Skocz do zawartości

Sonda lambda jak podłączyć przewody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem uniwersalną sonde lambda i okazało się, że ma ona inne kolory przewodów niż moja.

uniwerzalna ma dwa białe, czarny i szary a moja ma czarny, czerwony żółty i biały

czy ktoś wie jak to podłączyc???

Opublikowano

nie spotkałem sondy która miałaby takie kolory jak napisałeś???

czerwony , żólty i biały? moze nie patrzysz na przewody sondy tylko po wtyczce na instalację?

Opublikowano
  • Autor

az tak źle ze mną nie jest, rozrużniam instalację od sądy

ale już sobie poradziłem, dwie godziny szukania z miernikiem i sprawdzania co jest co i się udało. :P

a takie kolory ma orginalna sonda siemensa

Opublikowano

No dobra.

Tylko że sondy boscha, czyli z przewodami: dwa białe, szary i czarny to jest sonda 1 Voltowa.

Sondy siemensa, z przewodami czerwony, czarny, biały i żółty są to sondy 5 Voltowe.

Opublikowano
  • Autor

Hmmmmmmmmmmmm

to znaczy żę wyżuciłem 130zł w błoto

ale jutro pojadę jeszcze raz do serwisu bmw na komputer

bo na moim interfejsie nie pokazywało błędu

nie zła lipa o tym nie wiedziałem że to są 1voltove sądy :duh:

ciekawe jak długo to pochodzi???

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
nie zła lipa o tym nie wiedziałem że to są 1voltove sądy

No to się dowiedziałeś :) A sondy są 0-1V, 0-5V, 5-0V i 0,8-1,6V. Oczywiście nie wszystkie stosowane w BMW.

Kai
Opublikowano

proponuje nawet jej nie podłaczać bo możesz zjarać komputer. Sondy 1V same indukują napięcie a do 5V napięcie jest podawane i zasada działania jest zupełnie inna.

O tyke dobra jest sytuacja ze miała byc 1 V a wsadziles 5V, natomias gdyby miala byc 5V a wsadzilbys 1V to komp raczej napewno dostałby po tyłku.

W każdym razie szybciutko ja wyciągaj i wsadź bosha. Kolorki to bardzo wazna sprawa.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
  • Autor

Barto

założyłem bosha universalną czyli ma kolorki, biały, szary dwa białe. a miałem siemensa czyli kolorki czerwony, czarny, żółty i biały.

i zrozumiałem że uniwersalna czyli bosh jest 1v a siemens 5v

tyle zrozumiałem przynajmniej z postu "robertbmw" czyli na sąde podawane jest napięcie zamiast 1v to 5v i ma moim interfejsie nie pokazywało wczoraj żednego błędu. dlaczego miał by zjarać sie komputer ????

Opublikowano
Barto

założyłem bosha universalną czyli ma kolorki, biały, szary dwa białe. a miałem siemensa czyli kolorki czerwony, czarny, żółty i biały.

i zrozumiałem że uniwersalna czyli bosh jest 1v a siemens 5v

tyle zrozumiałem przynajmniej z postu "robertbmw" czyli na sąde podawane jest napięcie zamiast 1v to 5v i ma moim interfejsie nie pokazywało wczoraj żednego błędu. dlaczego miał by zjarać sie komputer ????

boshowskie sondy są 1V i same indukują napięcie czyli od nich idzie napięcie do kompa (nie mówie o grzałce), natomiast siemensa 5V nic nie indukują tylko dostają napięcie z kompa i w zaleznosci od ilości tlenu w spalinach pojawia sie opór na sądzie i synał napieciowy wraca do kompa odpowiednio zmodyfikowany oporem sondy. W twoim przypadku jak napisałem jest to w miare bepieczne bo jak sonda 5V nie odstanie napiecie to nawet zeby opor sobie zmieniala jak chce to i tak nic do kompa nie pójdzie, natomiast w sytuacji gdzie powinna byc sonda 5V a zalozymy sonde 1V która sama indukuje napiecie, komp moze dostac napiecie w miejsce w ktore nie zostalo przewidziane do zasilania. A poniewaz nie jestesmy konstruktorami tych sterowników to musimy brać po uwagę najgorszy scenariusz. Jak do zarowki przeznaczonej na 1 V dasz 200V to ja poprostu spalisz i tyle

Opublikowano
...Jak do zarowki przeznaczonej na 1 V dasz 200V to ja poprostu spalisz i tyle

Ale w opisywanym przypadku do układu (czyli komputerka z sonda siemensa razem), który generuje 0-5V - podłączasz na wejście 0-1V ...

