Skocz do zawartości

320d wymiana listew ozdobnych na chrom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jak w temacie e46 po lifcie kombi 2002

mam czarne listwy wokół drzwi na zewnątrz a chce zdemontować je i założyc pakiet chrom

może mi ktoś pomoże lub napisze jak to zrobić lub rysunki bede wdzięczny

• 1 rok później...
Opublikowano
w sedanie listwy są na wcisk. Przy demontazu czesto łamią się takie zaczepy plastikowe ale to do ASO można podjechać i zamówić za grosze :) taniej w ASO niż na allegro te spinki do listew.
szukam
Opublikowano
ktoś potwierdzi to, że w touring-u trzeba szybę wyciągać ? jeśli tak to wielka lipa
Opublikowano

Sytuacja przedstawia sie tak. Wychodzily trzy rodzaje listew:

- zwykle czarne

- chrom

- shadowline (czarny polysk + slupki tez w polysku)

Ja u siebie mialem chrom i zmienialem na shadowline. Listwy drzwiowe i dolna przy tylnym oknie zdejmujemy od tylu, najlepiej zylka i podwarzamy do gory. Listwy sa metalowe i przy wyjmowaniu moga sie wygiac i wtedy lepiej ich nie prostowac, najlepiej zalozyc takie listwy na drzwi i przy wciskaniu same sie wyprostuja. Jesli chodzi o te gorne listwy to proponuje zaczac z tylu i ciagnac listwy reka do siebie, ewentualnie lekko szerokim srubokretem owinietym szmatka sobie pomoc i stopniowo zblizac sie w strone przodu auta. Problemem moze byc laczenie na ktorym jest dodatkowy wtrzask i dosyc trudno to wyciagnac, ale troche sily i jest ok.

Problemy przy zmianie:

zwykle czarne na chrom i na odwrot- wykonalne jedynie przy wycieciu tylnych szyb, bo listwa przy ostatnim oknie w czarnych jest tak naprawde uszczelką i nie da rady wlozyc ostatniej listewki chrom, bo tam gdzie powinno byc miejsce na listewke jest uszczelka ktora imituje czarna listwe (wersja dla odwaznych to wyciecie uszczelki i wklejenie listwy chrom, ale moze byc ciezko spasowac to tak zeby jakos to wygladalo)

chrom na shadowline i na odwrot - tu sytuacja wyglada lepiej, bo zarowno w chrom jak i shadow sa wtrzaski na listwy przy ostatnich oknach wiec same obwodki sa plug & play. Problem jest z pionowymi slupkami przy ostatnich tylnych szybach, bo sa klejone z szybami, wiec przy takiej zamianie rowniez nalezy wymieniac z szybami. Pozostale slupki sa przykrecane do drzwi (wersja dla odwaznych to proba wyjecia slupkow bez wycinania szyb, ale podobno na 99% slupki sie pokrzywia i beda brzydko odstawaly zamiast idealnie przylegac)

Skoro chcesz sie wymienic z kolega to poza wymiana listew musicie rowniez wymienic sie szybami tylnymi.

Opublikowano
ktoś potwierdzi to, że w touring-u trzeba szybę wyciągać ? jeśli tak to wielka lipa

Tak, w turasie jeżeli miałeś zwykłą czarną listwę i chcesz ją wymienić na chrom to albo zmieniasz z całą tą szybką albo nożem wycinasz czarną i na jej miejsce klejem przyklejasz chrom.

pozdr

Opublikowano
Ja u siebie w kombi zakładałem chrom ale tylko na drzwi i one są wciskane ale trzeba ostrożnie żeby nie pokrzywić tych chromowanych a przy tylniej szybie to sam chrom założyłem na klej tylko musiałem odciąć zatrzaski aluminiowe a w koło ranty dachu(przykręcane) nie założyłem poniewarz nie mam chromu może kiedyś sobie sprawie i założe