Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowy na forum... Do tej pory śmigam volvo s60 d5 163KM FWD... spoko furka ale z pewnych powodów rozmyślam nad 'nowym' bmw serii 5 najlepiej w benzynie oraz z x-drive. Do bmw jako marki przyszłego samochodu jakos nie specjalnie mnie ciągnęło ale nowe 5 wydaje sie być niezłym wyborem. Moje pytanie... co Wy jako znawcy polecacie?

Konkretnie to dość ciekawy wydaje sie być nowe 528ix 245KM automat 8 biegów x-drive.. Myślę jeszcze nad czymś lekko używanym z sieci dealerskiej bmw.

Do tej pory nie prowadziłem nigdy tylnio napędowca oraz (pseudo) 4x4. Do tego wszystkiego w moim mieście będzie pewnie problem z wzięciem jakiejkolwiek 5 na jazdy testowe..

Pozdro!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bmw serii 5 to przede wszystkim klasa wyżej od volvo s60. Moim zdaniem mała wysilona, turbodoładowana benzynka będzie się sprawowała znacznie lepiej od diesla, więc wybór silnika jak najbardziej popieram :cool2: W porównaniu do diesla volvo bedzie to rakieta. W kwestii napędu to dobre opony w połączeniu z nowoczesną techniką dają gwarancję bezpieczeństwa. W czasach polonezów być może tylny napęd sprawiał problemy mniej doświadczonym kierowcom. Na chwilę obecną widzę same zalety. Jeżeli chodzi o napęd x-drive to niestety nie miałem okazji sprawdzić jego możliwości, natomiast posiłkując sie informacjami prasowymi to o ile nie mieszkasz w górach na wiele Ci się nie przyda ;) bo elektronika dba o przyczepność w stopniu conajmniej bdb. Zalety z-drive: lepsza trakcja w głębokim śniegu itp, wady: wyższa cena, wyższa masa auta, ciut wyższe spalanie, chyba ciut większy promień skrętu, droższe serwisowanie (to akurat w przypadku nowego auta raczej nie jest istotne) :wink: Zaznaczam że osobiście nie miałem okazji tego sprawdzić :cool2:

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu

Opublikowano
Tak się składa, że po ponad roku w 523i teraz jeżdżę od miesiąca zastępczym S60 2.0T. Główna różnica jaką odczujesz to, że dodając mocno gazu na nierównej drodze albo w koleinach nie będzie "miotało jak szatan" kierownicą na lewo i prawo. W inglysz nazywa się to torque steer. W RWD nie uświadczysz. Poza tym dużo więcej miejsca w środku i jak dla mnie najelegantsza deska rozdzielcza w tej klasie. Niestety żeby w F10 było fajnie to z 60 tysięcy trzeba wydać na opcje. Ale warto. Natomiast S60 w sumie nawet, nawet. Myślałem, że będzie dużo gorzej.
Opublikowano

Dzięki za opinie! Do auta dobrałem jakieś dodatkowe pakiety, wiec golas to pewnie nie będzie... No chyba ze macie wiedzę, które pakiety są musowe, a które zbędne to będę wdzięczy za info. Macie może dane dla silnika 528ix tzn nm/obr i KM/obr ? Bo ciekawa opcja jest 535i ale tu już sporo drożej wyjdzie więc to narzazie sfera gdybań (no chyba ze znajdzie się coś z sieci dealerskiej)

Pozdr!

Opublikowano

Tu masz dane 528i w sedanie:

Dimensions

Wheelbase 2968 mm

Vehicle length 4899 mm

Vehicle width 1860 mm

Vehicle height 1464 mm

Track, front 1600 mm

Track, rear 1627 mm

dimensions

Performance

Drag (cD) 0.29

Top speed (mph) 155 (155)

Acceleration 0-62 mph (sec) 6.2 (6.3)

Acceleration 50-75 mph in 4th (sec) 6.2

Unladen (EU) 1685 (1695) kg

Max permissible 2220 kg

Permitted load 610 kg

Permitted axle load, front/rear 1070 / 1280 kg

Engine

Cylinders/valves 4/16

Capacity (cc) 1997

Stroke/Bore (mm) 90.1 / 84

Max output (kW/hp/rpm) 180 / 245 / 5000-6000

Max torque (Nm/rpm) 350 / 1250-4500

Wheels

Tyre size front 245/45 R18

Tyre size rear 275/40 R18

Wheel size front 8J x 18

Wheel size rear 9J x 18

Fuel consumption

Imperial Metric

Urban (mpg) 30.1 (31.7)

