Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pierdu pierdu a co ma ladowanie z prostownika z zakodowaniem go w samochodzie? Z tym kodowaniem to chyba jak z paliwem lepszej jakosci niby cos daje ale nikt nie potrafi podac konkretow.
  • Odpowiedzi 464
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jak ktoś to zaprojektował to musiał mieć do tego powód. Przykłady które podałem są skrajne.
Opublikowano

No tak, powód, żeby odwiedzić ASO i zostawić u nich kasę ;-)

A tak serio to ja też nie kodowałem nowego aku i już dwa lata bez najmniejszych problemów. Jakoś szkoda mi było czasu na umawianie się, jechanie i kodowanie :-)

A nawet jak aku padnie trochę wcześniej to i tak nie stracę z tego powodu więcej niż te 50PLN, które bym zostawił za kodowanie u magika.

Co kto lubi :-)

Opublikowano (edytowane)
a adaptację wykona każdy warsztat z komputerem, czy musi mieć coś specjalnego? Edytowane przez sharinho
Opublikowano

z tego co wyczytałem to w moim pojeżdzie nie trzeba nic kodować czy adaptować akumulatora , po pierwsze nie mam IBS , po drugie nie mam aku AMG , jezeli wymienię na standardowy o dopuszczonym AH . jeśli bym wymienił na aku AMG to wtedy potrzebne kodowanie tutaj takie info http://www.etk.cc/bmw/PL/search/selectCar/E91/Tou/BMW+330xd/ECE/61/61_1986/ jak się mylę prosze wyprostować :norty:

pozdro

Opublikowano
Adaptacja jest po to aby auto wiedziało jaki ma zamontowany akumulator i na podstawie tych danych gospodaruje energią np. na postoju, po to aby wyświetlić kontrolkę słaby akumulator.
Opublikowano

Witam, mam kolejne pytanie.

Chciałem dziś zobaczyć jaki mam typ akumulatora.

Pisze na nim:

12V 80Ah 640 A 140 RC 640CCA

Jaki to jest? Zwykły, żelowy?(Nie znam się na akumulatorach...)

Jaki jest koszt takiego nowego aku? Jakiej firmy szukać?

Dla jasności wrzucam zdj:

http://s2.ifotos.pl/img/image-1jp_sxhnrrh.jpg

http://s2.ifotos.pl/img/imagejpeg_sxhnrrr.jpg

Opublikowano
Za 200zl to ja kupowałem akumulator do poloneza żeby sobie nim poskakać po lesie a nie do BMW. Od razu używkę kupic :lol:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
A ja kupowałem za 400 "markowy" do BMW i padał tuż po gwarancji. Dziwisz mi się, że nie widzę sensu w przepłacaniu? Bądźmy szczerzy, dla niektórych zachodnich producentów, nie tylko z tej branży, jesteśmy wciąż krajem kolonialnym, gdzie wysyła się towar gorszej jakości, bo ludzie płacą za etykietki. I w przypadku niektórych akumulatorów nie jest wcale inaczej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sądząc po parametrach masz zwykły akumulator. Po wymianie zrób rejestrację wymiany akumulatora, aby był ładowany jak nowy akumulator a nie jak stary - to zdecydowanie wydłuży jego żywotność.

Pomiędzy tanim a renomowanym aku 80AH pewnie będzie 50-100zł różnicy. Myślę że warto dopłacić.

Jaki wybrałeś?

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Sporo w tym temacie zostało napisane ale zadam jeszcze konkretne pytanie.

E90 320i powinno mieć aku 55ah czy 70ah ? Bo tylko te wartości można ustawić. 55 to trochę mało. W katalogach jest podane 62/65 ah ale przecież tej pojemności nie można ustawić w kompie więc aku będzie niedoładowany?

Ewentualnie czy mogę kupić 74ah i ustawić na kompie 70ah?

Opublikowano
Kumpel który handluje AKU powiedział tak, bierz tam AKU gdzie będziesz miał najbliżej i najwygodniej go w razie czego reklamować. Cała reszta to marketing zgodnie z zasadą jak ktoś chce drogi i ładny to ma drogi i ładny, a jak ktoś tani i dobry to ma tani i dobry. ;) Większość awarii AKU to problemy z ładowaniem /stare trupy/ lub elektronika /nowe auta/ Po środku jest jakiś % faktycznie wadliwych jednostek które trafiają na reklamację.

