Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam ciekawy problem z tylim zamkiem

ostatnio coś padł kompletnie i zewnętrzna klamka nie otwiera zamka,

od środka widać jak linka podnosi się lekko jak ciągnę za tą klamkę

jak ręcznie dociągnę linkę to zamek otwiera się

wewnętrzna klamka działa bez problemu

to wpadłem na pomysł że podciągnę linkę i zrobiłem sobie z grubego drutu taką obejmę na czerwonym zaczepie linki co podciągnęło ją o jakieś 3-4 mm

zewnętrzna klamka zaczęła działać... ale... jeżeli linka jest podciągnięta o te 3-4mmm i użyje wewnętrznej klamki zamek blokuje się kompletnie i nie działa ani jedna anie 2ga i nie pomaga ręczne szarpanie linki

muszę wtedy zluzować linkę klamki zewnętrznej zdejmując ją z zaczepu i wtedy zaczyna działać wewnętrzna ale wracam do punktu startowego czyni nie działa zewnętrzna klamka :)

zdemontowałem klamkę i założyłem ponownie ale nie dało to efektu

jakieś pomysły? - wymiana zamka?

a poza tym w zimie zamarza mi ten zamek tak że nie mogę czasem zamknąć drzwi po otwarciu przy ostrym mrozie- raz jezdzilem z drzwiami przywiązanymi kablem do fotela bo się na zakrętach otwierały do czasu aż mi się fura nie nagrzała w środku i zamek puścił...

Opublikowano

ja robiłem taki zabieg z tym że w przednim zamku i zastosowałem dwie podkładki (rozcięte piłką żeby linka przez nie przeszłą) pod pancerzyk linki i zamek otwiera się dobrze więc może pokombinuj coś tym sposobem - zauważyłem że sama linka się raczej nie rozciąga tylko wyrabiają się metalowe elementy które pociąga linka

tu na fotce czerwoną linią zaznaczyłem miejsce gdzie łatwo wrzucić podkładkę

http://images45.fotosik.pl/1067/76ff33c4a2c1b548m.jpg

co do zimy to temat znany - cały zamek wyjmujesz, myjesz w benzynce ekstrakcyjnej i traktujesz "suchym" smarem teflonowym i problem znika

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładając podkładki, musisz tylko napiąć linkę (kasujesz luz, nic więcej), nie możesz jej zbytnio naciągnąć, bo będą takie jaja.

3-4 mm to dużo, u mnie wystarczyło dołożyć jedną cieniutką podkładkę, potem kąpiel zamka w benzynie i smarowanie białym smarem - chodzi do dzisiaj jak fabryka :D

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam. Właśnie dzisiaj się z tym zmierzyłem. Krecia robota. Wyciągnąłem wszystko na wierzch, pooglądałm i niestety stwierdzam że tam nie ma się co zepsuć, szkoda roboty z wyciąganiem .Poaskładałem , próba i dalej nie mogę otworzyć z zewnątrz.Przestawiłem nawet uchwyt drzwi przy siedzeniu żeby nie było takiego docisku i tu natąpila lekka poprawa. Mocno u samej góry ale zamek odskoczył, a to był znak że linki i sam zamek jest dobry tylko coś go blokuje. Więc przez otwory przy ryglu napsikałem do środka oliwy do łańcucha motocyklowego bo tylko to miałem i nagle jak ręka odjął, wszystko działa jak trzeba. Cofnołem nawet uchwyt przy siedzeniu, żeby docisk drzwi był mocny i elegancko wszystko działa. Reasumując , jak są problemy z zamkami typu " ciężko się otwiera" psikamy do środka zamka oliwkę i po kłopocie. W samym mechanizmie nie ma się co zepsuć
  • 5 miesięcy temu...