Skocz do zawartości

[E39] 535i 96r Nie działa podgrzewanie fotela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A teraz Polak po szkodzie uczula :)

Nie naprawiajcie starych mat poprzez lutowanie. Ja tak zrobilem i dzialalo pieknie :).

Przez dwa miesiace :(. Jakis tydzien temu wlaczam grzanie a tu prosze, znowu lampka gasnie po 3 sekundach, zlutowalem raczej solidnie, wiec mysle ze poszlo w innym miejscu, po prostu stara mata i material juz zmeczony, naprawicie w jednym miejscu to pojdzie w drugim predzej czy pozniej. Teraz musze wszystko robic na nowo. Widzialem na allegro uniwersalne maty niedrogo, bede musial sprobowac z nimi.

A jako ciekawostke tylko podam ze posiadam ksiazke typu NAPRAWIAM SAM do E39 w obcym jezyku. I pod tematem Nie Dzialajace Podgrzewanie Foteli jest napisane tylko ze naprawa maty jest to czynnosc zbyt skaplikowana i moze ja wykonac tylko ASO BMW. No ale Polak kombinator :) stara sie zlutowalo to i z wymiana nie powinno byc problemu. :]

W tej szarej codzienności zdarzają się rzeczy, chwile i miejsca, dla których życie nabiera koloru.........zdecydowanie pasja jest motywem przewodnim tej historii.
  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Nie no kolego że u Ciebie zesrało się po dwóch miechach to nie znaczy że u każdego tak będzie, u mnie i u wielu użytkowników jest ok po tej naprawie.
Opublikowano
Nie mowie ze u kazdego tak musi byc, ale szczerze mowiac gdybym teraz byl przed pierwsza wymiana to bym nie ryzykowal, taka mata to grosze, na allegro 40zl wymienisz raz i masz duze wieksza pewnosc ze juz do konca bedzie dzialac. A tak prosze podzialalo 2 miesiace i znowy wszystko od nowa trzeba robic a przeciez ile to roboty! Naprawde kolega ktorzy zamierzaja sie za to zabrac polecam montowac nowe maty, tak samo jak maty grzewcze w lusterkach sie nie naprawia tylko wymienia (te wymienilem na nowe przedwczoraj i mam spokoj zapewne do koncu zywotu Beci). Ja chcialem zaoszczedzic i teraz widze ze to byla glupota. Niepotrzebne ryzyko, jak to sie mowi "skapy traci dwa razy" :p. Moim zdaniem oczywiscie.
W tej szarej codzienności zdarzają się rzeczy, chwile i miejsca, dla których życie nabiera koloru.........zdecydowanie pasja jest motywem przewodnim tej historii.
Opublikowano
Nie no kolego że u Ciebie zesrało się po dwóch miechach to nie znaczy że u każdego tak będzie, u mnie i u wielu użytkowników jest ok po tej naprawie.

A poza tym u Ciebie kolego "ryba266" sie "zesralo" jak sam napisales:

Dzisiaj wyciągałem fotel i naprawiłem podgrzewanie. Druty były całe, musiało coś nie stykać, trochę roboty z tym było.

Jak wyciągałem fotel, to pod spodem znalazłem franki belgijskie z czego najstarsze z 1988r :D To raczej dobrze świadczy, można przypuszczać że nikt tam nie zaglądał od czasu jak auto jeździło u Niemca.

nie druty ktore ja lutowalem, tylko "musialo cos nie stykac" wiec moze ten material nie jest tak zmeczony w Twoim samochodzie jak w moim (byc moze podgrzewanie bylo zadziej uzywane np.) ale to ciezko stwierdzic tak na prawde...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam wszystkich milosnikow marki.mam pytanie czy polanczal ktos podgrzewane fotele albo czy posiada ktos jakis schemat.z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich
Opublikowano
chodzi mi o to ze kupilem fotele do swojego auta i sa one podgrzewane chcialbym je podlaczyc ale nie bardzo wiem jak. przelaczniki mam to przed liftem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ale nie rozumieją co znaczy

Tłumaczenie-podłączał.

No cóż masz rację, że poprawna pisownia,nie używanie polskich liter "ą,ę,ś,ł,ż,ź" itd.(pisownia typowo sms)ciężko jest przecież wcisnąć alt gr,a interpunkcja to już naprawdę rzecz obca.

Zapomniałem wspomnieć o ortografii.

Ale niestety nic nie zmienisz,a będzie jeszcze gorzej.Popatrz na same tytułowanie postów.

Królami są wachacze i chamulce. :cry2:

ec2Wze6.jpg
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Wie ktos moze co to za bateryjka w macie siedzenia? Z kostki ida dwa kable do mat (plus i minus) Nastepnie jedynie w macie siedzenia znajduje sie cos co wyglada jak bateryjka od zegarka i kabel plusowy jest rozgaleziony w jedna strone idzie do maty, a w druga do tej bateryjki (byc moze to jakis rezystor, ale jaka pelni funkcje?) nastepnie z drugiej strony owej bateryjki idzie z powrotem do kostki. Raz zmierzylem napiecie na tym kablu, bylo 9 v.