Extra-urban (mpg) 48.7 (51.4)

Combined (mpg) 39.8 (41.5)

Urban (ltr/100km) 9.4 (8.9)

Extra-urban (ltr/100km) 5.8 (5.5)

Combined (ltr/100km) 7.1 (6.8)

CO2 emissions (g/km) 165 (158)

Tank capacity (ltr) 70

Wg mnie polski pakiet i business pakiet pokrywają większośc niezbędnych opcji, ale oczywiście im więcej tym lepiej. Sam przymierzam sie do 528i lub 525d za 2 tygodnie mają miec oba u Smorawińskiego, już nie mogę się doczekac jazd próbnych.

Opublikowano

535i to inna liga niż 528i. Tam masz TwinTurbo, R6, trzy litry :D

Wklej tutaj wyposażenie które sobie dodałeś i co chcesz wziąć a my Ci powiemy czy jest to ok i czy ma to sens :wink: - w ramach rozsądku wiadomo, ponieważ każdy ma inne potrzeby.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
535i to inna liga niż 528i. Tam masz TwinTurbo, R6, trzy litry :D

Wklej tutaj wyposażenie które sobie dodałeś i co chcesz wziąć a my Ci powiemy czy jest to ok i czy ma to sens :wink: - w ramach rozsądku wiadomo, ponieważ każdy ma inne potrzeby.

Proste, zdaje sobie z tego sprawę. I tak głównie będzie jazda po mieście ale jak wiadomo mocy nigdy za wiele. Mój konfig:

V-spoke 18 cali

Alarm

Elektryczne stołki z pamięcią

HI-FI proffesional

Polski pakiet plus

Ogrzewanie foteli przednich

Bixenony

Czujniki tył przód

Automatyczna klimatyzacja

Asystent świateł drogowych

Przygotowanie pod telefon bt

Złącze ipod

Rozszerzenie audio o tel komórkowe

Pakiet Businnes

Kamera cofania

System nawigacyjny proffesional

To jest moja przykładowa konfiguracja z salonu tak na szybko bym powiedział

Opublikowano

kolego bmblind, widzę że jesteśmy w podobnej sytuacji ;) Też jeżdżę Volvo, ale S80 i też chcę kupić piątkę. Na razie jedynym najfajniejszym wyborem jest 528xi, ale oczywiście trzeba się nim przejechać i się upewnić, że jest dobry :D

Niestety jeszcze nie mają ich na jazdy testowe... No chyba, że coś się zmieniło od zeszłego tygodnia.

Jeżeli chodzi o konfigurację to jest ona różna, w zależności od preferencji. Ja np. na 100% biorę to, jeżeli oczywiście będzie to 5.:

- tapicerka skórzana Dakota (kolor ostrygowy)

- listwy - drewno szlachetne Fineline

- Polski pakiet:

- Surround View pakiet:

- automatyczne otwieranie/zamykanie klapy bagażnika

- system domykania drzwi

- zintegrowany uniwersalny pilot do bram

- kierownica sportowa (?)

- przygotowanie do telefonu ze złączem bluetooth

- nawigacja Professional

- zestaw HiFi

- komfortowe fotele

czy w sumie 265 864 zł. Może ew. jeszcze coś dołożę do max 270 000 zł. :)

http://i2.photobucket.com/albums/y27/tex05/worshipbmw.gif
Opublikowano

Według mnie warto pamiętać o electronic Dumper Control lub najlepiej Adaptive Drive.

Oprócz tego dociąganie drzwi i automatyczne otwieranie/zamykanie klapy.

Automatyczna Sportowa skrzynia biegów

Navi Professional

Blueetooth

Reszta konfiguracji to kwestia indywidualna.