Akumulator o tej samej pojemnosci im cięższy tym lepszy bo ma wiecej substancji aktywnej

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sporo w tym temacie zostało napisane ale zadam jeszcze konkretne pytanie.

E90 320i powinno mieć aku 55ah czy 70ah ? Bo tylko te wartości można ustawić. 55 to trochę mało. W katalogach jest podane 62/65 ah ale przecież tej pojemności nie można ustawić w kompie więc aku będzie niedoładowany?

Ewentualnie czy mogę kupić 74ah i ustawić na kompie 70ah?

Jaki aku masz teraz w aucie, i czy jest to oryginalny zamontowany fabrycznie? Jeśli nie, to trzeba by odczytać z auta co jest tam zakodowane.

Bosch poleca 63ah lub 52ah (o ile dobrze wybrałem twój silnik bo nie wiem dokładnie który Ty masz w aucie), najlepiej sprawdź sam w katalogu. Wybrał bym raczej ten 63ah.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Kumpel który handluje AKU powiedział tak, bierz tam AKU gdzie będziesz miał najbliżej i najwygodniej go w razie czego reklamować. Cała reszta to marketing zgodnie z zasadą jak ktoś chce drogi i ładny to ma drogi i ładny, a jak ktoś tani i dobry to ma tani i dobry. ;) Większość awarii AKU to problemy z ładowaniem /stare trupy/ lub elektronika /nowe auta/ Po środku jest jakiś % faktycznie wadliwych jednostek które trafiają na reklamację.

Akumulator o tej samej pojemnosci im cięższy tym lepszy bo ma wiecej substancji aktywnej

i taka jest prawda z akumulatorami, generalnie są podobne

tylko później kwestia ile na starcie jest ich wadliwych

oraz też podobno prawdą jest waga akumulatora jest istotna

Opublikowano

Jaki aku masz teraz w aucie, i czy jest to oryginalny zamontowany fabrycznie? Jeśli nie, to trzeba by odczytać z auta co jest tam zakodowane.

Bosch poleca 63ah lub 52ah (o ile dobrze wybrałem twój silnik bo nie wiem dokładnie który Ty masz w aucie), najlepiej sprawdź sam w katalogu. Wybrał bym raczej ten 63ah.

Dopiero sprawdziłem :D myślałem że jest jakaś 55 i chciałem włożyć większy a tam siedzi malutki 46ah oryginał bmw. Nie wiem jaki jest zarejestrowany. Ale kupię jakiś dobry 55 i go ustawie jako 55 i będzie najlepiej :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kup Bosch 52Ah (lub inny dobry) i zrób tylko rejestrację wymiany na nowy. Mała tolerancja w pojemności jest możliwa.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No tak, da się to zrobić, jedynie stracisz prawdopodobnie trochę ustawień i zakodowanych rzeczy.

Opis kodowania jest gdzieś w "Poradach".

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie.

Czy do mojego modelu E90 320d 163km 2007 rok wymagany jest akumulator typu AGM ?

Czy każdy model e90 ma moduł IBS ?

Moja klema minusowa to zwykły brązowy kabel :/

Na starym aku są takie numery:

BMW S61218381746

AW61218376450

Edytowane przez matyk90
Opublikowano
No tak, da się to zrobić, jedynie stracisz prawdopodobnie trochę ustawień i zakodowanych rzeczy.

Opis kodowania jest gdzieś w "Poradach".

Jakich zakodowanych rzeczy? Jak wyjmę całkiem aku to stracę średnie spalanie, może pamięć radia, może będę musiał programować szyberdach i szyby. Coś jeszcze?

Opublikowano
Proszę o pomoc. Już w jednym wątku pisałem o tym, ale nikt nie odpisuje. Mam BMW e90 318d 122km. Po ostatnich mrozach auto przestaje mi palić. Myślałem, że to akumulator, ale ladowałem go dwa razy i nic nie pomogło. Samochód kręci, za każdym razem podczas załączenia samochodu grzeje świece, a na końcu gdy wyłączam go wywala mi błąd ABSu i serwisu w niektórych momentach silnik sam się wyłącza podczas odpalania go. Ktoś może pomóc w tej sprawie?