Skocz do zawartości

320d Duże spalanie 9,5l/100km ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od niedawna jestem posiadaczem E46 320D z 99r (136km) mam problem mianowicie bardzo dużo pali 9,5l/100km czy to nie jest za dużo ? Jaka może być przyczyna ?
Opublikowano
Miasto i Trasa trasa ok 20km krótkie odcinki ale chyba coś jest nie tak dodam że od początku mi tyle pali ;/ mam go od tygodnia :D ale jestem w szoku.. za 50zł robię jakieś 110km
Opublikowano
a filtr powietrza masz wymieniony, bo auto z reguły wiecej pali jak ma sie zasyfiały filtr powietrza
Opublikowano

Filtr szczerze to nie zaglądałem :oops: jutro sprawdzę ale myślę że czysty bo jak kupiłem to prawdopodobnie był wymieniony..

@wania126 a tobie ile pali ? Tylko tak szczerze nie zaniżaj ;p

Opublikowano
Ja mam mniejszego diesla bo 318d CR touring, ale moge napisać ile mi bierze. 100% po mieście dużo korków, krótkie odcinki po 7km czasem po 15km. Jazda delikatna, powiedziałbym emerycka. Bierze równo 8 (komp 6,8).
Opublikowano
no kolego za duzo pali mam ten sam silnik z 2000 roku i mi potrafi spalic 5,5 na sto i tez jezdze roznie raz miasto raz trasa 50 km mniej wiecej na baku robie około 1050 to tak jak jezdze do 130 km/h ostanio byłem nad morze zrobiłem jakies 870 km i spaliło mi autko 43 litry sam nie wierzyłem ale do baku wiecej nie weszło i jechałem wiekszosc trasy autostrada noca po 140 do 160 km/h
Opublikowano
U mnie na trasie 1300 km z czego część wiadomo po mieście i część w Bieszczadach (czyli trochę górek może nie takich wielkich ale trzeba było trochę przyciskać) cztery osoby na pokładzie i ful bagażu. ok 6,1 komputer, 6,4 dystrybutor.
BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
no to w takim razie coś jest nie tak tylko ciekawie z czym.. bo mi na kompie pokazuje po mieście i na tej krótkiej trasie 9,5 i nie chce za cholere zejść na mniej i wcale mu nie daję w palnik tylko delikatnie jeżdżę.. Teraz tylko pytanie co to może być..
Opublikowano
a ja na odcinku 120km na 4 biegu (2 tys obr max 2,5 przy zmianie i ok 90km/h) w nocy wg dystrybutora 4,6l/100km można?? można :cool2:
Opublikowano
a ja na odcinku 120km na 4 biegu (2 tys obr max 2,5 przy zmianie i ok 90km/h) w nocy wg dystrybutora 4,6l/100km można?? można :cool2:

Dla mnie to jak na razie marzenia :cry2: :cry2:

Opublikowano
właśnie o to chodzi że nie kopci.... a z mocą to jak dla mnie przesiadłem się z Audi A4 1,9TDI 90koni to powiem że chyba audi było zwinniejsze ogólnie pierwsze wrażenie to bmw jak muł ale podobno te 136km wcale szału nie robią że tak się zbierają jak cielaki.. kumpel miał i mówił że jego taka sama była bo jeździł moją..
Opublikowano
właśnie o to chodzi że nie kopci.... a z mocą to jak dla mnie przesiadłem się z Audi A4 1,9TDI 90koni to powiem że chyba audi było zwinniejsze ogólnie pierwsze wrażenie to bmw jak muł ale podobno te 136km wcale szału nie robią że tak się zbierają jak cielaki.. kumpel miał i mówił że jego taka sama była bo jeździł moją..

hehe nie porównujmy m47 do 1z,ahu i tym podobnych :cool2: takie sa zjadane na trasie aż miło :) ekomizer dochodzi do 20l na 4 biegu?? zeby jechac w miare dynamicznie wciskas gaz do oporu??

Opublikowano

to chyba nie jeździł sprawnym autem ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Podłącz pod kompa, sprawdź przepływomierz, turbinę i jej ciśnienie, EGR i pompę progową. Jeśli zero błędów i przepływomierz dobrze chodzi to wymień filtr paliwa.
Opublikowano

hehe nie porównujmy m47 do 1z,ahu i tym podobnych :cool2: takie sa zjadane na trasie aż miło :) ekomizer dochodzi do 20l na 4 biegu?? zeby jechac w miare dynamicznie wciskas gaz do oporu??

żeby jechać dynamicznie wciskam gaz delikatnie nie do oporu.. hmm wskazówka od ekomizera na 4 biegu dochodzi do tych 9-10l.. Chyba jednak będzie się trzeba wybrać na diagnostykę pod komputer się wpiąć.. chociaż to dodadkowy koszt.. a mając kabel jakim programem te wszystkie opcje co kolega powyżej podał mogę sprawdzić... ? trochę się znam bo podpinałem alfy kablem i grupę VAG

Opublikowano
Prawdopodobnie coś jest nie tak, jednak przy jeździe miejskiej 7,5-9 litrów to normalny wynik i zapomnij o 6 litrach bo to chyba w żadnym większym mieście jest nie osiągalny wynik.
Opublikowano
będzie widać co wykaże diagnostyka... bo już mnie nawet brat wkurza bo ma passata z silnikiem 2,5TDI V6 180km bodajże i prawdę mówiąc jemu dużo mniej pali...
Opublikowano
Miasto i Trasa trasa ok 20km krótkie odcinki ale chyba coś jest nie tak dodam że od początku mi tyle pali ;/ mam go od tygodnia :D ale jestem w szoku.. za 50zł robię jakieś 110km

To tyle co ja....

Opublikowano
Kolego przepływomierz masz do wymiany albo trzeba będzie przeprogramować ci sterownik. Bo na 4 biegu przy 100km/h powinieneś na ekonomizerze mieć 20. Dobra diagnostyka i niestety coś na pewno do naprawy.
Opublikowano
Kolego przepływomierz masz do wymiany albo trzeba będzie przeprogramować ci sterownik. Bo na 4 biegu przy 100km/h powinieneś na ekonomizerze mieć 20. Dobra diagnostyka i niestety coś na pewno do naprawy.

wydaje mi sie ze kolega napisał ze ekomizer dochodzi do 10l jak jeździ normalnie... trzeba sprawdzić z butem w podłodze ile na 4 biegu pokaże... powinnien bez problemu wejsc na 20l