdy mógłby sobie wsiąść i odjechać bez kluczyka w siną dal, jeśli akurat właściciel stałby sobie obok z nim w kieszeni.

A co do deski - u nas to się nazywa "rozszerzony zakres", a w anglosaskiej kulturze "full black panel" - to jest opcja 6WA. Podświetlenie jest białe w dzień, albo przy pozycji świateł na "0". W innych przypadkach się czerwieni.

Opublikowano
No nie zgodzę się. Gdyby tak było, każdy mógłby sobie wsiąść i odjechać bez kluczyka w siną dal, jeśli akurat właściciel stałby sobie obok z nim w kieszeni.

A co do deski - u nas to się nazywa "rozszerzony zakres", a w anglosaskiej kulturze "full black panel" - to jest opcja 6WA. Podświetlenie jest białe w dzień, albo przy pozycji świateł na "0". W innych przypadkach się czerwieni.

Aaa, ok. Wracając do tego kluczyka to dobry przykład dałeś - wychodzisz z samochodu (np. na siku:D) z pilotem w kieszeni i odpalonym silnikiem, a tu ktoś wkrada się do auta i odjeżdża mimo, że pilota jest w kieszeni... To by było dziwne.

Opublikowano

Aaa, ok. Wracając do tego kluczyka to dobry przykład dałeś - wychodzisz z samochodu (np. na siku:D) z pilotem w kieszeni i odpalonym silnikiem, a tu ktoś wkrada się do auta i odjeżdża mimo, że pilota jest w kieszeni... To by było dziwne.

Jeśli wysiądziesz z kluczykami z auta z włączonym silnikiem to każdy może nim odjechać. Będzie miał komunikat o braku klucza ale dopóki nie wyłączy sam silnika to będzie mógł jechać aż się paliwo skończy. Nie wierzycie to przetestujcie.

Ja miałem w E60 odwrotnie. Wysiadłem wyjąć coś z bagażnika, nie wyłączyłem silnika, zatrzasnąłem drzwi a te wzięły i się zaryglowały... Telefon, portfel i wszystkie dokumenty moje i auta były w zamkniętym pracującym aucie a ja na zewnątrz bez niczego w niefajnej części Nowego Portu w Gdańsku... Ani auta zostawić i szukać kogoś z telefonem bo ktoś wybije szybę, wskoczy, odjedzie ze wszystkim. Uratowała mnie laska, która myła okna w bloku niedaleko i widziała, że wysiadałem wcześniej z auta i zdziwiła się czemu potem cegłą walę w szybę...

Co do podświetlenia - nawet w normalnej desce zmienia się z białego na czerwone. W dzień jest białe a w nocy, w tunelu, w ciemnych parkingach czerwone.

Opublikowano

Jeśli wysiądziesz z kluczykami z auta z włączonym silnikiem to każdy może nim odjechać. Będzie miał komunikat o braku klucza ale dopóki nie wyłączy sam silnika to będzie mógł jechać aż się paliwo skończy. Nie wierzycie to przetestujcie.

Potwierdzam to.

"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
Opublikowano
Kurza twarz... W moim - przyznaję - nie sprawdzałem - ale tzw. znawca tematu na zadane pytanie zarzekał się, że silnik gaśnie... A jeśli jednak nie, to znaczy, że jednak należy wyłączać silnik przed opuszczeniem wozu... I mam nadzieję, że się go nie da włączyć, jeśli kluczyki są tuż obok samochodu, ale nie w środku, bo to już byłoby przegięcie :shock:
Opublikowano
Z tym systemem bezkluczykowym to rzeczywiscie ciekawe - miałem w jednym F10 - bardzo mi sie podobało - rzeczywiscie po wyjściu z nim, samochód pracuje nie wyłacza się - i zapewne mozna nim odjechac do czasu jego zgaszenia! Opcja b.mi sie podoba, gorzej z jej ceną - prawie 3500 zł - ale fakt, jezdizłem przez jakiś czas z kluczykiem w teczce - i nie wyjmowałem go - gorzej z bezpieczeństwem takiej zabawy... sam już nie wiem.
Opublikowano
System bezkluczykowy jest w każdej F10. To o czym piszesz to dostęp komfortowy. Bez względu na to czy dostęp komfortowy posiadasz czy nie to można odjechać odpalonym autem bez kluczyka i będzie on "działał" do momentu zgaszenia samochodu.

Do sprzedania:

Opublikowano
Dzisiaj się jeszcze raz pytałem o to innego sprzedawcy i potwierdził to, że bez kluczyka w środku można odjechać. Ciekawe co na to ubezpieczyciel kiedy zwiną nam brykę z zapalonym silnikiem (tak jakbyśmy zostawili klucze w środku). Choć z drugiej strony też może być taka sytuacja gdzie stoimy sobie na światłach (pomijam fakt, że drzwi się same blokują) w innym samochodzie z normalnym kluczykiem, ktoś otwiera drzwi, wywala nas z samochodu i w długą (coś a'la GTA ;)) - wychodzi ogólnie na to samo...
Opublikowano (edytowane)

Pamiętam, jak żona miała jakiś już czas temu Meganę, i tam zamiast kluczyka była karta. Przy zapalonym silniku, można było wyjąć kartę ze slotu i jechać autem dalej. Nie można było natomiast zgasić motoru, komputer prosił o włożenie karty.

Niemniej z karty dało się wyciągnąć klucz i zamknąć drzwi samochodu przy zapalonym silniku manualnie. Bo kartą, naciskając przycisk "zamknij" zamków od zewnątrz nie dało się zaryglować. Myślę, że w F10 działa to na podobnej zasadzie...

Edytowane przez Pemek