Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem taki jak w tytule mam ustawiony nawiew na max temp z przodu leci gorące powietrze ze wszystkich nawiewów góra dół boczne no wszystkie a z tyłu ze środkowych kratek leci tylko zimne (nie mam tam regulacji ciepłe zimne tak jak na przednich kratkach), nie wiem czy tak jest fabrycznie czy cos się u mnie porąbało! A i jeszcze nawiew na nogi jak z przodu mam na max temp. to leci gorące a z tyłu takie sobie letnie. Czy to możliwe żeby tył i przód nie były zintegrowane jeśli chodzi o temperaturę nawiewu? Nie wiem co jest ale pasażerowie z tyłu nie maja za gorąco.
Opublikowano
Witam, mam podobny problem w e34. W intstrukcji wyczytałem że powietrze wydobywające się z tunelu jest regulowane równiez potencjometrami koło kierowcy, ale ja mam wszedzie cieple powietrze z przodu a z tylnego nawiewu leci zimne?!?!?!? Nie mam pojecia co z tym jest - cieszę sie tylko ze jestem kierowca, a nie pasazerem siedzacym z tylu:)

----=== 0o=[][]==o0 ===----

Better than a straight six are two straight sixes

Opublikowano
mam e34 525 1989, ten sam objaw pytałem znajomego i mówił że to ponoć normalna sprawa(fabryczna) że na tył tunelem tylko zimne leci .Ja sie z tym pogodziłem i tak z przodu siedze :D .A ogrzewanie jest tak wydajne że po chwili z nawiewów pod fotelami i panelu środkowego cieple powietrze dociera na tył.
BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Więc tak:

- E34 - z tylnych nawiewów na tunelu środkowym leci ZAWSZE zimne powietrze nawet, jeżeli przednie nawiewy środkowe mają regulację,

- E39 - jak wyżej, chyba, że na tylnych nawiewach jest regulacja ciepłe-zimne.

Panowie... instrukcja...

Kai
Opublikowano

No ja właśnie wyczytałem informacje z instrukcji. Piszze tam że zarówno środkowe ogrzewanie jak i tylne z "tunelu" jest "Adjustable temperature fresh air" - co jednoznacznie mówi o regulacji tego nawiewu. Natomiast nawiew spod siedzeń jest zawsze "Heated fresh air" - czyli zawsze ciepłe.

Szkoda ze nie wiem jak tu zaiescic zdjęcie z tej instrukcji.

Może autor sie pomylił :roll:

----=== 0o=[][]==o0 ===----

Better than a straight six are two straight sixes

Opublikowano

Szkoda ze nie wiem jak tu zaiescic zdjęcie z tej instrukcji

umieszczasz obrazek na dowolnym serwerze a potem wrzucasz tu link uzywajac url lub img znacznikow podczas pisania tekstu

zh
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No ja właśnie wyczytałem informacje z instrukcji. Piszze tam że zarówno środkowe ogrzewanie jak i tylne z "tunelu" jest "Adjustable temperature fresh air" - co jednoznacznie mówi o regulacji tego nawiewu. Natomiast nawiew spod siedzeń jest zawsze "Heated fresh air" - czyli zawsze ciepłe.

Szkoda ze nie wiem jak tu zaiescic zdjęcie z tej instrukcji.

Może autor sie pomylił :roll:

Bez urazy, ale poczytaj dokładniej, bo mam wrażenie, że poczytałeś coś nie na temat. W E34 z nawiewu na tunelu na środku z tyłu (w instrukcji nazywane "kratki świeżego powietrza") zawsze leci zimne powietrze. Nogi i szyba mają regulację, a przedni nawiew środkowy może mieć regulację na sobie w postaci pokrętła, a jeżeli nie ma takiego, to dmie z niego też tylko zimne powietrze.

Instrukcja E34 PL strona 52 (90 40 9 034 095):

"Pasażerowie z tyłu otwierają i kierują według potrzeby kratki w końcu konsoli środkowej. Wypływa z nich tylko powietrze świeże, albo - po włączeniu urządzenia klimatyzacyjnego - powietrze ochłodzone."

Kai
Opublikowano

I troszkę poszukaj ... było bardzo niedawno co nieco na ten temat :

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=16932

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi już wiem ze fabrycznie leci zimne z kratek z tylu w tunelu rodkowym i nie mam tam regulacji ciepłe zimne, mimo to ze mam klimatronik. Ale czy kto może mi powiedzieć dlaczego leci mi letnie powietrze z tyłu na nogi gdy mam ustawione na max temp. i z przodu leci goršce.
Opublikowano

1. Powietrze ma dużo dłuższą drogę i się schładza (z przodu powietrze wylatuje praktycznie wprost z nagrzewnicy).

2. Inne jest odczucie temperatury, bo powietrze nie leci prost na nogi, tylko bardziej "pod" nogi.

3. Z tyłu jest znacznie słabszy nadmuch.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)