Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Mam zamiar zmienić płyn hamulcowy i za bardzo nie wiem jaki. Jest tego trochę wiec proszę o radę. Szukam normalnego dobrego i sprawdzonego.

Opublikowano

ale masz problem.. to tylko płyn hamulcowy.. :D Idziesz do sklepu i mówisz poproszę płyn hamulcowy tylko w miarę dobrego i nie najtańszego.. i Gitara

Ps: ja bodajże zalewałem z K2 "DOT4" 0,5l ok. 9zł

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witam,przyszedł i czas na mnie..więc muszę wymienić płyn hamulcowy ,oczywiście kupie ATE SL6 dot 4 ,tylko nie wiem ile go potrzebuje ? tzn. chcę zlać stary płyn całkowicie i zalać nowym :roll: chyba da się tak :norty:
Opublikowano

Ja kupowałem płyn hamulcowy ATE SL6 1litr i wystarczyło.

Specjalnie sprawdziłem archiwalną fakturę od Maćka :)

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano

Ok. dzięki za info :cool2: w takim razie kupie 1L :D i jutro moja bunia doczeka się wkońcu nowych hebli :)

Pozdro

• 5 lat później...
Opublikowano
Odgrzeję troszkę kotlecika :) Jako, że planuję w najbliższym czasie moją laleczkę napoić olejami (wspomaganie, skrzynia, dyfer) i płynem hamulcowym mam pytanko co do płynu hamulcowego. Chciałem kupić ATE a te w wersji DOT4 są trzy rodzaje SL, SL6 i TYP200, ten ostatnio sobie odpuszczę bo nie cisnę po hamulcach jak dziki więc zastanawiam się nad zwykłym SL i SL6. Co prawda mam ABS i ASC ale jeżdżę bardzo mało i w/w systemy sporadycznie u mnie pracują. Sam SL na pewno by dał radę i nie koniecznie trzeba lać SL6, co uważacie ? Ja osobiście zalałbym zwykły SL (i nie chodzi o kasę bo ceny takie same) SL6 ma niższą lepkość i może już nie lać takiego rzadkiego w stare auto ? Ogólnie to chciałem kupić płyn hamulcowy Fuchs bo kupuję w/w oleje właśnie Fuchs u jednego sprzedawcy ale płyn kosztuje 52 zł 1L :shock: Kiedy inne markowe Bosch-ATE-Brembo-Valeo to 18-25 zł, ATE -ok 22 zł 1L to się zastanawiam czy oni nie oszaleli czy to jakieś płynne złoto ?
Opublikowano
Dla potomnych: do aut tylko za ABS i ewentualnie ASC lejemy zwykły dot 4 w przypadku ATE DOT 4 SL, Płyn hamulcowy niskowiskotyczny (o obniżonej lepkości) lejemy do aut z ASP, ESP DSC itd czyli pełną kontrolą trakcji w przypadku ATE DOT 4 SL.6
Opublikowano

moim zdaniem każdy płyn dot 4 da rade w e46 byle by był wymieniany regularnie co 2 lata

ja kupiłem ostatnio polski boryszew za 8 zł i jest ok

Opublikowano
Pewnie tak ale skoro wymyślili taki o obniżonej lepkości dla lepszej pracy w pompach ESP, DSC itp to czemu nie. 8 zł to faktycznie tanioszka a jak pisałem wcześniej płyn hamulcowy Fuchs Dot 4 50zł/L to mówię chyba jakieś płynne złoto ;)