Wie ktos cos na ten temat?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Prawdopodobnie to termostat, zwykły czujnik temperatury.

Takie zabezpieczenie żebyś sobie nie przysmażył tego i owego :mrgreen:

Opublikowano
No bo ja wymienilem mate, ten termostat przelutowalem i dalej mam problemy. Raz dziala, a raz nie. Nie wiesz czy mozna kupic taki w aso czy gdzie tego szukac w ogole i jaki dobrac?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślę że jeśli mimo uszkodzenia widać na nim cokolwiek, to idź z tym do elektronicznego, tam powinni coś dobrać.

W aso nie dostaniesz nawet samej maty grzewczej, wcisną ci z poszyciem fotela...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam ja własnie zakupiłem E39 i są przełączniki do podgrzewania siedzeń tylko nie zapala się żadna kontrolka ani nie grzeją fotele ani pasażera ani kierowcy. od czego powinienem zacząć. Bezpiecznik jest dobry
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To sprawdź czy do fotela idą przewody od podgrzewania, bo możliwe że ktoś sam panel przełożył.

Jak nie chce ci się zaglądać pod fotel, to rozkoduj VIN, wyjdzie czy auto miało grzanie dupska.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pisaliście coś o termostacie, a gdzie się on znajduje, przy kostce, czy macie?

U mnie objaw jest taki ze po włączeniu grzeje cały czas na maksa bez względu na to ile kresek się świeci.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Termostat jest gdzieś przy macie, logiczne chyba :wink:

Z tego co wiem, to jeśli jest przerwa w obwodzie, grzanie nie działa, a jeśli termostat ma zwarcie, to grzeje z pełna siłą.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Termostat znajduje sie w czesci na ktorej siedzisz blisko oparcia. Wyglada jak bateria od zegarka z przylutowanymi dwoma kablami. Idz za kablem plusowym od siedziska to dojdziesz do termostatu (po zdjeciu tapicerki oczywiscie).
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

A teraz mala informacja dla kolegow. Ja walczylem z moja mata dwa sezony. Najpierw naprawialem maty i lutowalem, chyba dwa razy, pozniej wymienilem maty, problem byl tylko w siedzeniu kierowcy. Po wymianie mat podzialalo jeden dzien, oczywiscie termostat rowniez przelutowalem. I tak sie z tym bawilem, mierzylem napiecia itp, gdy juz mialem dosc dziadostwa i chcialem rzucic w cholere, zauwazylem ze gdy przesunalem siedzenie max w przod lampka sie zapalila, w tyl zgasla. Poruszalem kablami i raz dzialalo raz nie. Co sie okazalo? BANAL. Te malutkie kosteczki, zlaczki pod siedzeniem, od mat, co lacza mate z siedziska z mata z oparcia itp. Tam chyba dwie sztuki byly takie male z trzema pinami, i to wlasnie w nich nie stykalo! Wymienilem wiec te kabelki z kostkami na same nowe kabelki i polutowalem na stale, jedynie pod glowna wtyczke sie podlaczylem abym mogl w razie potrzeby demontazu fotela odpiac (tam wszystko stykalo ladnie). W kazdym razie juz smiga jak powinno od kilku miesiecy, a grzeje prawie codziennie w chlodne dni bo skora. Domyslam sie ze gdybym znalazl to na poczatku to nie musialbym wymieniac mat. No ale juz wymienione i nowe to na pewno nie zaszkodzi.

Radze to sprawdzic przy kazdej naprawie mat.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy fotele przednie posiadaja jakis sterownik ktory jest odpowiedzialny za grzanie obu jednoczesnie?? Jakis czas temu przestaly grzac oba ( w tym samym momencie)-kontrolka swieci sie 2 sek i gasnie. Rozumiem ze jakby ktoras z mat sie spalila to podgrzewanie w 2 fotelu by dzialalo??

bede wdzieczny za pomoc.

Opublikowano
Dokladnie one powinny dzialac niezaleznie. Ja nie rozkopywalem elektroniki nigdzie indziej poza fotelami ale prawdopodobne jest ze obydwie sie przepalily. gdzies czytalem o przekazniku jakims ale nie jestem tego pewien. Sprawdz czy dochodzi napiecie na kostce pod fotelem oraz czy jest przejscie na macie. Bedziesz wiedzial po ktorej stronie jest problem. Ja stawiam na maty 99procent.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Starter, tam nie ma żadnych przekaźników, albo długi panel na przyciski, albo te pojedyncze z potencjometrem i to całość, nic więcej do grzania foteli nie ma.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak myslalem dlatego napisalem, ze nie jestem pewien. Gdzies o tym czytalem kiedys ale nigdy nie widzialem :). Wiec dzieki za poprawienie. Teraz stwierdzamy jednoglosnie.

NIE MA PRZEKAZNIKOW OD MAT PODGRZEWANIA FOTELI