Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od dłuższego czasu mam problem z ABS.

Po przekręceniu kluczyka w stacyjce jest normalnie tzn kontrolka gaśnie i ABS działa ale sporadycznie w trakcie jazdy zapala się kontrolka i brak ABSu. Nie ma na to żadnej reguły czasami nawet dwa tygodnie się nie zapali ,nie ma to związku z mokrą pogodą, z dziurami na drodze i wkurzające to jest bo nigdy nie wiadomo kiedy przestanie działać. Komputer na diagnozie wykluczył uszkodzenie czujników więc wymieniłem centralkę ABS ale ciągle to samo.

Może któryś z kolegów miał podobny przypadek?

Opublikowano
posprawdzaj czujniki,kable może się jeden z nich przetarł lekko i nieraz niełączy. winne może być też napięcie.warto sprawdzić stan regulatora napięcia! u mnie właśnie to szwankowało! :norty: .pozdro
klepało ale przestało!!!
Opublikowano

Na komputerku wykryjesz tylko totalne padniecie czujnika. Jezeli ma przerwy w pracy - tak jak w twoim przypadku to komputer tego nie wykryje. Ja stawiam na czujnik. Sprawdz kable.

PS

Masz wszystkie opony o tym samym rozmiarze??

Opublikowano

Posprawdzaj złączki czujników ( wszystkich czterech ) mogą być skorodowane, czujnik powinien mieć rezystancje ok. 1,3 - 1,5 kohm jeżeli ma znacznie więcej to moduł ABS-u może nie stwierdzać jego uszkodzenia podczas odpalania auta ale w czasie hamowania impulsy będą zanikać i ABS nie będzie działał poprawnie ( nie pozwoli zablokować kół ) a potem się poprostu wyłączy.

Miałem taka sytuacje u siebie gdzie podczas gwałtownego hamowania na suchym bardzo przyczepnym asfalcie ABS zachowal mi sie tak jak gdybym jechał po lodzie :jawdrop: , na szczęście po odpuszczeniu hamulca się poprostu wyłączył i udało mi się bezpiecznie zatrzymać........

Okazało się że czujnik miał tak skorodowane przewody że poprostu zwiększył swoją rezystancję wielokrotnie i ABS raz działał a raz nie, bez zachowania jakiejkolwiek reguły z jego strony.

Opublikowano
W tym tygodniu sprawdzałem oprność czujników-wszystkie są wzorcowe, wyczyściłem styki na wtykach i narazie jest spokój . Cały problem jest w tym że można nawet jeździć 3 tygodnie i nic, trudno więc jednoznacznie stwierdzić że usunęło się usterkę. Dziękuję za wszystkie sugestie i mam nadzieję że czyszczenie styków pomogło.
  • 1 rok później...
Opublikowano
W tym tygodniu sprawdzałem oprność czujników-wszystkie są wzorcowe, wyczyściłem styki na wtykach i narazie jest spokój . Cały problem jest w tym że można nawet jeździć 3 tygodnie i nic, trudno więc jednoznacznie stwierdzić że usunęło się usterkę. Dziękuję za wszystkie sugestie i mam nadzieję że czyszczenie styków pomogło.

Sorry, że wygrzebuję taki stary temat.

Mam taki sam problem i chciałbym się dowiedzieć, czy ABS działa dalej sprawnie czy też pojawiają się problemy?

Opublikowano
Diagnostyka komputerowa nie wykazywała uszkodzenia czujników a problem wystepował głównie przy niskich temperaturach. Pomiary prądu ładowania też były w normie ale mimo tego ABS głupiał. Wymontowałem alternator i wymieniłem szczotki bo były krótkie i jak ręką odjął. Jak widać nie zawsze diagnostyka jest miarodajna.