Chyba nie bardzo jest możliwość spalenia wejścia (skoro to wejście ma max 5V) :8)

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
...Jak do zarowki przeznaczonej na 1 V dasz 200V to ja poprostu spalisz i tyle

Ale w opisywanym przypadku do układu (czyli komputerka z sonda siemensa razem), który generuje 0-5V - podłączasz na wejście 0-1V ...

Chyba nie bardzo jest możliwość spalenia wejścia (skoro to wejście ma max 5V) :8)

no akurat 2.5 na + lub - takze bezwgfednie 5V. chodzi o to ze komputer nie jest przygotowany zeby odbierac napiecie tylko nadawac. Czyli to tak jakbys chciał wchechac w ulice jednokierunkową pod prąd, moze dosc do nieprzyjemnego zdażenia. Mniejsza z tym, te dwa rodzaje sond nie mozna mieszac :!:

Opublikowano
  • Autor

A sprawa wygląda tak :)

podłączyłem sąde bosha 1v uniwersalna a powinna być siemensa 5v - ogulnie nic złego się nie wydażyło komputer żadnuch błędów nie pokazywał.

natomiast praca sądy jest tragiczna na rozgrzanym silniku przy wolnych obrotach nie pracuje wcale albo w minimalnym stopniu,

w srednim zakresie obrotów (ok 3k obrotów) jest w miarę poprawnie natomiast przy 5k obrotów to już wogle tragedia raz działe raz nie ogulny koszmar. :duh: :mad2:

pół dnia spędziłem bawiąć sie analizatorem spalin i wniosek jest jeden nie najeży do BMW e36 320i m50 vanos wkładać sond uniwersalnych bo one nie działeją.

i jeszcze jedno przestałem wieżyć w mechaników

moje motto od dzisiaj :idea: chcesz mieć coś zrobione w samochodzie dobrze zrób to sam !!!!!!

Opublikowano
jezeli wlozyles nie taka sonde jaka powinna byc i nie dziala to nie zwalaj winy na to ze uniwersalne sondy sa do bani i nie dzialaja...jak bys kupil taka jaka powinna byc czyli uniwersalna o poprawnych parametrach to by dzialalo poprawnie...
Opublikowano
  • Autor
jezeli wlozyles nie taka sonde jaka powinna byc i nie dziala to nie zwalaj winy na to ze uniwersalne sondy sa do bani i nie dzialaja...jak bys kupil taka jaka powinna byc czyli uniwersalna o poprawnych parametrach to by dzialalo poprawnie...

To nie mój pomysł był by wkładać sąde uniwersalną do mojej beti tylko mechanika u którego byłem z tym pronlemem.

I nie powiedziałem, że uniwersalne sądy są do bani tylki że nie działają w tym konkretnym modelu BMW.

Opublikowano
ale zamiast kupic uniwersalna 5v to kupiles 1v to sie nie dziw ze nie dziala
Opublikowano
  • Autor
ale zamiast kupic uniwersalna 5v to kupiles 1v to sie nie dziw ze nie dziala

poszedłem do sklepu podałem model, marke samochodu rok produkcji model silnika i dostałem jaką dostałem

niestety na opakowaniu nie było podane czy to jest sąda 5v czy 1v

poza tym nie wiem czy są uniwersalne 5v???

a sam nie jestem na tyle specjalistą od sąd

żeby rozpoznać ją po wyglądzie

Opublikowano

to proponuje wymontowac sonde i udac sie do sklepu w ktorym zakupiles i poprostu reklamowac towar.sprzedali Tobie nie taka jaka trzeba to musza wymienic :)

pozdrassssyyyy

Opublikowano
U mnie przy podłączonej sondzie silnik chodzi nierówno (obroty falują) natomiast przy odłączączonej chodzi normalnie. Z tłumika kopci i śmierdzi paliwem. Czy komputer powinien wyświetlić komunikat że jest ona odłączona?? I czy przy takich objawach jest pewne że sonda nadaje sie tylko do wymiany??