Do sprzedania:

Opublikowano
Jeśli chodzi o Electronic Damper Control to miałem i uwielbiałem. Przejedźcie się F10 z EDC (nieważne jaki silnik) i sami oceńcie czy to zjawiskowa sprawa czy zbędny gadżet. Dla mnie to pierwsze. Brał bym jeszcze internet bo kosztuje grosze a zabawa przednia i ambient lighting- szczególnie z ostrygową tapicerką.
Opublikowano
Według mnie warto pamiętać o electronic Dumper Control lub najlepiej Adaptive Drive.

Oprócz tego dociąganie drzwi i automatyczne otwieranie/zamykanie klapy.

Automatyczna Sportowa skrzynia biegów

Navi Professional

Blueetooth

Reszta konfiguracji to kwestia indywidualna.

Prawie tak przekonfigurowalem, nie do konca jestem pewnien opcji tych drzwi i klapy bagaznika.. Niedlugo przejade do dilera podyskutowac o opcjach i cenie.

Opublikowano

Co do drzwi fajna sprawa, nie ma musu ale warto bo dopłata nie jest duża. Przednie drzwi są stosunkowo lekkie i czasem je odbija jeśli się nie weźmie dociągania.

Co do klapy to niby musu nie ma, ale jak już się to ma to człowiek potem tego szuka. Nigdy wcześniej nawet o tym nie pomyślałem, mimo tego że raz na czas korzystałem u znajomych oraz widziałem od dłuższego czasu. A dzisiaj jak chcę zamknąć klapę to szukam przycisku :mrgreen: :duh: :wink:

Kiedyś miałem podobną rzecz w Mercedesach - tam od dawna klapa sama się podnosiła do góry, tylko zamykanie było ręczne. Ale tamtego "patentu" mi wogóle nie brakowało, a ten uwielbiam :wink:

No i tak jak miatamad EDC według mnie również obowiązkowo. Niestety nie jest to jeszcze pneumatyka ale jest to ogromny krok ku temu, a różnice między poszczególnymi trybami sa bardzo mocno odczuwalne, przynajmniej dla mnie.

Do sprzedania:

Opublikowano

f10trek -> i jak byłeś może w salonie? Dostałeś jakąś konkretna ofertę, rabat?

Pozdrawiam

Edit:

Dostalem dane techniczne silnika 528ix

DI2, VVT / TwinPower Turbo

180 (245) 5000 - 6000

350 / 1500 - 4800

Opublikowano

Obowiązkowa opcja dla mnie to ostrzeżenie przed kolizją, nie jest drogie a już mnie raz uratowało.

UE zastanawia się nad obowiązkowym montowaniem tego w przyszłości.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja polecił bym ze swojej strony webasto,chyba że w parcy masz swój garaż,parkujesz w garażu podziemnym,albo pracujesz w domu. Z firmy wychodzę jako jeden z ostatnich,a zazwyczaj odjeżdżam pierwszy. Nawet nie wiem gdzie mam starą skrobaczkę do lodu.
Opublikowano
I jak tam panowie? Zamawiał ktoś z was juz auto? Jesli tak to długo trzeba czekac?

Ja czekałem ok 6 tyg.

Opublikowano
I jak tam panowie? Zamawiał ktoś z was juz auto? Jesli tak to długo trzeba czekac?

Ja czekałem ok 6 tyg.

oo, to szybko

Opublikowano
Hm, przy zamowieniu w pierwszej polowie pazdziernika powiedziano nam koniec listopada, poczatek grudnia. W listopadzie sie nie da bo niby jakies opoznienie... Wiec nie wiem, czy to jakas grubsza sprawa, czy zwykla obsowa...?
Opublikowano
Też nie wiem, ale już ta cała akcja z niemożliwością zamówienia pakietów jest dla mnie abstrakcyjna, jeśli się potwierdzi. Zobaczymy w tym tygodniu co usłyszę ;)
Opublikowano
Też nie wiem, ale już ta cała akcja z niemożliwością zamówienia pakietów jest dla mnie abstrakcyjna, jeśli się potwierdzi. Zobaczymy w tym tygodniu co usłyszę ;)

No ja właśnie takie coś usłyszałem ;) Pakietów na tą chwilę nie ma. Być może podczas zamówienia będę i wtedy mi z tego co wybrałem zrobią pakiet. Nie wiem jaka to różnica, no ale cóż... W zasadzie przy pakietach nie ma jakichś super upustów, więc nad tym nie ubolewam :)